Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ ANSA a eliberat autorizație…

DOC ANSA a eliberat autorizație pentru exportul a peste șase mii de tone de grâu din R. Moldova. Deputat PAS: „Dacă prețurile la pâine se vor majora, Dodon și acoliții săi sunt pasibili de răspundere”. Reacția ANSA: „Agenția acționează în conformitate cu legislația în vigoare”

Sursa foto: bila-tsercva.all.biz

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco susține că Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a eliberat la data de 13 mai curent o autorizație prin care a permis exportul a 6 600 de kg de grâu din R. Moldova. Documentul a fost semnat de către responsabili de la ANSA la data de 13 mai, cu o zi înainte de anunțul făcut de către liderul interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, la 14 mai, în legătură cu scumpirea prețurilor la produsele de panificație.

Tot la 14 mai curent, cu o zi înainte ca ANSA să semneze acordul pentru exportul a peste șase tone de grâu din R. Moldova, ministrul în exercițiu al Agriculturii, Ion Perju, declara că „securitatea alimentară a țării este asigurată pe deplin”.

Solicitați de ZdG, responsabilii din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) ne-au comunicat că „actualmente statul nu a impus careva restricții la asemenea gen de activitate economică” și că „Agenția acționează în conformitate cu legislația în vigoare”.

„În urma unor declarații apărute în spațiul public cu referire la procedurile de export a cerealelor, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) ca entitate a statului, subordonată Guvernului, acționează în strictă conformitate cu legislația în vigoare pe toate domeniile de competență ce îi revin. ANSA nu se va lasă atrasă în jocurile populiste politice și amintește actorilor angajați în campania electorală că toate declarațiile speculative sunt, de fapt, încercări de intimidare și de a pune presiune pe inspectorii ANSA care acționează și respectă strict procedurile și termenii prevăzuți de legislație. Cu referire la exportul de cereale prin portul Giurgiulești, amintim că actualmente statul nu a impus careva restricții la asemenea gen activitate economică, a declarat pentru ZdG, șeful serviciului de informare și comunicare al ANSA, Boris Harea.

Într-un mesaj postat pe Facebook, deputatul PAS Sergiu Litvinenco susține că în cazul în care prețurile la pâine se vor majora „Dodon și acoliții săi care dețin funcții publice sunt pasibili de răspundere”.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a eliberat autorizația pentru scoaterea din țară a grâului din rezerva de stat. Asta demonstrează răspicat că scopul lui Dodon este creșterea prețului la pâine, iar ulterior să încerce să paseze vina, cum o face el de obicei, pe Președintele țării. Vă amintiți cum ministrul lui Dodon, Ion Perju, ne asigura că nu există niciun risc de a crește prețul la pâine? Și că totul va fi în regulă? Acum că lucrurile o iau razna, cine va răspunde? Ca să fie clar – dacă se întâmplă că prețurile la pâine se vor majora, Dodon și acoliții săi care dețin funcții publice sunt pasibili de răspundere. Și să fie siguri că vor răspunde cu certitudine”, menționează Litvinenco în mesajul postat.

La data de 14 mai, liderul interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu a făcut un apel către premierul interimar, Aureliul Ciocoi, și i-a cerut să interzică exportul de grâu din rezerva de stat. Tot atunci, Grosu a declarat că a fost telefonat de mai mulți oameni din teritoriu care i-au spus că pâinea s-a scumpit cu un leu.

În context, vicepreședintele Parlamentului, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Alexandru Slusari a făcut un apel către președinta R. Moldova și i-a cerut să convoace Consiliul Suprem de Securitate (CSS) în ședință în cadrul căreia să fie prelungită interdicția la exportul de grâu din rezerva de stat până la 1 iulie.

Tot pe 14 mai, ministru în exercițiu al Agriculturii, Ion Perju, declara că „Ministerul Agriculturii considera nejustificate scumpirile operate de unii producători de produse de panificație.” Perju mai susținea că securitatea alimentară a țării este asigurată pe deplin, iar grâul din rezerva de stat a R. Moldova a fot eliberat companiilor de panificație și companiilor de morărit.

Pe 7 mai, vicepreședintele Parlamentului, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Alexandru Slusari a anunțat că în perioada următoare compania „Agrofloris Nord” ar urma să exporte 6000 de tone de grâu prin Portul Giurgiulești. Majoritatea acestei cantități de grâu ar fi fost scoasă din rezerva de stat a R. Moldova.

Pe 29 aprilie, Alexandru Slusari a solicitat Guvernului să prelungească interdicția la exportul de grâu din rezerva de stat.

Pe 13 aprilie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat că în cadrul CSS a fost discutat subiectul privind exportul grâului. În acest sens, potrivit președintei, membrii CSS au cerut extinderea restricției privind exportul grâului din rezerva de stat.

Luni, 12 aprilie, a expirat interdicția exportului de grâu din rezerva de stat a R. Moldova. În context, Ana Revenco, consiliera președintei R. Moldova în domeniul apărării și securității naționale, secretară a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), a formulat un demers către premierul interimar, Aureliu Ciocoi, prin care a solicitat prelungirea termenului de interdicție a exportului de grâne.

Pe 30 martie curent, Guvernul în exercițiu a aprobat Proiectul de Hotărâre privind interzicerea exportului de grâu până pe 12 aprilie curent. În ședință, prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi a propus interzicerea până pe 15 aprilie 2021 a exportului grâului din R. Moldova, dar propunerea nu a fost susținută.

Pe 29 martie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat că a solicitat Executivului să aprobe de urgență o Hotărâre de Guvern prin care să impună restricții temporare la exportul grâului de proveniență din rezervele de stat. Președinta menționa că solicitarea vine în contextul „informațiilor apărute în public cu privire la riscul exportului de grâu din rezervele de stat în an de secetă”.

MAI MULTE DETALII: VIDEO/ Ce se întâmplă cu grâul din rezerva de stat? Directorul ARM: „Grâul a fost dat la împrospătare unui agent economic. Nu sunt motive de îngrijorare”. Ce spun experții