Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Ministrul Agriculturii, Ion Perju,…

VIDEO Ministrul Agriculturii, Ion Perju, despre majorarea prețurilor la produsele de panificație: „Ministerul consideră nejustificate scumpirile operate de unii producători”

Foto: Captură Privesc.eu

„Ministerul Agriculturii consideră nejustificate scumpirile operate de unii producători de produse de panificație, dar și de declarațiile speculative ale unor politicieni mărunți care se află deja în campania electorală și încearcă să devieze atenția publică de la problemele nesoluționate de către Președinție”. Declarația aparține ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju.

Potrivit lui Perju, securitatea alimentară a țării este asigurată pe deplin.

„Prețurile pentru făina de calitate superioară pe piața internă este la moment de 5 lei și 80 bani pentru un kg. Pentru făina de calitatea întâi este 5,6 lei, iar pentru făina de calitatea a doua este de circa 5,3 lei pentru un kg comparativ cu 6-6,5 pentru un kg – datele de la începutul lunii martie (…). Ministerul Agriculturii consideră nejustificate scumpirile operate de unii producători de produse de panificație, dar și de declarațiile speculative ale unor politicieni mărunți care se află deja în campania electorală și încearcă să devieze atenția publică de la problemele nesoluționate de către Președinție. Securitatea alimentară a țării este asigurată pe deplin”, a declarat Perju.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju spune că grâul din rezerva de stat a R. Moldova a fot eliberat companiilor de panificație și companiilor de morărit.

„Din câte cunosc sunt și companii din sectorul zootehnic. Trebuie să menționez că „Franzeluța” a fost una dintre companiile care a beneficiat de acest grâu din rezerva de stat. Grâu și făină în țară avem. La data de astăzi avem exportate 125 mii de tone de grâu din totalul de 569 pe care l-am menționat, inclusiv 22,3 mii tone de grâu sunt din partea stângă a Nistrului. Luând în considerație calculul consumului intern conform mediei multianuale și balanței de grâu prezent, la moment, pe piața internă, securitatea alimentară a țării este asigurată pe deplin, inclusiv cu un stoc de peste 50 mii de tone de grâu”, a adăugat Perju.

Vineri, 14 mai, liderul interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, a făcut un apel către premierul interimar, Aureliu Ciocoi, și i-a cerut să interzică exportul de grâu din rezerva de stat. Deputatul a declarat că a fost telefonat de mai mulți oameni din teritoriu care i-au spus că pâinea s-a scumpit cu un leu.

Pe 7 mai, vicepreședintele Parlamentului, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Alexandru Slusari a anunțat că în perioada următoare compania „Agrofloris Nord” ar urma să exporte 6000 de tone de grâu prin Portul Giurgiulești. Majoritatea acestei cantități de grâu ar fi fost scoasă din rezerva de stat a R. Moldova.

Pe 29 aprilie, Alexandru Slusari a solicitat Guvernului să prelungească interdicția la exportul de grâu din rezerva de stat.

Pe 13 aprilie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat că în cadrul CSS a fost discutat subiectul privind exportul grâului. În acest sens, potrivit președintei, membrii CSS au cerut extinderea restricției privind exportul grâului din rezerva de stat.

Luni, 12 aprilie, a expirat interdicția exportului de grâu din rezerva de stat a R. Moldova. În context, Ana Revenco, consiliera președintei R. Moldova în domeniul apărării și securității naționale, secretară a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), a formulat un demers către premierul interimar, Aureliu Ciocoi, prin care a solicitat prelungirea termenului de interdicție a exportului de grâne.

Pe 30 martie curent, Guvernul în exercițiu a aprobat Proiectul de Hotărâre privind interzicerea exportului de grâu până pe 12 aprilie curent. În ședință, prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi a propus interzicerea până pe 15 aprilie 2021 a exportului grâului din R. Moldova, dar propunerea nu a fost susținută.

Pe 29 martie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat că a solicitat Executivului să aprobe de urgență o Hotărâre de Guvern prin care să impună restricții temporare la exportul grâului de proveniență din rezervele de stat. Președinta menționa că solicitarea vine în contextul „informațiilor apărute în public cu privire la riscul exportului de grâu din rezervele de stat în an de secetă”.

MAI MULTE DETALII: VIDEO/ Ce se întâmplă cu grâul din rezerva de stat? Directorul ARM: „Grâul a fost dat la împrospătare unui agent economic. Nu sunt motive de îngrijorare”. Ce spun experții