Doar 41,2% dintre întreprinderi supraviețuiesc în primul an de existență

Pe parcursul anului 2017 au fost create 5 500 de întreprinderi și lichidate 7 500. Datele Biroului Național de Statistică (BNS) arată că în primul an de constituire, supraviețuiesc 41,2% dintre companiile nou create, iar după doi ani – 36,3% din cele create.

Potrivit datelor BNS, în anul 2017 numărul întreprinderilor care au prezentat rapoarte statistice a constituit 47,5 mii întreprinderi, din care  numărul întreprinderilor active (n.r. întreprinderi care au  înregistrat cifra de afaceri sau au avut salariați pe parcursul perioadei de referinţă) a constituit 33,9 mii întreprinderi, ceea ce reprezintă 71,3% din numărul total de întreprinderi raportoare.

Majoritatea întreprinderilor active în 2017 își desfășurau activitatea în domeniul comerțului, constituind 15 mii întreprinderi, sau 44,4% din totalul întreprinderilor active. În industria prelucrătoare au activat 3 400 de întreprinderi sau 9,9% din totalul întreprinderilor active.

Sursa: statistica.md

Studiul BNS arată că cele mai multe întreprinderi active în 2017 au fost amplasate în mun. Chișinău – 21,7 mii întreprinderi, sau 64,1% din total întreprinderi active.

În 2017 întreprinderile cu forma de proprietate privată constituiau 30,7 mii unități (90,7% din totalul întreprinderilor active), în timp ce cele publice – 664 unități.

Sursa: statistica.md

Datele BNS arată că în primul an de constituire, supraviețuiesc 41,2% dintre companiile nou create, iar după doi ani – 36,3% din cele create.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *