Detalii despre cea de-a doua etapă a investigației „miliardului furat”

Premierul Valeriu Streleț susține că Banca Națională a Moldovei (BNM) ar trebui să anunțe un nou concurs pentru desemnarea unei companii internaționale care ar efectua a doua etapă a investigațiilor „furtului secolului”, din sistemul bancar al R. Moldova. Precizările au fost făcute astăzi, în cadrul unui biefing de presă, în contextul informațiilor prezentate anterior de premier despre costurile excesiv de mari, solicitate de Compania Kroll, autoarea primei etape a investigațiilor.
Premierul Streleț a mai precizat că ar trebui anunțat un concurs mai amplu și nu doar pentru cele 4 companii, care au fost solicitate de BNM să efectueze următoarea investigație.

Amintim că, potrivit BNM, pe 1 septembrie 2015, a expirat termenul limită de depunere a ofertelor pentru selectarea unui Consorțiu de firme internaționale calificate pentru a efectua o investigație a iregularităților și tranzacțiilor semnificative în care au fost implicate BEM, Banca Socială și Unibank.
Obiectivul final al acestei investigații este de a furniza BNM un tablou clar cronologic cu privire la persoanele care au controlat tranzacțiile dubioase, care au deținut controlul băncilor, care au beneficiat de pe urma tranzacțiilor investigate, de a identifica iregularitățile și pierderile semnificative în aceste bănci, precum și de a elabora și implementa o strategie de recuperare a activelor. În baza informațiilor colectate deja de BNM și a rezultatelor celei de-a doua faze de investigație, consorțiul de firme va trebui să inițieze măsuri civile, penale, interguvernamentale, de insolvabilitate (după caz), în coordonare cu BNM, în R. Moldova și în jurisdicții străine pentru a urmări, reține și recupera activele.
Pentru participarea la concurs, BNM a invitat următoarele firme: Ernst & Young, KPMG, Kroll și PricewaterhouseCoopers. Până la expirarea termenului limită, la BNM a fost depusă o singură ofertă din partea consorțiului format din firmele Kroll și Steptoe & Johnson LLP.
Comunicatul BNM confirmă că, de fapt, nu a fost anunțat un concurs public, ci au fost invitate 4 companii, aceleași care au participat la prima etapă, până la urmă, din motive neclare, a fost depusă o singură ofertă, o singură ofertă din partea consorțiului format din firmele Kroll și Steptoe & Johnson LLP.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. tika

  credca furtul miliardului e doar o parte foarte mica,din cele furate in moldova
  a concentra atentia spre acest miliard e ca cum ai elibera din responsabilitate pe altii de dizatrul atins in moldova
  e o shema urmarita si bine organizata “fabula cu miliardul”…asa vad eu

  cine va fi vinovatul cu miliardul va primi o pedeapsa in moldova si un trai minunat dupa hotare
  in sistema capitalista sint toti furatori si corupti
  in sistema capitalista nu este nici unul vinovat,sint toti jucatori

  roata morii se invirteste tsak tsak tsak ha ha ha ha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *