Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ce prevăd noile măsuri fiscale…

Ce prevăd noile măsuri fiscale aprobate de Guvern pentru a crește veniturile bugetare

Foto: seenews.com

Cabinetul de miniștri a aprobat în cadrul ședinței de astăzi, 9 august, un proiect cu privire la efectuarea mai multor modificări la Codul fiscal, prin care vor fi eliminate mai multe facilități fiscale.

Potrivit ministrei Finanțelor, Natalia Gavriliță, noile măsuri fiscale au fost elaborate în contextul în care în 2018 au fost aprobate de fosta guvernare mai multe modificări în politica bugetar-fiscală, care au avut efecte semnificative asupra indicatorilor bugetari. Mai exact, noile măsuri fiscale vor fi aprobate pentru a asigura plata salariilor și a pensiilor.

„Atunci când guvernarea precedentă, la sfârșitul anului 2018, a scăzut și impozitele și a crescut salariile și a mai oferit și o serie de alte cadouri electorale neacoperite de buget, foarte multă lume înțelegea că, eventual, cineva va trebui să plătească pentru aceste decizii. Ne-am pomenit în situația să adoptăm în regim de urgență măsuri pentru a asigura plata salariilor și pensiilor dar și pentru a avea posibilitatea să investim în drumuri, reparații și infrastructură”, a declarat Gavrilița în cadrul ședinței de Guvern.

Principalele modificări aprobate de Guvern:

Eliminarea scutirii personale a persoanelor fizice cu venituri mai mari de 360 000 de lei anual

Odată cu această modificare, persoanele cu venituri mai mari vor oferi o contribuție mai mare în buget. Astfel, persoana care are venituri mai mari de 30 de mii de lei lunar va achita un impozit suplimentar de 240 de lei. Este de menționat că în anul 2018, numărul de persoane care au venituri mai mari de 360 de mii de lei a constituit 4891 persoane. Impact estimat asupra bugetului va constitui 14 mil. lei venituri suplimentare.

Eliminarea scutirii la TVA pentru sectorul HORECA

Proiectul prevede anularea cotei reduse a TVA în mărime de 10% și, respectiv, aplicarea cotei-standard a TVA în mărime de 20% pentru livrările efectuate de către agenții economici ce activează în sectorul HORECA (hotele, restaurante, cafenele). Conform notei informative a proiectului, o analiză detaliată a 480 de agenți economici ce activează în sectorul Horeca arată că în primele 5 luni ale anului 2019, comparativ cu perioada similară a anului precedent, achitările de TVA de la 480 agenți economici din sectorul HORECA analizați a scăzut cu 22 mil. lei.

Eliminarea scutirii pentru venitul estimat prin metode indirecte

Măsura vine să contracareze practica frauduloasă aplicată de către contribuabili în cadrul controalelor fiscale efectuate prin metode și surse indirecte cu scopul de a diminua venitul impozabil estimat de către Serviciul Fiscal de Stat. Potrivit Ministerului Finanțelor, în ultima perioadă de timp, persoanele fizice cetățeni ai Republicii Moldova identificați ca subiecți ai estimării obligațiilor fiscale prin metode și surse indirecte, pentru a diminua venitul impozabil estimat de către Serviciul Fiscal de Stat, prezintă în cadrul controlului fiscal mai multe contracte de împrumut de la persoanele fizice cu sume de 500 mii lei, fără ca să existe de facto tranzacția.

Aplicarea impozitării generale la creșterea de capital, 100% pentru persoane juridice, 50% pentru persoane fizice

Subiecții impozabili persoane juridice și fizice ce desfășoară activitate de întreprinzător în urma realizării veniturilor din procurarea și vânzarea activelor de capital urmează a fi impozitați în modul general stabilit. Potrivit Ministerului Finanțelor, această măsură are drept scop simplificarea administrării fiscale, creșterea gradului de conformare și eliminarea ambiguității tratamentului fiscal al acestor tranzacții. În același timp, se propune extinderea mărimii bazei impozabile din urma câștigurilor realizate din creșterea de capital. Respectiv, proiectul are ca scop majorarea de la 20% la 50% a sumei creșterii de capital din suma excedentară a creșterii de capital. Impactul estimat al acestei măsuri pentru anul 2020 constituie 127 mil. lei venituri suplimentare.

Majorarea taxei pentru poluarea mediului

Proiectul propune majorarea taxelor pentru poluarea mediului cu 20%, care va descuraja investirea în mărfurile ce poluează mediul. În același timp, Guvernul intenționează să elaboreze un mecanism de restituire/reducere a taxei pentru poluarea mediului și să stimuleze investirea în sisteme de reciclare. Impactul estimat al acestei măsuri pentru anul 2020 constituie 48 mil. lei.

Anularea amnistiei fiscale

Se propune modificarea art.16 din Legea nr. 180/2018 în vederea anulării interdicției de control fiscal efectuat asupra agenților economici pentru perioada de până la 1 ianuarie 2018. Această măsură a fost promovată în contextul amnistiei fiscale și va fi abrogată.

Aplicarea cu contribuții de asigurări sociale a tichetelor de masă

La moment persoanele fizice primesc maxim 990 lei lunar sub formă de tichete de masă. Această valoare este scutită totalmente de la plata impozitelor, contribuțiilor de asigurări sociale și primelor de asigurări medicale. Potrivit ministerului Finanțelor, în cazul impozitării acestei valori s-ar fi încasat la bugetul public național o sumă de 445 de lei .

Revizuirea tratamentului fiscal al mărfurilor transportate prin servicii poștale internaționale

Măsura respectivă urmărește revizuirea tratamentului fiscal aplicat mărfurilor importate urmare a tranzacțiilor comerciale prin intermediul trimiterilor poştale internaţionale, cu aplicarea facilităților fiscale și vamale asupra mărfurilor care nu depășesc plafonul valoric de 200 euro, și nu au caracter comercial. La moment, plafonul respectiv constituie 300 de euro pentru mărfurile introduse de către călătorii care folosesc transportul terestru sau de 430 de euro pentru mărfurile introduse de către călătorii care folosesc transportul aerian sau maritim.

Anterior, opoziția parlamentară, dar și reprezentanții HORECA s-au arătat nemulțumiți de noile măsuri fiscale propuse de Ministerul Finanțelor, menționând că acestea vor avea un efect negativ.