Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   ARBI a aplicat sechestre de…

ARBI a aplicat sechestre de 268 de milioane de lei în dosarul Laundromat. Detalii de la CNA

Agenţia pentru recuperarea bunurilor infracționale (ARBI) a Centrului Național Anticorupție (CNA) a aplicat sechestre de peste 268 de milioane de lei în baza delegațiilor procurorilor, în această săptămână, în dosarul Laundromat.

„Este vorba despre indisponibilizarea mai multor bunuri de proveniență dubioasă în dosarul Laundromat, în sumă de 268 de milioane de lei, dar și executarea unei delegații venite de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), în valoare de 120 de mii de lei. În prezent, ARBI are în procedură 169 de delegații în privința a 284 de subiecți”, precizează CNA.

Conform instituției, pe lângă componenta de recuperare a bunurilor provenite din infracțiuni, CNA și-a desfășurat activitatea și pe alte dimensiuni cum sunt cea de prevenire a corupției, analitică, de expertiză și educație anticorupție.

„Direcţia analitică a finalizat 11 analize operaționale și a pornit 11 analize operaționale noi. La moment, Direcția are în procedură 125 de analize operaționale și strategice. Direcţia legislaţie și expertiză anticorupție a recepționat 26 de proiecte de acte normative pentru expertizare, 12 rapoarte de expertiză și 15 avize au fost remise autorilor, iar 32 sunt în procedură. În cancelaria Centrului au fost înregistrate 1103 materiale. 48 de apeluri au fost recepționate la Linia naţională anticorupţie. Direcţia educaţie anticorupţie a desfășurat 16 activităţi de informare și sensibilizare cu privire la riscurile și consecințele implicării în acte de corupție în mai multe entități publice, la care au participat peste 600 de audienți. Alte 12 sesiuni sunt planificate pentru săptămâna în curs. Au fost eliberate 90 de caziere de integritate. La moment, două persoane se dețin în Izolatorul de urmărire penală al CNA”, informează reprezentanții instituției.

În luna august 2021, Ziarul de Gardă a scris că schema de fraudă, denumită generic „Laundromat”, care se presupune a fi cea mai mare operațiune de „spălare” de bani din istorie, vizează zeci de persoane din anturajul politic, domeniul justiției și sectorul financiar-bancar din R. Moldova. 

După mai bine de opt ani de la pornirea urmăririi penale în dosarul denumit generic „Laundromat”, organizatorii schemei nu au ajuns în fața justiției. Deși în ancheta din Federația Rusă care se desfășura în paralel cu cea din R. Moldova a fost finalizată acum un an și s-a lăsat cu mandate de arest pe numele lui Veaceslav Platon și a fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, care figurează ca organizatori ai operațiunii, dar și cu condamnarea Elenei Platon, sora controversatului om de afaceri, în R. Moldova dosarul „Laundromat” nu a ajuns la o finalitate. 

VIDEO/ Dosarul „Laundromat”: Episodul Elena Platon