Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Aplicația guvernamentală EVO, pe care…

Aplicația guvernamentală EVO, pe care vor fi digitalizate buletinele de identitate și permisele de conducere, aprobată de Executiv

Sursa: mded.gov.md

Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri, 10 ianuarie, conceptul pentru aplicația guvernamentală EVO. Prin intermediul acesteia, utilizatorii, vor avea acces la informații și funcționalități, atât pentru persoane fizice, cât și pentru juridice. „Serviciile electronice vor fi și mai aproape de cetățeni”, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Agenția de Guvernare Electronică a fost desemnată în calitate de posesor și deținător al aplicației EVO și va asigura funcționalitatea și dezvoltarea continuă a aplicației. Aplicația va fi disponibilă pentru descărcare gratuită prin intermediul platformelor și magazinelor online Play Store și App Store.

Prima versiune completă a aplicației va oferi informații pentru și despre persoanele fizice și juridice, oferind și integrând următoarele module:

  • Portofelul cu acte digitale – portofel digital care va purta acte digitale (buletin, permis, certificat de înmatriculare), acte care vor putea fi verificate și prin QR;
  • Verificare documente – modul care va permite inițial verificarea conform unor criterii prestabilite a documentelor digitalizate disponibile în EVO, iar ulterior și a altor acte;
  • Date personale – integrarea funcționalității MCabinet și reflectării seturilor de date disponibile, atât pentru persoane fizice, cât și juridice;
  • Servicii Publice – integrarea informațiilor din Portalul Serviciilor Publice pentru acces rapid la servicii electronice, dar și informații despre categoriile de servicii publice disponibile, dar și stocarea serviciilor obținute digital. 
  • Împuterniciri – integrarea MPower pentru oferirea, revocarea, revizuirea împunernicilor, dar și păstrarea acestora
  • Programări – programări la serviciile disponibile în sistemul eProgramare și alte servicii
  • Sănătate – oferirea informațiilor cu privire la statul de asigurat, medicul de familie, informații despre vaccinuri etc. 

Autentificarea în aplicație va fi posibilă prin intermediul semnăturilor electronice și portalului MPass, oferind și un mod vizitator de accesare a unui set de funcționalități.

Primele module ale aplicației se află în testare închisă, precizează Ministerul. Totodată, este în pregătire etapa de testare publică închisă Beta.

Proiectul vine în contextul realizării obiectivelor Strategiei Naționale de Transformare Digitală pentru anii 2023-2030 și face parte din pilonul 5 al planului de acțiuni al Guvernului Republicii Moldova.

Implementarea aplicației EVO se realizează cu suportul partenerilor de dezvoltare (proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat USAID, Suedia și Marea Britanie; dar și UNDP), costul fiind de peste 3,5 milioane de lei. Pentru anul 2024, dezvoltarea noilor funcționalități destinate reprezentanților mediului de afaceri se va realiza cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, costul estimat fiind de aproximativ 2,0 milioane de lei.