Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   VIDEO/ Deputatul fugar Ilan Șor,…

VIDEO Deputatul fugar Ilan Șor, condamnat în 2017 la închisoare pentru escrocherie și dat în căutare internațională, surprins însoțit de bodyguard într-un mall din Israel

Deputatul fugar Ilan Șor, președintele Partidului „ȘOR”, condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și dat în căutare internațională, a fost surprins duminică, 9 ianuarie curent, plimbându-se print-un mall din Israel. Șor a fost filmat de un moldovean stabilit în Israel, iar imaginile au fost publicate pe pagina de Facebook a emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Potrivit imaginilor video, Ilan Șor, însoțit de un bodyguard, se plimbă printr-un mall din orașul Netania, Israel, iar în momentul în care a observat că este filmat, Șor a fugit.

La 23 decembrie 2021, deputatul fugar Ilan Șor a rămas fără imunitate parlamentară și poate fi arestat și trimis în judecată. Parlamentul a aprobat cele nouă cereri înaintate de către procurorul general interimar Dumitru Robu privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatului Partidului ȘOR Ilan Șor.

Procurorul general interimar Dumitru Robu a depus joi, 16 decembrie, la Parlament nouă cereri privind solicitarea acordului de ridicarea a imunității deputatului fugar Ilan Șor, reținerea, arestarea, percheziționarea și trimiterea în judecată a acestuia pe nouă capete de acuzare, printre care – escrocherie, spălare de bani, crearea sau conducerea unei organizații criminale, fals în declarații, dar și delapidarea averii străine și abuz de serviciu. DETALII

La 20 august curent, după 10 tentative eșuate, magistrații CSJ au admis cererea înaintată de către avocatul Denis Calaida și au dispus strămutarea judecării cauzei penale de la Curtea de Apel (CA) Cahul la Curtea de Apel (CA) Chișinău în privința lui Ilan Șor, deputatul condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. Încheierea a fost pronunțată de către Colegiul penal al CSJ în componența magistraților – Nadejda Toma, Ion Guzun și Anatolie Țurcan.

Detalii aici: ULTIMA ORĂ/ După 10 tentative eșuate, CSJ admite strămutarea dosarului în care este cercetat Ilan Șor: de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău

Ilan Șor, în privința căruia este aplicată interdicția de a părăsi țara, a apărut în spațiul public pentru ultima oară la 12 iunie 2019, în cadrul unei conferințe de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca Partidul Democrat din Moldova (PDM) să cedeze puterea și să treacă în opoziție.

Pe 30 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne a declarat că Ilan Șor a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională. La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.

Câteva zile mai târziu, respectivul dosar a fost conexat cu o cauză penală aflată pe masa Procuraturii Anticorupție încă din 4 decembrie 2014 și care vizează devalizarea sistemului bancar din R. Moldova, „prin sustragerea mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari din activele Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank și comiterea altor fapte penale în scopul realizării intereselor personale și de grup”.

Pe 23 august 2019, șeful oficiului INTERPOL din R. Moldova declara pentru ZdG că Ilan Șor se află în Israel, stat al cărei cetățenie o deține.

La 30 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne a declarat că Ilan Șor a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională.

La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar de atunci, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.