Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorul general interimar Dumitru Robu…

Procurorul general interimar Dumitru Robu a depus 9 cereri la Parlament privind solicitarea acordului de ridicarea a imunității lui Șor, reținerea, arestarea, percheziționarea și trimiterea în judecată a deputatului fugar

Procurorul general interimar Dumitru Robu a depus joi la Parlament nouă cereri privind solicitarea acordului de ridicarea a imunității deputatului fugar Ilan Șor, reținerea, arestarea, percheziționarea și trimiterea în judecată a acestuia fiind învinuit în baza mai multor articole din Codul Penel al R. Moldova.

Igor Grosu, președintele Parlamentului, a dat citire, în plenul Parlamentului, la toate cererile înainte de procurorul general interimar Dumitru Robu. Fiind peste zece cereri la număr, în principiu, procurorul general interimar a solicitat acordul deputaților privind ridicarea imunității deputatului fugar Ilan Șor, condamnat de prima instanța la 7 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, reținerea, percheziționarea, arestarea și trimiterea în judecată a acestuia.

„Astăzi dimineață au parvenit 9 cereri de la PG privind ridicarea imunității deputatului Ilan Șor, în vederea reținerii, arestării, percheziții și trimitere în judecată. (…) Cererile sunt în baza mai multor articole: articolul 190 Cod Penal, articolul 284 aliniat 1 Cod Penal, articolul 352 aliniat 1, articolul 42 aliniat 3,4, articolul 190 aliniat 5, articolul 191, aliniat 5 Cod Penal, articolul 42 aliniat 2, 3, 4, articolul 243 aliniat 3 a, b, articolul 42 aliniat 2, 3 și 4, articolul 237 aliniat 3. Aceste cereri și materialele PG vor fi transmise comisiei juridice, numiri și imunități. Deja, conform procedurii legale”, a declarat Igor Grosu.

Imediat după ce președintele Legislativului a dat citire cererilor parvenite, deputații fracțiunii parlamentare Partidul Politic „ȘOR” au solicitat o pauză de 45 de minute.

Potrivit regulamentului Parlamentului cu privire la procedura de ridicare a imunității parlamentare, Comisia juridică, pentru numiri şi imunităţi va examina cererea Procurorului General în cel mult 15 zile după aducerea acesteia la cunoştinţa deputaţilor de către Preşedintele Parlamentului şi va constata existenţa sau inexistenţa unor motive temeinice pentru acceptarea sau respingerea cererii.

La 20 august curent, după 10 tentative eșuate, magistrații CSJ au admis cererea înaintată de către avocatul Denis Calaida și au dispus strămutarea judecării cauzei penale de la Curtea de Apel (CA) Cahul la Curtea de Apel (CA) Chișinău în privința lui Ilan Șor, deputatul condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. Încheierea a fost pronunțată de către Colegiul penal al CSJ în componența magistraților – Nadejda Toma, Ion Guzun și Anatolie Țurcan.

Detalii aici: ULTIMA ORĂ/ După 10 tentative eșuate, CSJ admite strămutarea dosarului în care este cercetat Ilan Șor: de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău

Ilan Șor, în privința căruia este aplicată interdicția de a părăsi țara, a apărut în spațiul public pentru ultima oară la 12 iunie 2019, în cadrul unei conferințe de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca Partidul Democrat din Moldova (PDM) să cedeze puterea și să treacă în opoziție.

Pe 30 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne a declarat că Ilan Șor a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională. La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.

Câteva zile mai târziu, respectivul dosar a fost conexat cu o cauză penală aflată pe masa Procuraturii Anticorupție încă din 4 decembrie 2014 și care vizează devalizarea sistemului bancar din R. Moldova, „prin sustragerea mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari din activele Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank și comiterea altor fapte penale în scopul realizării intereselor personale și de grup”.

Pe 23 august 2019, șeful oficiului INTERPOL din R. Moldova declara pentru ZdG că Ilan Șor se află în Israel, stat al cărei cetățenie o deține.

La 30 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne a declarat că Ilan Șor a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională.

La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar de atunci, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.