Principală  —  ZdG explică  —  Consultant social   —   2022 - anul în care…

2022 – anul în care pandemia COVID-19 ar putea lua sfârșit

Zeci de experți de top din sănătate, solicitați de Reuters, analizează când și unde, în 2022, COVID-19 va face tranziția la categoria de boală epidemică.

Potrivit experților, se așteaptă ca primele țări care vor ieși din pandemie să reprezinte o combinație între rate mari de vaccinare și imunitate naturală printre cei infectați cu coronavirus, precum SUA, Marea Britanie, Portugalia și India. Totuși, aceștia avertizează că SARS-CoV-2 rămâne un virus imprevizibil, cu mutații ce apar în special în urma infectării populațiilor nevaccinate.

Niciunul dintre experți nu exclude în totalitate „scenariul apocaliptic” în care virusul are mutații până la punctul în care evită imunitatea cu greu căpătată. Totuși, ei sunt mai încrezători că multe țări se vor debarasa de ce e mai rău din pandemie în anul 2022.

Credem că până la sfârșitul lui 2022 vom controla acest virus… vom putea reduce semnificativ boala severă și moartea”, spune Maria Van Kerkhove, epidemiolog în fruntea acțiunii de combatere a COVID-19 de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Până la sfârșit de 2022, OMS are în vizor ca 70% din populația lumii să fie vaccinată.

„Dacă ajungem la acea țintă, vom fi într-o situație epidemiologică foarte foarte diferită”, a spus Van Kerkhove.

Între timp, aceasta se îngrijorează de țările care au ridicat prematur restricțiile COVID. „Este uimitor pentru mine să văd, știți, oameni pe stradă, ca și cum totul s-ar fi încheiat”.

Tranziția va fi diferită în fiecare loc din cauză că va fi condusă de cantitatea de imunitate din populație, obținută în urma infectării naturale și, desigur, distribuția vaccinului, care este variabilă de la regiune la regiune, de la țară la țară”, spune Marc Lipsitch, un epidemiolog de la Școala T.H. Chan pentru Sănătate Publică de la Harvard.

Câțiva experți spun că, în SUA, valul cu varianta Delta ar putea fi ultimul val important de COVID-19.

Chris Murray, un expert în prognoze privind bolile, de la Universitatea din Washington, spune că „dacă nu sunt noi variante majore, atunci COVID va începe cu adevărat să încetinească în aprilie”.

Chiar și acolo unde numărul cazurilor cresc pe măsură ce țările renunță la restricțiile pandemice, precum în Regatul Unit, vaccinurile par să țină oamenii în afara spitalelor.

Epidemiologul Neil Ferguson de la Imperial College din Londra spune că pentru Marea Britanie „grosul pandemiei ca urgență este în urmă”.

Unii experți spun că virusul se va comporta în cele din urmă mai mult ca pojarul, care este cauză pentru focare în rândul populațiilor unde acoperirea vaccinală este scăzută.

Alții văd COVID-19 devenind mai mult o boală respiratorie sezonieră, precum gripa. Sau, virusul ar putea deveni mai puțin ucigaș, afectând în mare parte copiii, însă aceasta ar putea dura decenii, spun unii.

Virusul probabil va continua să aibă mutații, necesitând o doză booster (rapel) anuală făcută pentru a contracara tulpinile care circulă, spune Trevor Bedford, virusolog la Fred Hutchinson Cancer Center.

Dacă scenariul unui COVID sezonier se înfăptuiește, în care virusul circulă în tandem cu răceala, experții americani în sănătate se așteaptă ca acesta să aibă un impact semnificativ asupra sistemelor sanitare.

Chris Murray spune că „era intervenției publice masive în viețile oamenilor prin mandate obligatorii” se va sfârși în această iarnă.

Richard Hatchett, director executiv al Coaliției pentru Inovare în Pregătirea Epidemică, spune că având în vedere că doar unele state sunt bine protejate de vaccinuri iar altele practic nu au acces la seruri, lumea rămâne vulnerabilă.

„Ceea ce mă ține treaz noaptea referitor la COVID este grija că am putea avea variante care evită vaccinurile noastre și evită imunitatea din infectările anterioare. Asta ar fi ca o nouă pandemie Covid care apare în timp ce noi suntem încă în cea veche”, avertizează Hatchett.