Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Sondaj/31 de ani fără „foc”…

Sondaj/31 de ani fără „foc” la Nistru. Război terminat?

Pe 27 August 1991 R. Moldova își declara Independența. Deranjată de refuzul Chișinăului de a semna un nou Acord Unional cu Rusia, Moscova pornea pe 2 martie 1992 războiul la Nistru. La mai puțin de cinci luni, Moscova și Chișinăul semnau un Acord de încetare a focului și de reglementare pașnică a conflictului transnistrean. În 31 de ani s-au schimbat mai multe formate de negocieri, de rezolvare a problemei, însă nu s-au găsit soluții. Rusia nu vrea să plece din Transnistria.

31 de ani fără „foc” la Nistru. Război terminat?

Eleonora Cercavschi, Liceul ”Ștefan cel Mare”, Grigoriopol

„Focul” s-a terminat, războiul continuă. Altfel decât în 1992, dar nu e liniște, problema nu e rezolvată, lumea suferă, rămâne împărțită. Și de când cu războiul din Ucraina, lumea s-a împărțit și mai mult, ca și peste tot, care-i împotriva războiului, care-i pentru, însă nici cei care îl așteaptă pe Putin nu vor război. Faptul că avem depozitul cu arme de la Cobasna ne îngrijorează mult. Stăm ca pe o mină cu efect întârziat. Așteptăm, toată lumea așteaptă să vedem ce se va întâmpla în următoarele zile – se va termina sau se va extinde războiul. Că situația, nu doar în regiunea transnistreană, depinde foarte mult de ce va fi în Ucraina.

Ion Leahu, ex-membru al Comisiei Unificate de Control

Războiul nu s-a încheiat, nu. Nu mai este ca în 1992, când lumea, orbește, fără să analizeze prea mult, apăsa pe trăgaci. Dar până la bine mai este. Propaganda și-a făcut treaba. La prima vedere, situația s-a calmat, dar e suficient să apară o scânteie și totul ia foc. Ca în 1992. Atât de mult a înrăit războiul lumea. Atât a fost lumea de îndoctrinată. Noi vedem cum sunt asmuțiți rușii împotriva ucrainenilor și Ucrainei… De la pace la război nu e decât un pas și e mult mai lung drumul de la război la pace.

Știți care e marea problemă în cazul nostru? Că guvernările de la Chișinău, cu excepția PAS, au conservat separatismul și războiul în regiunea transnistreană. De ochii lumii au făcut cu ou și oțet Tiraspolul, dar pe din dos au făcut împreună tranzacții și averi fabuloase. Și în binele unora, și în binele altora. Ceea ce face PAS-ul astăzi este, într-un fel, calea corectă. Lucrurilor trebuie să li se spună pe nume. Dacă Chișinăul ar reuși să reducă dependența energetică față de regiunea transnistreană, posibil că am putea ieși și la niște negocieri mai serioase cu Rusia. Noi suntem restanțieri în acest sens, declarăm că vrem să facem, dar când ajungem să facem, ceva nu ne ajunge: într-un loc – profesionalism, în alt loc – devotament, într-al treilea rând – timp și așa mai departe. Și cu cât mai mult întârziem, cu atât și războiul continuă mai mult. Nu numaidecât convențional. Că nu se trage, e foarte bine. Dar nu se trage nu grație faptului că avem armată sau datorită pacificatorilor ruși care ca și cum ar asigura pacea. Nu se trage, pentru că la moment, nici Moscova, nici Tiraspolul nu au nevoie de un război în fază armată, ei își rezolvă problemele pe care le au și pe alte căi. Dar cât va fi așa, nu se știe.

Anatol Țăranu, analist politic

Ceea ce s-a întâmplat pe Nistru în 1992, a fost un război ruso-moldovenesc. În acest război noi am suferit eșec. Ceea ce s-a întâmplat pe 21 iulie la Moscova, când a fost semnată Convenția Elțin-Snegur, această Convenție a fost, de fapt, un act de capitulare pentru R. Moldova. Războiul a fost provocat de Federația Rusă pentru a menține R. Moldova în sfera sa de influență geopolitică și acest lucru s-a reușit prin acest Acord și în așa fel, noi, până la ziua de azi, trăim consecințele acestui Acord, fiindcă el a înghețat conflictul transnistrean și a blocat soluționarea lui politică. Faza fierbinte a războiului s-a terminat pe 21 iulie 1992, dar nu s-a terminat conflictul. Conflictul a fost înghețat, pentru a păstra acest mecanism de influență geopolitică a R. Moldova. Și el poate fi reactivat în orice moment și ar fi fost reactivat chiar în formula unui război, în cazul în care armata rusă ar fi străbătut Ucraina de sud și ar fi făcut joncțiune cu regiunea transnistreană. Acest lucru, cel puțin deocamdată, nu s-a întâmplat, dar riscurile rămân. Conflictul rămâne în continuare o amenințare pentru securitatea R. Moldova.

Pentru conformitate, Petru GROZAVU