Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ședință la Ministerul de Externe…

Ședință la Ministerul de Externe privind deschiderea secțiilor de votare în străinătate. Au fost cerute consultații privind organizarea scrutinului în condiții de criză pandemică

sursa: mfa.gov.md

Ministerul de Externe anunță desfășurarea unei videoconferință cu reprezentanții tuturor minisiunilor diplomatice și oficiilor consulare moldovenești privind organizarea alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie.

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, „șeful diplomației moldovenești a cerut consultarea partenerilor din țările de reședință asupra modului de organizare a scrutinului în condiții de criză pandemică, dar și analizarea  experienței altor state, care au organizat, recent, scrutine electorale”.

Anterior, șeful statului, Igor Dodon a declarat în cadrul emisiunii sale săptămânale că din cauza pandemiei, cel mai probabil, secții de vot în străinătate nu vor putea fi deschise. Ulterior, a revenit la declarații, menționând că a fost interpretat greșit, era doar o presupunere a sa și că el pledează pentru cât mai multe secții de votare în străinătate, dar cu o distribuție egală a numărului acestora, „atât în est, cât și în vest”.

În același timp, reprezentanții diplomației moldovenești au ca scop în perioada următoare distribuirea anunțului CEC privind „înregistrarea prealabilă pentru alegerile prezidențiale a cetățenilor cu drept de vot din străinătate, prin completarea formularului de înregistrare on-line, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md”.

La scrutinele precedente, autoritățile motivau deschiderea secțiilor de votare în străinătate în baza solicitărilor pe care le-au primit prin intermediul acestui instrument.

Potrivit Codului Electoral, secțiile de votare în străinătate se constituie de către Comisia Electorală Centrală, cu cel puțin 35 de zile înainte de data alegerilor, cu avizul prealabil al MAEIE.