Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Revenirea rujeolei și a tusei…

Revenirea rujeolei și a tusei convulsive, favorizată de nivelul scăzut al vaccinării în rândul copiilor

Imagine simbol

Noua analiză a datelor publicată de UNICEF și OMS arată că scăderea vigilenței față de vaccinare în Europa și Asia Centrală pune în pericol sănătatea copiilor. Vaccinarea copiilor împotriva rujeolei, tusei convulsive și altor boli în Regiunea Europeană a OMS, care cuprinde 53 de țări din Europa și Asia Centrală, rămân a fi sub nivelurile de acoperire dinaintea pandemiei în anul 2024, ceea ce a dus la creșterea numărului de copii vulnerabili în fața bolilor și la sporirea riscului de izbucnire a focarelor, potrivit celor mai recente estimări privind acoperirea vaccinală publicate de OMS și UNICEF.

La nivel global, 89% dintre sugari au primit cel puțin o doză de vaccin împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive, iar 85% au finalizat schema completă de trei doze. Asta înseamnă cu 171 000 mai mulți copii care au primit cel puțin un vaccin și cu un milion mai mulți copii complet vaccinați în 2024 comparativ cu 2023 – un progres modest în contextul provocărilor globale în creștere.

Scăderi alarmante

În medie, rata de acoperire vaccinală în rândul copiilor din Europa și Asia Centrală a rămas constantă sau a scăzut cu 1% în 2024 comparativ cu 2023, ceea ce indică o stagnare a revenirii la nivelurile de dinaintea pandemiei. Între 2019 și 2024, acoperirea vaccinală a scăzut de la:

  • 92% la 91% pentru a doua doză de vaccin împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR);
  • 95% la 93% pentru a treia doză de vaccin împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive (DTP);
  • 95% la 93% pentru a treia doză de vaccin antipoliomielitic;
  • 92% la 91% pentru a treia doză de vaccin împotriva hepatitei B.

Pentru a atinge imunitatea colectivă și a preveni apariția focarelor de boli ce pot fi prevenite prin vaccinare, este necesară o acoperire de 95% în fiecare an, în fiecare comunitate. În 2024, peste jumătate dintre țările din regiune nu au atins pragul de imunitate colectivă pentru ROR și/sau DTP, iar aproape o treime au raportat o acoperire sub 90%.

Doar anul trecut, aproape 300 000 de persoane din regiunea noastră s-au îmbolnăvit de tuse convulsivă – de peste trei ori mai mult decât în anul anterior. În același timp, peste 125.000 de persoane au contractat rujeola în 2024, de două ori mai multe față de 2023. Acestea nu sunt doar cifre, sunt sute de mii de familii care suferă deoarece copiii lor sunt bolnavi, iar acest lucru putea fi prevenit”, a declarat Dr. Hans Henri P. Kluge, Director Regional OMS pentru Europa.

Vaccinurile salvează vieți, iar când acoperirea de vaccinare scade, bolile se răspândesc. De aceea, este esențial ca țările să investească în sisteme locale de sănătate, să asigure disponibilitatea și accesibilitatea vaccinurilor în fiecare comunitate și să combată dezinformarea. Lucrătorii din domeniul sănătății trebuie sprijiniți pentru a ajunge la fiecare familie, în special în zonele greu accesibile. Iar comunitățile trebuie să fie echipate cu informații de încredere, astfel încât, părinții să își poată vaccina copiii cu încredere,” a adăugat Dr. Kluge.

Progrese promițătoare

În pofida acestei stagnări, datele arată o tendință pozitivă în ceea ce privește utilizarea vaccinurilor noi, inclusiv a vaccinului împotriva virusului papilloma uman (HPV). Această creștere se datorează introducerii acestor vaccinuri în tot mai multe țări, precum și maturizării sistemelor de imunizare care le administrează. Între 2019 și 2024 s-au înregistrat creșteri constante ale acoperirii vaccinale, de la:

  • 37% la 40% pentru fete și de la 8% la 26% pentru băieți cu prima doză de vaccin HPV;
  • 24% la 42% cu ultima doză de vaccin împotriva rotavirusului;
  • 81% la 93% cu a treia doză de vaccin împotriva Haemophilus influenzae de tip b (Hib);
  • 81% la 86% cu ultima doză de vaccin pneumococic conjugat.

Eforturi reînnoite

UNICEF și OMS colaborează cu autoritățile din sănătate din întreaga regiune pentru a identifica, înțelege și soluționa inegalitățile în acoperirea vaccinală la nivel local. Proiectele în desfășurare, sprijinite parțial de Uniunea Europeană, includ corelarea diferitelor surse de date pentru a identifica persoanele care nu beneficiază de vaccinările de rutină, precum și cercetări privind comportamentele populației pentru a înțelege barierele care împiedică o acoperire ridicată. Acestea pot include lipsa unor mecanisme active de monitorizare, absența mesajelor de reamintire sau a informațiilor necesare pentru a combate concepțiile greșite, precum și alți factori.

Țările care nu se confruntă în prezent cu cazuri sau focare de rujeolă trebuie să adopte o abordare proactivă pentru a planifica și pregăti măsuri de prevenire a răspândirii virusului, atât la nivel național, cât și transfrontalier. Țările care înregistrează în prezent focare trebuie să continue eforturile de vaccinare a tuturor persoanelor susceptibile, să intensifice identificarea cazurilor și monitorizarea contacților, precum și să utilizeze datele epidemiologice pentru a identifica lacunele în acoperirea vaccinală, astfel încât programele să poată proteja comunitățile afectate și să prevină apariția unor noi focare.