Principală  —  Ştiri   —   Reporterul ZdG a luat premiul…

Reporterul ZdG a luat premiul I la concursul investigațiilor anti-corupție

La 13 decembrie au fost premiați învingătorii Concursului pentru cele mai bune investigații jurnalistice pe teme de corupție, organizat de PNUD Moldova. Astfel, cele mai bune 9 investigații au fost premiate, iar reporterul ZdG, Victor Moșneag este deținătorul premiului I, pentru investigația Fraţii Chirtoacă: Afaceri de „excepţie” cu Primăria”.

Investigațiile jurnalistice desemnate câștigătoare mai sunt:

Premiul I:

  • „Piața cerealelor din Republica Moldova, sub monopol rusesc”, autori Mădălin Necșuțu și Ilie Gulca;
  • „Mafia anabolizantelor. Drumul clandestin al steroizilor din Moldova spre sportivi străini”, autoare Rața Mariana.

Premiul II:

  • „Carieră la Solonceni pentru firma șefului de la Cadastru”, autor Tudor Iașcenco;
  • „Vânătorii de bănci”, autori Ion Preașca, Iurie Sanduța, Roman Anin (Novaya Gazeta);
  • „Prețurile la medicamentele din Ucraina se „îngrașă” de trei ori până ajung în farmaciile din Moldova”, autori Svetlana Gore, Grigoriy Ivanchenko, Vladimir Sarkisyan și Natalya Zheleznova.

Premiul III:

  • „Piața medicamentelor – tranzacții suspecte pe filiera moldo-bosniacă” autori Dumitru Lazur, Olga Ceaglei, Miranda Patrucic (OCCRP), Jasna Fetahovic (cin.ba);
  • „Purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău, cu locuință de lux, dar beneficiar de ajutor material de la buget”, autoare Viorica Zaharia;
  • „(In)dependența de gaze a Republicii Moldova și Ucrainei”, autori Anastasia Cucuruz, Ghenadie Brega (Republica Moldova) și Elena Cernâșova (Ucraina).

”La concurs au fost înscrise 42 de materiale de investigație care vizează fapte de corupție, gestionarea frauduloasă a banilor și patrimoniului public, averi și afaceri nedeclarate etc, elaborate și publicate în perioada ianuarie – octombrie 2016”, arată comunicatul PNUD Moldova.

Reporterii învingători au primit premii de valoare, inclusiv camere video, laptop-uri performante și aparate foto profesionale.

Organizatorii susțin că la evaluarea materialelor de investigație s-a ținut cont de complexitatea articolului, calitatea documentării, originalitatea subiectului, instrumentele de prezentare şi vizualizare a datelor, impact/valoare socială, dar și de respectarea standardelor profesionale şi etice în procesul de documentare, de dobândire a informaţiei etc.

“Jurnaliștii de investigație contribuie substanțial la prevenirea corupției prin expunerea funcționarilor corupți și prin solicitarea autorităților să ia măsuri pe marginea cazurilor investigate, totodată formând atitudinea de zero toleranță față de corupție și subliniind imoralitatea și impactul negativ asupra societății al acestui flagel”, a declarat Stefan Liller, reprezentant permanent adjunct al PNUD.

“Jurnaliștii de investigație veghează asupra transparenței instituțiilor publice. Prin munca lor, jurnaliștii devin aliați în activitatea de combatere și prevenire a corupției”, a afirmat Vitalie Verebceanu, șeful Direcției generale prevenirea corupție al CNA.

Concursul a avut scopul să încurajeze jurnalismul de investigație în elucidarea cazurilor de corupție şi să promoveze cooperarea autorităților publice cu mass-media pentru același obiectiv – crearea climatului “zero tolerață” față de corupție.