Principală  —  Ştiri   —   Referendumul privind aderarea R. Moldova…

Referendumul privind aderarea R. Moldova la UE va fi constituțional

Sursa foto: euneighbourseast.eu

Referendumul anunțat de președinta Maia Sandu privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană ar urma să fie unul constituțional, acest lucru a fost precizat de șeful legislativului, Igor Grosu, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV. Potrivit oficialului, „acesta va fi exercițiul democratic suprem, prin care va fi închisă odată pentru totdeauna această polemică” cu privire la vectorul extern al țării.

Este un exercițiu democratic și este momentul în care toți cetățenii cu drept de vot să vină să spună dacă sunt pentru integrarea europeană sau să spună altfel. Ar fi exercițiul democratic suprem, prin care va fi închisă odată pentru totdeauna această polemică. Și da, să introducem acest lucru în Constituție. Să fie un referendum constituțional”, a declarat președintele Parlamentului în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” la JurnalTV.

Referendumul constituțional este exercițiul prin care cetățenii își exprimă opinia prin vot referitor la cele mai importante probleme ale statului, iar decizia oamenilor, exprimată în cadrul referendumului, devine ulterior Lege, care după ce este aprobată de Parlament, trebuie promulgată de președintele țării, a subliniat expertul în drept constituțional, Nicolae Osmochescu.

„Votarea la referendum constituțional are putere supremă juridică, ca și Constituția. Mai apoi se perfectează prin hotărâre de Parlament, prin legea Parlamentului. Așa e un referendum prin hotărârea căruia poate fi revizuită și modificată Constituția Republicii Moldova”, a explicat expertul.

La sfârșitul anului 2023, președinta Sandu a anunțat că va solicita Parlamentului R. Moldova să organizeze în toamna 2024 un referendum axat pe parcursul european al țării, nu a punctat însă dacă referendumul va fi unul constituțional sau consultativ.

În cadrul ședinței din 1 februarie, șeful legislativului, Igor Grosu, a punctat că „Parlamentul va începe în curând pregătirile pentru inițierea referendumului de aderare la Uniunea Europeană”.