Principală  —  IMPORTANTE   —   Promo-LEX despre dezbaterea din 12…

Promo-LEX despre dezbaterea din 12 noiembrie de la Moldova 1: Au fost încălcate prevederile Acordului de Parteneriat. S-a constatat o serie de acțiuni concertate între un concurent electoral și conducerea Postului Public

Asociația Promo-LEX a emis o declarație publică legată de dezbaterea de joi seara, 12 noiembrie de la postul public de televiziune la care a participat candidatul Igor Dodon, dar la care Maia Sandu nu a participat.

Promo-LEX spună că este într-o colaborare cu Instituția Publică Compania „Teleradio-Moldova” din 2016 și împreună „au organizat o serie de dezbateri electorale, asigurând condiții egale tuturor concurenților electorali”.

„Cu regret, la ultima dezbatere din turul II, care a avut loc joi, 12 noiembrie 2020, la Postul Public de Televiziune Moldova 1, am constatat faptul că, Compania Teleradio-Moldova a încălcat prevederile Acordul de Parteneriat cu Asociația Promo-LEX”, se arată în comuniat.

Promo-LEX spune că a fost pentru prima dată când postul public de televiziune nu i-a informat despre modificarea scenariului convenit, fiind încălcat astfel acordul de parteneriat.

Reprezentanții asociației au prezentat 3 aspecte „care umbresc caracterul echidistant și non-partizan al Postului Public de Televiziune Moldova 1 în organizarea unei dezbateri electorale la data de 12.11.2020:

  1. Contrar Scenariului inițial al dezbaterilor, Declarației și scrisorii de informare a candidaților din data de 12.11.2020, a fost permisă prezența la dezbatere a susținătorilor candidaților, deși se agreaseră că din motive de securitate a sănătății publice, se va renunța la prezența spectatorilor în sală.
  2. Conform Politicii editoriale a Companiei Teleradio-Moldova, în cazul lipsei unui candidat, timpul rezervat nu se recuperează. Astfel, deși timpul acordat pentru dezbateri era de o oră pentru ambii candidați, moderatorii au admis utilizarea întregii emisiuni în favoarea unui singur candidat. Or, potrivit anunțului public al Postului Public de Televiziune Moldova 1, se intenționa acordarea a câte 30 de minute pentru fiecare candidat. Însă, în realitate, dezbaterea a durat mai mult de 60 de minute.
  3. Deși s-a specificat că pentru întrebările experților candidații vor avea 12 minute, acest timp a fost extins până la 20 de minute”, scrie în declarația Promo-LEX.

„Într-un final, ar putea fi interpretate drept intenție de favorizare a unui concurent electoral, în condițiile în care s-au constatat o serie de acțiuni concertate între un concurent electoral și conducerea Postului Public de Televiziune Moldova 1. Modul în care a fost organizată dezbaterea din seara zilei din 12.11.2020 contravine bunelor practici de organizare a dezbaterilor electorale la un post public de televiziune”, se arată în declarația Promo-LEX.

Într-un comentariu pentru portalul Media-Azi, Ecaterina Stratan, directoarea generală adjunctă responsabilă de televiziune, a calificat declarațiile asociației „drept supoziții neîntemeiate, iar acuzațiile privind presupuse acțiuni concertate – de-a dreptul halucinante și total deplasate”. „Nici cele trei așa-numite inadvertențe specificate nu sunt bazate pe o argumentare logică și conformă legislației”, susține Ecaterina Stratan, potrivit unui comunicat expediat redacției Media-Azi. 

Ecaterina Stratan mai spune că, în turul II al scrutinului prezidențial, Moldova 1 și-a propus organizarea dezbaterilor electorale cu ambii candidați, în acest sens fiind expediate invitații celor două staff-uril electorale. „Ne-am dorit o emisiune cu un format mai special, o confruntare de anvergură a ideilor și a platformelor electorale în platoul dezbaterilor, astfel încât cetățenii să se poată informa din prima sursă despre ceea ce-și propun candidații, să poată face diferența și să-și ofere votul în cunoștință de cauză.  Din păcate, candidata PAS nu a dat curs invitației, iar această decizie, conform legislației, nu trebuie să afecteze timpul de emisie alocat contracandidatului care s-a prezentat la emisiune”, susține șefa Moldova 1, citată de Media-Azi.

Cu privire la prezența publicului în studio, reprezentanții TRM susțin că nu e o încălcare, iar ambii candidați electorali au fost informați că pot veni la dezbateri cu un număr de până la 20 de susținători. „După o experiență atât de vastă în organizarea dezbaterilor, reprezentanții Promo-Lex ar trebui să știe că timpul alocat candidatului se cronometrează, iar durata totală a emisiunii include intervențiile moderatorului, ale experților, inclusiv ale expertului Promo-Lex. Astfel că, matematic vorbind, dacă Maia Sandu se prezenta la dezbateri, emisiunea urma să fie cu aproximativ o oră mai lungă, fiindu-i alocat acelaşi număr de minute”, a adăugat Ecaterina Stratan.

Joi seara, postul public de televiziune a prezentat la o oră de vârf dezbateri electorale la care urmau să participe cei doi candidați la funcția de șef al statului. Lidera PAS a refuzat să participe, iar în aceste condiții la emisiune a participat doar Igor Dodon.

Dezbaterile au durat mai bine de o oră și au fost retransmise în direct de 2 dintre cele mai mari televiziuni din Republica Moldova, Primul în Moldova și NTV Moldova care aparțin unor persoane apropiate de Igor Dodon și care sunt afiliate Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.