Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorul implicat în accidentul de…

Procurorul implicat în accidentul de la Bahmut a fost eliberat sub control judiciar și ar putea reveni la muncă. Detalii noi din dosar

Foto: Facebook/ Liceul Teoretic „Gh.Asachi”

Dumitru Triboi, procurorul-șef al Procuraturii raionului Ungheni, implicat în accidentul din comuna Bahmut, raionul Călărași, în urma căruia patru persoane au decedat, a fost eliberat sub control judiciar. Membrul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Andrei Cebotari, a declarat că „teoretic” acesta ar putea reveni în funcție. Ziarul de Gardă a analizat raportul de expertiză extrajudiciară, pe care avocatul victimelor, Ion Bucur, îl consideră „vădit eronat”.

Conform surselor Ziarului de Gardă, pe 25 ianuarie curent, magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au hotărât să admită recursul avocaților lui Dumitru Triboi și să înlocuiască măsura de arest preventiv cu eliberarea provizorie a acestuia, sub control judiciar, pe un termen de 15 zile. Hotărârea purta caracter irevocabil și nu putea fi contestată de procurori.

Ulterior, la solicitarea procurorilor, pe 29 ianuarie, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis prelungirea măsurii controlului judiciar cu alte 60 de zile. Informația a fost confirmată pentru ZdG de către Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

În noiembrie 2023, membrii CSP au respins demersul procurorului general interimar Ion Munteanu privind suspendarea lui Dumitru Triboi de la șefia Procuraturii raionului Ungheni. Atunci, unele surse ale ZdG au spus că la baza deciziei membrilor CSP de a nu-l suspenda din funcție pe Dumitru Triboi au stat mai multe motive, printre care faptul că acuzatorul de stat are doi copii la întreținere și soția are un salariu de șase mii de lei, respectiv suspendarea din funcția i-ar lăsa fără venitul de bază.

După decizia Curții de Apel și cea a membrilor CSP, reiese că domnul procuror poate să revină în funcție, până la emiterea unei sentințe definitive”, afirmă avocatul victimelor, Ion Bucur.

Contactat de ZdG, Andrei Cebotari, membru al CSP a subliniat că, în opinia sa, Dumitru Triboi ar putea reveni la serviciu, „iar vinovăția sau nevinovăția acestuia să fie stabilită de către instanța de judecată. Orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăția sa va fi dovedită în mod legal”.

„(…) Noi (membrii CSP n. red.) nu am insistat nici pe faptul ca dumnealui să rămână în funcția de șef al Procuraturii Ungheni. Consider că dumnealui ar putea să se regăsească în orice altă funcție, ca să nu fie creată percepția mușamalizării cazului sau a unui abuz. (…) Dumnealui a activat în funcție publice toată viața și n-ar putea să-și găsească un alt job. Respectiv, suspendarea sa din funcție ar putea duce la faptul că familia sa nu se va putea întreține. Sunt de acord ca dumnealui să rămână în funcție ca să-și poată întreține familia, iar instanța de judecată să stabilească în ce măsură dumnealui este sau nu este vinovat de cele întâmplate”, a menționat Andrei Cebotari.

Reprezentanții Procuraturii Ungheni au afirmat pentru ZdG că Dumitru Triboi se află în concediu de odihnă.

Raportul de expertiză auto-tehnică

Raportul de expertiză extrajudiciară, analizat de ZdG, arată că impactul nu putea fi evitat.

Doc: Ziarul de Gardă

Expertiză judiciară auto-tehnică nu este una corectă, ba din contra este una vădit eronată, în favoarea învinuitului Dumitru Triboi, pentru a scăpa de răspunderea penală. (…) Am înaintat un demers la procuror pentru a fi dispusă o nouă expertiză repetată. În această expertiză nu se dau explicații concrete, mai mult decât atât, nu se descrie care este metodologia aplicată”, a punctat avocatul familiei victimelor, Ion Bucur.

Totodată, surse ale ZdG care au tangență cu dosarul menționează: „Căruțașul avea concentrația de alcool în sânge 1,67 g/l, adică o concentrație de 3,5 ori mai mare decât cea de la care începe răspunderea penală. Șoferul Dumitru Triboi nu avea alcool în sânge. De asemenea, căruțașul ar fi încălcat nouă prevederi ale Regulamentului Circulației Rutiere”, susțin surse ale ZdG care au tangență cu dosarul.

Avocatul Ion Bucur a dat asigurări: „Nu are nicio legătură căruțașul, căruța era condusă de soția lui, care nu avea gram de alcool în sânge”. Totuși, în expertiza auto-tehnică apare numele lui Mihail Bucilă.

Magistrații Ion Secrieru, Sergiu Arnăut și Ghenadie Lîsîi au pronunțat decizia de la Curtea de Apel

Din completul de judecători, care au dispus, pe 25 ianuarie, eliberarea lui Dumitru Triboi sub control judiciar, au făcut parte Ion Secrieru (președinte), Sergiu Arnăut și Ghenadie Lîsîi.

Președintele completului de judecată, Ion Secrieru, este în atenția Autorității Naționale de Integritate (ANI), care urmează să-i verifice averea. Secrieru și-a depus cererea de demisie din funcție la sfârșitul lunii septembrie 2023, însă și-a retras-o ulterior.

Magistratului Sergiu Arnăut a revenit în sistem în decembrie 2023, după șase ani de suspendare din funcție. Arnăut a fost acuzat de trafic de influență, inclusiv pentru că ar fi luat 20 de mii de euro de la fostul avocat-vedetă Valerian Mînzat pentru a-l scăpa de închisoare.

Ghenadie Lîsîi a ajuns în atenția opiniei publice după ce, alături de alți doi judecători, a decis, în decembrie 2015, să menţină decizia Judecătoriei sectorului Buiucani prin care fostul deputat democrat Valeriu Guma a scăpat de pușcărie, fiind condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare, pentru trafic de influenţă, luare şi dare de mită, infracţiuni comise pe teritoriul României. Asta după ce Guma a fost condamnat anterior de justiţia din România la patru ani de închisoare cu executare.

Cronologia accidentului de la Bahmut

Accidentul rutier cu implicarea procurorului Dumitru Triboi s-a produs pe 20 octombrie, pe traseul R-1, în comuna Bahmut, raionul Călărași. „La fața locului polițiștii au stabilit preliminar că o Skoda Fabia a accidentat o căruță. În rezultat, patru persoane, printre care și un copil, membrii unei familii, au decedat, iar altele două au fost preluate de salvare”, se menționează în comunicatul Poliției.

Ulterior, Poliția a precizat că procurorul a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ. Contactată de ZdG, șefa Secției Comunicare și Protocol a Inspectoratului General de Poliție (IGP), Diana Fetco, a declarat că, preliminar, căruțașul nu avea vestă sau alt echipament reflectorizant, dar că toate circumstanțele accidentului rutier urmează să fie clarificate în cadrul procesului penal inițiat.

ZdG a discutat cu rudele celor patru victime decedate, dar și cu familia procurorului.