Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Casă de peste 1 500…

Casă de peste 1 500 de metri pătrați, limuzină de peste 11 milioane de ruble și o mașină sau o motocicletă nouă, cumpărată în fiecare an: averea viceministrului rus al Apărării, acuzat de corupție

Foto: Novaia Gazeta Europe

Viceministrul rus al Apărării, Timur Ivanov, arestat pe 23 aprilie fiind învinuit de corupție, a cumpărat împreună cu soția sa o casă rezidențială cu o suprafață de peste 1 500 de metri pătrați, o mașină rară ZIS-110 și alte mașini și bunuri imobiliare în timpul activității sale în ministerul Apărării. În cei patru ani în care a fost viceministru, acesta a declarat un venit de peste 53 de milioane de ruble, scrie RIA Novosti cu referire la datele din declarațiile lui Ivanov și ale soției sale Svetlana Zaharova pentru anii 2016-2019.

Astfel, viceministrul are o limuzină ZIS-110, al cărei cost variază între 11 și 18 milioane de ruble, precum și un SUV Chevrolet Suburban. Zaharova deține un Bentley Continental, un Aston Martin, un Hummer H2 și două motociclete Harley-Davidson. Potrivit documentelor, Ivanov și soția sa au cumpărat o mașină sau o motocicletă nouă în fiecare an. În 2016, aveau nouă vehicule în familie, iar trei ani mai târziu, aveau deja 12.

În plus, familia lui Ivanov deține o casă rezidențială cu o suprafață de peste 1 500 de metri pătrați, care se presupune că este înregistrată pe numele soției ministrului adjunct. Ivanov însuși are un apartament de 300 de metri pătrați, precum și o cotă-parte într-un apartament de 44,2 de metri pătrați. Copilul lor, potrivit documentelor, este în utilizarea unui apartament în Mexic cu o suprafață de 350 de metri pătrați.

În ceea ce privește veniturile oficiale ale lui Ivanov, în 2016 acesta a declarat 14,2 milioane de ruble, devenind cel mai bogat dintre șefii adjuncți ai Ministerului Apărării. În 2017, venitul său a fost de 11,4 milioane de ruble, în 2018 – 13,5 milioane, iar în 2019 – 14,5 milioane de ruble. De cealaltă parte, soția sa a câștigat 55,4 milioane de ruble în 2016, 7,3 milioane de ruble în 2017, 123,1 milioane de ruble în 2018 și 8,3 milioane de ruble în 2019.

Timur Ivanov și soția sa, Svetlana Zaharova. Foto: The Moscow Times

Adjunctul ministrului rus al Apărării Serghei Şoigu, Timur Ivanov, a fost arestat cu privire la presupuse fapte de corupţie pe data de 23 aprilie, o decizie rară în contextul ofensivei ruse în Ucraina.

„Ministrul adjunct al Apărării Federaţiei ruse Timur Vladimirovici Ivanov a fost arestat. El este suspectat de comiterea unei infracţiuni potrivit Secţiunii 6 a Articolului 290 al Codului Penal (luare de mită)”, anunţă pe Telegram Comitetul.

Comitetul de anchetă nu oferă alte detalii. Acest tip de infracţiune se pedepseşte cu amendă sau cu până la peste zece ani de închisoare, în funcţie de fapte. Ivanov este vizat de sancţiuni impuse de către Uniunea Europeană (UE), în calitate de funcţionar de rang înalt la Ministerul Apărării însărcinat cu construirea de instalaţii militare.