Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Acuzații și strigăt de ajutor…

Acuzații și strigăt de ajutor după accidentul rutier de la Bahmut, în care a fost implicat șeful Procuraturii Ungheni. „Suntem săraci și ei ne ung ochii”

Colaj foto: ZdG

Familia celor patru victime ale accidentului de la Bahmut, în care a fost implicat un procuror, cere ajutor pentru a-și putea înmormânta rudele ucise. Ion Bucur, avocatul care apără interesele familiei victimelor susține că familia este într-o situație precară, iar pentru a-și înmormânta apropiații, „vor să se bage în credite”.

De partea cealaltă, sora procurorului implicat în accident susține că le-a propus rudelor persoanelor decedate ajutor pentru acoperirea cheltuielilor de înmormântare, dar că aceștia au refuzat, solicitând câte 100 de mii de lei pentru fiecare dintre cele patru persoane decedate. 

După tragicul accident de pe drumul din preajma satului Bahmut, raionul Călărași, în urma căruia au decedat patru persoane, iar alte două au fost spitalizate, Dumitru Triboi, procurorul-șef al Procuraturii Ungheni, cel care, aflându-se la volanul unui automobil de marcă Skoda a tamponat o căruță în care se aflau șase persoane, a fost arestat pentru 30 de zile. 

Printre persoanele decedate se numără o femeie în vârstă de 21 de ani, fiica ei de doar trei luni, soțul în vârstă de 29 de ani și o altă femeie în vârstă de 64 de ani. Copila de 3 luni a decedat aflându-se în momentul impactului în brațele mamei. Totodată, în urma impactului, un bărbat de 63 de ani a suferit fractura membrelor inferioare și contuzia țesuturilor moi, iar o altă fată de 4 ani a fost preluată de ambulanță în stare gravă. Starea ei este acum stabilă. 

Familia victimelor acuză că rudele procurorului vor să „le ungă ochii cu 15 mii de lei” și solicită de la aceștia suma de 100 de mii de lei pentru „a putea acoperi cheltuielile”. Rudele procurorului Dumitru Triboi afirmă însă că și-au oferit ajutorul pentru acoperirea cheltuielilor, pentru sicrie și masa de pomenire, însă familia ar fi cerut câte 100 de mii de lei pentru fiecare membru decedat. 

Avocat: „Familia a cerut în jur de o sută de mii de lei, care să acopere cheltuielile pentru înmormântare”

Avocatul Ion Bucur, cel care a precizat că va oferi asistență juridică familiei victimelor, susține că aceasta nu dispune de bani pentru a le înmormânta și solicită ajutor de la persoanele cu disponibilități financiare. 

„Toate rudele sunt îndurerate, este o familie care a avut un trai greu, nu au bani să îngroape rudele decedate. Vor să se bage în credite. Familia a cerut în jur de o sută de mii de lei, care să acopere cheltuielile pentru înmormântare, iar soția procurorului a zis că le va da 15 mii și ceva de mâncare. Poate se găsesc oameni buni care vor să ajute, care vor să contribuie”, zice Bucur, care solicită ajutor din partea celor care dispun de resurse financiare. 

„Familia victimelor, una de romi, a fost amenințată. Li s-a zis, «vedeți, noi cunoaștem rudele voastre, care stau în închisoare. Și dacă nu o să fiți cuminți, noi încă o să discutăm. Găsim noi ac de cojoc în privința voastră». A luat viața la o familie, la toți patru. Dacă ar avea un pic de soviste omenească, rudele procurorului nu ar vorbi așa cu familia respectivă. Atâta costă o viață? O să înaintăm o cerere pentru a obține prejudicii materiale și morale. Dar acum nu este vorba de prejudicii, acum rudele se gândesc cum să-i scoată pe cei patru de la morgă, că și acolo e de plătit”, menționează Ion Bucur. 

Înțelegem că e un accident din imprudență, deși acolo e cu mult mai serios decât pare. Cum credeți dvs., făptașul a fost anterior șeful Inspectoratului de Poliție Călărași și încă deținând funcția de procuror interimar, credeți că nu are influență?”, se întreabă Bucur. 

Rudă a victimelor: „Au strigat la noi pentru că bunicul conducea beat căruța, că el a pus în pericol viața la atâția oameni. Ne-au zis că îl vor închide…”

Rozalina este nepoata femeii de 64 de ani, decedată în urma accidentului. Ea susține că, pe 21 octombrie, s-a întâlnit cu rudele procurorului implicat în accident, unde a discutat despre ajutorul pe care-l pot oferi. „Au strigat la noi pentru că bunicul conducea beat căruța, că el a pus în pericol viața la atâția oameni. Ne-au zis că îl vor închide…, că i-am stricat reputația fratelui (procurorului, n.r.)”, susține Rozalina. 

„În seara aceea, când a fost accidentul, era un microbuz de oameni care mergeau, el avea viteză, pentru că a vrut să depășească microbuzul. În față i-a ieșit un camion și el s-a ferit pe dreapta. Bunelul avea „jaletcuța de protecție” și permis. Am înțeles că nu a vrut să ucidă. Ne-am întâlnit cu sora lui, cu fratele, cu soția.  Am înregistrat cum spune: «Da ce a fost prințesă să o îngropi frumos? Să o îngropi așa cum spunem noi și să spui mulțumesc că tu nu ai ce mânca». Adică, noi suntem săraci și ei ne ung ochii. Eu le-am zis să îi înmormântăm frumos, la ziua de azi prețurile sunt scumpe. Am cerut 100 de mii de lei, nu de euro, de lei. Ei au zis: „Ce? O să faceți cum zicem noi”, susține ruda victimelor. 

Femeia precizează că, inițial, familia procurorului ar fi dorit să contribuie la înmormântarea victimelor cu suma de 15 mii de lei, iar ulterior au propus 20 de mii de lei. 

ZdG a intrat în posesia unor înregistrări audio ale negocierilor celor două tabere, în cadrul cărora, Rozalina argumentează că și-ar dori ca rudele sale să fie înmormântate cu ajutorul unei companii private, pentru că are încredere că cei de acolo vor pregăti corespunzător răposații, dar familia procurorului a refuzat să colaboreze cu aceasta. 

Sora procurorului: „Am propus să le organizăm masa de pomenire, mâncare, dar și chiria sălii. Scopul nostru era să înmormântăm decedații, dar ei au cerut 100 de mii de lei pentru fiecare om”

Adelina, sora procurorului Dumitru Triboi, susține însă că acuzațiile rudelor victimelor nu corespund realității.

„Personal am fost la discuții cu ei, noi am mers să-i ajutăm, să-i înmormântăm creștinește, oferind sicriile, mâncarea, etc. Inițial au acceptat, cu condiția că vom angaja o companie privată care să se ocupe de funeralii. Eu am încercat să le spun că acolo prețurile sunt exagerate. Noi suntem bugetari. Noi nu am propus o sumă, am spus că vom cumpăra patru sicrie, haine, vom aduce decedații de la CML (n.r Centru de Medicină Legală), am propus să le organizăm masa de pomenire, mâncare, dar și chiria sălii. Scopul nostru era să înmormântăm decedații, dar ei au cerut 100 de mii de lei pentru fiecare mort. Dacă nu le-am fi propus ajutorul, tot firma privată ar fi ales? Ei zic că nu au 50 de lei ca să meargă la Chișinău la morgă, dar cer 100 de mii de lei ca să cumpere cele mai scumpe produse”, menționează ruda procurorului Triboi.

„Noi am încercat să oferim un ajutor în limita posibilităților noastre, nu dispunem de surse ca să angajăm compania privată solicitată de ei”, explică aceasta.  

Accidentul rutier cu implicarea procurorului Dumitru Triboi s-a produs în seara zilei de 20 octombrie, pe traseul R-1, în comuna Bahmut, raionul Călărași. „La fața locului polițiștii au stabilit preliminar că o Skoda Fabia a accidentat o căruță. În rezultat, patru persoane, printre care și un copil, membrii unei familii, au decedat, iar altele două au fost preluate de salvare”, se menționează în comunicatul Poliției.

Ulterior, Poliția a precizat că procurorul a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ. Contactată de ZdG, Șefa Secției Comunicare și Protocol a Inspectoratului General de Poliție (IGP), Diana Fetco, a declarat că, preliminar, căruțașul nu avea vestă sau alt echipament reflectorizant, dar că toate circumstanțele accidentului rutier urmează să fie clarificate în cadrul procesului penal inițiat.