Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministerul rus al Apărării a…

Ministerul rus al Apărării a anunțat exerciții cu arme nucleare, ca răspuns la „declarațiile și amenințările provocatoare ale Occidentului”

Sursa: ria.ru

La ordinul președintelui rus Vladimir Putin, Ministerul Apărării a început pregătirile pentru un exercițiu de „instruire a personalului și a echipamentului unităților pentru utilizarea în luptă a armelor nucleare non-strategice”. Potrivit Ministerului, exercițiul va avea loc „în timp apropiat”, relatează meduza.io.

În timpul exercițiilor, Ministerul Apărării ar intenționa să lucreze la „pregătirea și utilizarea armelor nucleare non-strategice” (numite și arme nucleare tactice) pentru a „asigura necondiționat integritatea teritorială și suveranitatea statului rus ca răspuns la declarațiile provocatoare și amenințările anumitor oficiali occidentali” împotriva Rusiei.

Exercițiile vor avea loc „în viitorul apropiat”. La ele vor participa formațiuni de rachete ale Districtului Militar Sud, cu implicarea aviației, precum și a forțelor navale. Locul desfășurării exercițiului nu este raportat.

La sfârșitul lunii februarie 2024, Financial Times, citat de meduza.io, a relatat despre recepționarea unor documente secrete referitoare la armele nucleare tactice rusești. În acestea se preciza că pragul de utilizare a acestora de către Rusia era mai mic decât cel declarat oficial de autoritățile ruse. Potrivit sursei citate, armata ar putea folosi arme nucleare tactice pentru a „descuraja statele de la agresiune … sau de la escaladarea conflictelor militare”.