Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Bunurile de o „valoare…

DOC Bunurile de o „valoare exorbitantă” ale unui magistrat de la Curtea de Apel Chișinău, care și-a depus cererea de demisie dar apoi a retras-o, în atenția ANI

Colaj ZdG

Averea magistratului de la Curtea de Apel Chișinău Ion Secrieru, care la sfârșitul lunii septembrie a depus o cerere de demisie, pe care mai târziu a retras-o, va fi verificată de Autoritatea Națională de Integritate (ANI).

Conform procesului-verbal de inițiere a controlului averii și a intereselor personale ale lui Secrieru, din 17 octombrie, sesizarea în adresa ANI a venit la două zile după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a susținut cererea de retragere a demisie judecătorului, pe 28 septembrie.

„Se constată că în anul 2021 judecătorul a cumpărat o mașină de marca Land Rover Range Rover Evoque din anul 2020 cu 788 547 de lei. La moment, conform anunțurilor publice, o asemenea mașină este estimată la aproximativ 49 000 de euro. În anul 2023, procurare a mașinii de marca Land Rover Discovery din anul 2022. Conform anunțurilor publice costul acesteia depășește suma de 61 000 de euro”, se arată în sesizare.

Ion Secrieru a declarat în 2022 un salariu anual de circa 327 de mii de lei și o pensie de peste 280 de mii de lei. În 2021, familia Secrieru a declarat un salariu de 326 de mii de lei de la Curtea de Apel Chișinău și alt salariu de la Calea Ferată din Moldova – 25 de mii de lei.

Totodată, Secrieru a contractat, în 2021, un credit de 350 de mii de lei, scadent în 2026.

Totuși, automobilele achiziționate de judecător sunt catalogate de ANI ca având „o valoare exorbitantă”.

„Urmare a coroborării informațiilor sesizate cu cele din Sistemele Informaționale Automatizate, s-a confirmat achiziționarea de bunuri mobile de clasă precum, Land Rover Range Rover Evoque a/f 2020 și Land Rover Discovery Sport a/f 2022, bunuri ce au o valoare exorbitantă, astfel se conturează aparența de încălcare a regimului juridic al declarării averii şi a intereselor personale, pe de altă parte, în circumstanțele expuse nu poate fi neglijată necesitatea de a demara procedura de control a averii și a intereselor personale, întru a verifica existența și justificarea disponibilităților financiare ce au stat la baza modificărilor patrimoniale menționate”, a concluzionat inspectorul de integritate Ion Crețu.

Ultima declarație de avere a judecătorul Secrieru a ajuns în atenția ANI și mai devreme, aleatoriu, când instituția a constatat, pe 22 septembrie, „depunerea în termen a declarației de avere și interese personale anuală pentru 2022, de către Ion Secrieru, judecător în cadrul Curții de Apel Chișinău, corespunderea condițiilor de formă a acesteia și lipsa aparenței de încălcare a regimului juridic al declarării averii și intereselor personale”.

Declarațiile de avere și interese personale verificate anual sunt identificate aleatoriu, în funcție de factorii de risc, factorii de corupție, de vulnerabilitatea subiecților declarării și de criteriile aprobate de Consiliul de Integritate prin Hotărârea nr. 9 din 12.06.2023.

Ion Secrieru a fost numit în funcția de judecător în 1991, din 2004 fiind transferat la Curtea de Apel Chișinău.