• Fost deputat PD, condamnat anterior în România pentru acte de corupție, audiat în cadrul Comisiei parlamentare „Laundromat”

  Fost deputat PD, condamnat anterior în România pentru acte de corupție, audiat în cadrul Comisiei parlamentare „Laundromat”
  08 aprilie 2021 | 08:06

  Fostul deputat al Partidului Democrat (PD), Valeriu Guma, care în 2013 a fost condamnat definitiv de justiția română pentru acte de corupție, a participat miercuri, 7 aprilie, la audierile din cadrul Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din R. Moldova, comisia „Laundromat”.

  Subiectul audierilor de miercuri a fost amendarea operată în 2011 la articolul 14 al Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului. În context, ex-deputatul Valeriu Guma a fost audiat pe marginea unui amendament pe care l-a înaintat la acea lege, calificându-l drept „judicios”.

  Președinta comisiei „Laundromat”, Inga Grigoriu, a menționat că modificarea legislației a însemnat „deconectarea butonului roșu”, referindu-se la efectul suspensiv al deciziilor Serviciului Prevenire şi Combaterea Spălării Banilor.

  „A fost creată o breșă prin care banii proveniți din anumite activități ilicite să poată traversa sistemul financiar-bancar din Moldova și ajunge în zonele offshore”, a specificat deputata cu trimitere la declarațiile din presă ale unor foști funcționari.

  Tot aici, a fost menționat faptul că au existat mai multe amendamente, unul dintre care fiind înaintat de Valeriu Guma.

  „Ex-deputatul l-a calificat drept judicios și că acesta urmărea scopul de a debloca activitatea oamenilor de afaceri.  Potrivit spuselor sale, amendamentul său nu a avut ca scop privarea instituțiilor de resort de dreptul de a suspenda tranzacțiile suspecte”, se menționează într-o notă publicată pe site-ul Parlamentului.

  În cadrul adierilor, s-a discutat despre un alt amendament care ar fi fost înaintat de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției (CCCEC), actualmente – Centrul Național Anticorupție (CNA).

  Pentru a face mai multă lumină în subiectul respectiv, membrii Comisiei „Laundromat” au menționat că intenționează să solicite informații de la ex-directorul CCCEC Viorel Chetraru, ex-președintele Comisiei economie, buget și finanțe al Parlamentului Veaceslav Negruță și ex-vicedirectorul CNA Cristina Țărnă.

   La 13 februarie, 2014, Valeriu Guma anunța că-și depune mandatul de deputat și părăsește Partidul Democrat.

  Valeriu Guma, 55 de ani, este un fost membru marcant al Partidului Democrat din Moldova făcând parte de-a lungul anilor din anturajul persoanelor apropiate de președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov. A fost deputat încă din 1998 când a candidat, alături de Diacov, pe listele „Blocului pentru o Moldovă Democratică și Prosperă”, apoi al Blocului electoral Moldova Democrată. Din 2009 până la retragerea sa din 2014 a fost mereu pe listele Partidului Democrat. Era prezentat drept un om de afaceri de succes cu mai multe activități de comerț.

  Retragerea sa din politică a survenit în urma unei condamnări definitive în România pentru acte de corupție. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România l-a condamnat, pe 17 aprilie 2013, pe fostul deputat Valeriu Guma la 4 ani de închisoare cu executare, sentinţa fiind una definitivă. La 30 octombrie 2014, judecătorul delegat cu cooperarea internaţională de la Tribunalul București a luat decizia de a solicita R. Moldova recunoașterea și executarea sentinţei penale în cazul Guma. Potrivit autorităţilor române, Valeriu Guma a fost condamnat pentru mituirea directorului general al Direcţiei Juridice din cadrul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), pentru a-i determina pe funcţionari să aprobe menţinerea în vigoare a contractului de privatizare a unei firme al cărei acţionar era.

  Guma, care era dat în căutare internațională, susținea că este nevinovat și în momentul plecării sale din Parlament spunea că „este capabil să-și demonstreze nevinovăția și nu mai are nevoie de imunitate parlamentară”.

  Peste un an însă, Judecătoria Buiucani a decis o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare pentru Valeriu Guma. Asta deși, în mod normal, în asemenea cazuri, judecătorul ar fi trebuit să menţină pedeapsa aplicată de instanţele din România. Decizia a fost luată de judecătorul Ghenadie Pavliuc, care i-a aplicat fostului deputat o pedeapsă mult mai blândă, scutindu-l astfel de închisoare.

  Judecătorul îşi baza decizia prin faptul că „este posibilă corectarea şi reeducarea lui Guma fără izolarea de societate cu aplicarea art. 90, prin care pedeapsa este suspendată condiţionat”. Judecătorul şi-a mai motivat soluţia prin faptul că Valeriu Guma, „fiind căsătorit, are loc de trai, la întreţinere un copil minor, totodată, fiind diagnosticat cu o afecţiune care se califică ca fiind gravă, iar concluzia consiliului medical din iunie 2015 indică asupra faptului imposibilităţii tratamentului în locurile de detenţie”. Guma, conform motivării lui Pavliuc, a susţinut în faţa judecătorului că starea sănătăţii sale este precară şi că diagnosticul ce i s-a stabilit nu îi permite să se afle în detenţie.

  Decizia primei instanțe a fost menținută și la Apel. Completul de judecători format din Iurie Iordan, Ghenadie Lîsîi și Silvia Vrabie a declarat demersul înaintat de procuror drept  neîntemeiat, iar decizia a devenit definitivă și irevocabilă.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Cetățenii moldoveni cu acte expirate de ședere în Federația Rusă au termen până pe 15 iunie pentru a le înnoi fără a fi sancționați

  Ministerul Afacerilor Interne al Federației Ruse anunță că, în conformitate cu Decretul președintelui din 18 aprilie 2020 nr. 274, „Cu privire la măsurile temporare de soluționare a statutului juridic al cetățe…
  Cetățenii moldoveni cu acte expirate de ședere în Federația Rusă au termen până pe 15 iunie pentru a le înnoi fără a fi sancționați

  132 de mii de doze de vaccin donate de România au ajuns astăzi în R. Moldova. Este cea mai mare tranșă primită până acum

  Încă 132 de mii de doze de vaccin AstraZeneca au ajuns astăzi în Republicii Moldova. Vaccinurile fac parte din donația de peste 200 de mii de doze făcută de România.
  132 de mii de doze de vaccin donate de România au ajuns astăzi în R. Moldova. Este cea mai mare tranșă primită până acum

  27 de decese și 628 de cazuri noi de Covid-19 au fost confirmate astăzi în R. Moldova

  Sâmbătă, 17 aprilie, au fost confirmate alte 628 de cazuri de infectare cu COVID-19. Totodată autoritățile anunță 27 de decese asociate infecției Covid-19 în ultimele 24 de ore.
  27 de decese și 628 de cazuri noi de Covid-19 au fost confirmate astăzi în R. Moldova

  Vrei să iei un credit? Iată la ce trebuie să fii atent

  Deseori, persoanele care au nevoie de bani se adresează la bănci sau la instituțiile de microcreditare pentru a contracta un credit. Unele dintre ele ajung să constate penalități mari și datorii care nu pot fi…
  Vrei să iei un credit? Iată la ce trebuie să fii atent

  Depune online declarația pe venit în 4 pași simpli. ZdG explică

  Persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător pot depune Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit aferentă anului 2020 până pe 30 aprilie 2021. Pentru comoditate, acest l…
  Depune online declarația pe venit în 4 pași simpli. ZdG explică