Principală  —  IMPORTANTE   —   Primele date ale Recensământului Populației…

Primele date ale Recensământului Populației și Locuințelor 2024

Screenshot

În cadrul unui briefing de presă susținut de Oleg Cara, directorul general al Biroului Național de Statistică (BNS), au fost prezentate primele date prind desfășurarea Recensământului populației și locuințelor. Până la data de 11 aprilie au fost recenzate 65 de mii de locuințe, iar 127 de mii de persoane au răspuns la întrebările din chestionar.

În acest an, în R. Moldova, are loc Recensământul Populației și Locuințelor 2024, în conformitate cu Hotărârea Guvernului cu privire la organizarea și efectuarea recensământului. Acesta se desfășoară în perioada 8 aprilie-7 iulie, momentul de referință al recensământului fiind ora 00:00 a zilei de 8 aprilie 2024. La recensământ sunt obligate, prin lege, să participe toate persoanele care locuiesc în R. Moldova, altminteri, se vor aplica sancțiuni, informează Biroul Național de Statistică. 

„Conform datelor provizorii, până la ziua de ieri, 11 aprilie, au fost recenzate circa 65 de mii de locuințe, unde locuiesc persoanele care au oferit răspunsuri la întrebări. Chestionarele de recensământ au fost completate de circa 127 de mii de persoane. Vorbind despre derularea activităților, în linii mari, lucrările se desfășoară în modul stabilit. Clar că, orice început presupune careva provocări, în special integrarea mai multor metode și tehnologii noi, inclusiv sistemul geografic informațional, care este utilizat la localizarea locuințelor”, a declarat Oleg Cara.

Directorul BNS a comentat reacțiile în mediul online a cetățenilor privind desfășurarea recensământului. 

„Procesul de elaborare a chestionarelor și discuțiile despre ele au fost lansate în decembrie 2022. Deci, a fost o serie de consultări publice privitor subiectul recensământului și chestionarul. Au fost sute de propuneri și comentarii asupra acestor chestionare. Unele din ele a fost posibil să ținem cont, altele nu. La elaborarea lor s-a ținut cont de legea recensământului, care prevede lista subiectelor, s-a ținut cont de recomandările internaționale și de chestionarele din 2004 și 2014. Au apărut întrebări privitor la momentul de referință a recensământului. Noi nu am inventat ceva nou. Modalitatea de a fixa un punct în timp, vorbind despre recensământ, este ceva nu doar practicat, dar necesar. Aceasta oferă o imagine în timp”, a precizat Cara.

Ce trebuie să știm despre recensământ, care vor fi întrebările și de ce trebuie să avem încredere în acest „exercițiu”? BNS: „Nefurnizând aceste date, nu exiști. Dar dacă nu exiști tu –  nu există nici necesitățile tale”

Recensământul populației și locuințelor 2024. Cum se va desfășura? De la organizare – la mituri, obligații și amenzi