Principală  —  IMPORTANTE   —   Precizările IGP în legătură cu…

Precizările IGP în legătură cu evenimentele desfășurate de 9 mai: au fost înregistrate 90 de cazuri de încălcare a regulilor impuse de legislația R. Moldova

Sursa foto: Facebook/ Igor Dodon

În peste 50 de localități din țară au fost organizate evenimente dedicate zilei de 9 mai – „Ziua Victoriei”, la care au participat, în total, aproximativ 37 de mii de cetățeni, a declarat șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, în cadrul unui briefing de presă susținut în contextul evenimentelor dedicate sărbătorii de 9 mai și acțiunile forțelor de ordine.

Potrivit șefului IGP, în prima parte a zilei de 9 mai, poliția a fixat 42 de cazuri de încălcare a regulilor impuse de legislația R. Moldova, fiind vizate 90 de persoane.

„Am avut în 50 de localități marșuri organizate, în contextul sărbătorii de astăzi, 9 mai, unde au fost, în total, aproximativ 37 de mii de cetățeni. (…) Poliția a fixat încălcarea unor reguli impuse de legislația R. Moldova, referindu-ne în mare parte la acele simboluri care au fost interzise – total au fost înregistrate 42 de materiale, fiind vizate 90 de persoane. Din totalul acelor 42 de materiale, 38 au fost cu referire la panglica și alte simboluri interzise. Am avut încă două incidente în care poliția a intervenit prompt pentru a nu admite careva nereguli în procesul de desfășurare a marșului. Din cele 90 de persoane care au fost fixate ca nerespectare a procesului, 24 de persoane sunt identificate și se află în procesul de examinare. Totodată, pe parcursul zilei de astăzi au fost întocmite deja 12 procese verbale, referindu-ne la simbolurile interzise”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.

De asemenea, șeful Inspectoratului General al Poliției a explicat ce se întâmplă în cazul în care o persoană refuză să plătească amenda.

„În situația în care o persoană refuză să plătească amenda, este executorul judecătoresc care recurge la următoarea etapă – executarea silită”, a mai spus șeful IGP.

Totodată, Viorel Cernăuțeanu a menționat că, în dimineața zilei de 9 mai, în preajma Complexului memorial „Eternitate” au fost identificate două obiecte suspecte. „Aceste obiecte erau inactive. Acestea au fost ridicate și se află în proces de examinare”, mai spune șeful IGP.

Începând din 20 aprilie, toate persoanele care vor purta pe teritoriul R. Moldova panglica negru-oranj, numită și panglica „Sfântul Gheorghe” sau literele „V” și „Z”, care reprezintă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, vor fi amendate.

Astfel, se interzice confecționarea, vânzarea, deținerea, în vederea răspândirii, și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni.

Cetățenii care „glorifică” aceste simboluri riscă amenzi de la 4 500 până la 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. Persoana cu funcție de răspundere riscă o amendă de la 9 000 la 18 000 de lei, iar persoanele juridice riscă amenzi de la 18 000 până la 30 de mii de lei.