Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ „Sunt Victoria Bogatu, agent…

VIDEO „Sunt Victoria Bogatu, agent sub acoperire”. Fosta deputată racolată de Șor, cu circa 55 de mii de dolari, pentru a-i oferi încă un partid, vorbește despre colaborarea cu procurorii

Captură de ecran/Privesc.eu

În ultimele cinci luni, ex-deputatul fugar Ilan Șor ar fi crezut că „Arina Spătaru a fost cumpărată din banii lui”. Declarația a fost făcută de fosta deputată, recunoscând că ea este fosta aleasă a poporului racolată de Alexandr Nesterovschi, care a colaborat cu oamenii legii pentru cercetarea lui Șor și a finanțării ilegale a partidelor.

În operațiunea sub acoperire a participat și secretarul general al partidului Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) Adrian Culai.

„Eu, Arina Spătaru, tot eu Victoria Bogatu, agent sub acoperire, sunt deputatul menționat ieri în Parlamentul R. Moldova de către procurorul general interimar, de către șefa Procuraturii Anticorupție (…). Din 15 aprilie aștept acest moment. Să vă povestesc detalii despre această investigație care cu adevărat va arunca în aer politica moldovenească”, a spus Spătaru.

Politiciana a mai menționat că Șor ar fi crezut că partidul ALDE a fost făcut la indicația lui.

„Asta a fost misiunea noastră, să documentăm cum Șor, finanțat de Kremlin, își crește partide în R. Moldova (…). Da, știm că sunt riscuri majore, știm că Șor este răzbunător.

Mi-a fost frică în fiecare noapte, pentru viața mea și a familiei mele și conștientizam riscul la care mă expuneam. Nu vă puteți închipui obrăznicia și impertinența lui Șor care îl trimitea pe Nesterovschi acasă, la muncă, la muncă, prin supermarket, la telefon, cu lingușeli, cu manipulări, doar ca să mă cumpere ca la piață. Am fost vizitată neanunțat acasă, la locul de muncă, mă aborda oriunde mă prindea. Pe de altă parte conștientizam că noi avem mulți politicieni care puteau fi cumpărați prin astfel de metode (…).

După denunțul meu din aprilie 2023, în care informam autoritățile că Nesterovschi vrea să mă cumpere pentru Șor, procurorul a autorizat prima investigație. S-a documentat prima mea discuție cu Șor prin aplicația Bria”, a povestit președinta ALDE.

Aceasta a spus că a fost în Israel, în vizită la Ilan Șor, „în vila lui luxoasă, și i-a ascultat planurile malefice”. Spătaru a prezentat un telefon mobil care i-ar fi fost dat de Șor împreună cu banii.

Captură de ecran

„Datorită acestei operațiuni, Șor a fost localizat și adresa lui reală din Caesarea, la începutul lunii august, a apărut în investigațiile jurnaliștilor din Israel”, a mai menționat fosta deputată.

Aceasta a mai informat că partidul pro-european care urma să fie preluat de Șor este Partidul Liga Orașelor și Comunelor, în care Mihai Bagas, care ar fi prietenul din copilărie a condamnatului fugar Șor și finanțatorul.

„Nesterovschi a transmis un pachet cu 50 de mii de dolari și 100 de mii de lei unui fost deputat”. Șefa PA vine cu detalii din dosarul privind finanțarea ilegală a partidelor politice

Alexandr Nesterovschi, deputatul transfug reținut pentru 72 de ore de procurori și ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), în dosarul ce vizează finanțarea ilegală a partidelor politice, a participat în complicitate cu fostul deputat fugar Ilan Șor la racolarea unui ex-parlamentar ca să fie în fruntea unui partid politic, pretins proeuropean, dar care să pună în aplicare planurile lui Șor. Declarațiile aparțin șefei Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, care a venit cu mai multe detalii după ce deputații Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi au rămas fără imunitate parlamentară.

În cadrul urmăririi penale, susține șefa PA, oamenii legii au documentat cum Nesterovschi a transmis o pungă din hârtie cu 50 de mii de dolari în numerar și 100 de mii de lei unui ex-parlamentar cu scopul de a-l convinge să creeze un partid politic care să execute indicațiile lui Ilan Șor.

Conform Veronicăi Dragalin, Alexandr Nesterovschi ar fi acceptat de la Ilan Șor un salariu de 5000 de dolari pe lună pentru ca să părăsească Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).

„(…) Din probele acumulate, Procuratura Anticorupție, împreună cu CNA și SIS, a documentat faptul că deputatul Alexandr Nesterovschi a participat în complicitate cu Ilan Șor la racolarea unei persoane care să fie în fruntea unui partid politic, care pretinde să fie proeuropean, dar care să fie parte din planul lui Ilan Șor.

Ilan Șor a avut discuții directe cu persoana care a fost recrutată pentru așa scop, persoana care a denunțat acest lucru de la început și a cooperat cu organul de urmărire penală. Ilan Șor a explicat că partidul va fi finanțat inclusiv de persoane juridice aici, în R. Moldova. De exemplu, companii de construcții, cum a explicat el, care vor finanța partidul, dar din umbră acești bani vor veni de fapt din partea lui Ilan Șor, fără să cunoască cineva despre faptul că el stă în spate (…).

În cadrul urmăririi penale am documentat cum deputatul Nesterovschi a transmis un pachet din hârtie cu 50 de mii de dolari în numerar și 100 de mii de lei acestui fost deputat, cu scopul de a convinge această persoană să creeze un partid politic care să execute indicațiile lui Ilan Șor (…). Probele din dosar au indicat o bănuială rezonabilă că deputatul Nesterovschi a acceptat o sumă de bani de la Ilan Șor și a acceptat un salariu de 5000 de dolari pe lună ca să părăsească fracțiunea parlamentară din care făcea parte, cu scopul de a forma o nouă fracțiune în Parlament, care necesită cinci deputați și ca să acționeze în interesul lui Ilan Șor și a grupării criminale conduse de Ilan Șor, în atribuțiile sale ca deputat (…).

(…) Noi cunoaștem aceste fapte pentru că avem martori care au declarat și ne-au explicat ce discuții anume au avut în Israel. Am reușit să interceptăm și să înregistrăm discuții între persoane prin aplicații speciale, inclusiv prin WhatsApp și aplicația „Bria”. Deci, am determinat că o parte din schemă a fost că Ilan Șor, prin alți intermediari a dat telefoane mobile la persoanele racolate în această grupare. Aceste telefoane mobile au incluse aplicația „Bria” și prin care poate comunica direct cu Ilan Șor și între ei, persoanele care se cunosc”, a declarat șefa PA în cadrul unui briefing de presă.

Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi, deputații Partidului „Renaștere”, afiliat fostului parlamentar fugar Ilan Șor, cărora le-a fost ridicată imunitatea parlamentară, au fost reținuți joi seară, 21 septembrie, pentru 72 de ore.