Principală  —  IMPORTANTE   —   UPDATE/ Deputații Irina Lozovan și…

UPDATE Deputații Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi, reținuți pentru 72 de ore, după ce le-a fost ridicată imunitatea parlamentară

Sursa foto: Captură de ecran/Parlamentul R. Moldova

UPDATE: Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi, deputații Partidului „Renaștere”, afiliat fostului parlamentar fugar Ilan Șor, cărora le-a fost ridicată imunitatea parlamentară, au fost reținuți joi seară, 21 septembrie, pentru 72 de ore. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către procurorul general interimar, Ion Munteanu.

Știrea inițială:

Irina Lozovan, deputata Partidului „Renaștere”, care a rămas fără imunitate parlamentară, a fost reținută joi, 21 septembrie, de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție. Momentul reținerii a fost surprins de jurnaliștii de la Nord News.

Joi, 21 septembrie, Parlamentul a încuviințat ridicarea imunității parlamentare a deputaților Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi în vederea reținerii, arestării, perchiziționării și trimiterii în judecată a unor cauze penale. Proiectele de hotărâre care prevăd acest lucru au fost votate, după ce Parlamentul a recepționat cinci cereri de ridicare a imunității deputatului semnate de procurorul general interimar, Ion Munteanu. 

Conform Parlamentului, două dintre cererile recepționate se referă la încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea reținerii, arestării, percheziționării și trimiterii în judecată a două cauze penale în privința deputatei Irina Lozovan, pe faptul săvârșirii mai multor acțiuni prevăzute în Codul Penal: acceptare cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui „grup criminal organizat”; spălarea banilor săvârșită de un „grup criminal organizat” în proporții deosebit de mari.

Potrivit informațiilor prezentate de Procuratura Generală, „grupul criminal organizat” condus de fostul deputat fugar Ilan Șor a inițiat finanțarea ilegală a Partidului Politic „Renaștere”. Conform Parlamentului, deputata Irina Lozovan, chiar dacă știa că mijloacele financiare sunt ilicite, a acceptat finanțarea partidului politic, pentru consolidarea acestuia pe arena politică a R. Moldova în interesul „grupului criminal organizat”.

Celelalte trei cereri recepționate se referă la încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea reținerii, arestării, percheziționării și trimiterii în judecată a două cauze penale în privința deputatului Alexandr Nesterovschi pe faptul săvârșirii mai multor acțiuni prevăzute în Codul Penal: corupere pasivă (pretinderea, acceptarea și primirea personal sau prin intermediul altor persoane, de către o persoană cu funcție de demnitate publică, a unor bunuri ce nu i se cuvin pentru sine, pentru a îndeplini acțiuni în exercitarea funcției sale); acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui „grup criminal organizat”; finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă a concurenților electorali sau a participanților la referendum în modalitatea normativă, pregătirea finanțării unui partid politic din surse interzise de lege, săvârșită în proporții mari.

Procuratura Generală consideră că, în cadrul urmăririi penale, au fost acumulate suficiente probe ce ar confirma că deputatul Alexandr Nesterovschi a săvârșit infracțiunile de care este acuzat.

Joi dimineață, 21 septembrie, Procuratura Anticorupție (PA), în comun cu Centrul Național Anticorupție (CNA) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) au descins cu peste 20 percheziții în mai multe locații din Chișinău, Bălți, Sîngerei și Edineț, cât și în 9 automobile, în dosarele penale ce vizează finanțarea ilegală a partidelor politice, în care sunt vizații deputați Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală, potrivit unui comunicat al PA, au fost depistate şi ridicate documente şi bunuri care prezintă interes pentru cauzele penale: telefoane mobile, calculatoare, înscrisuri de ciornă, și alte documente. În cadrul perchezițiilor, au fost ridicate mijloace bănești în sumă de 189 200 de lei, 25 415 de euro, 2 430 de dolari și 4 500 de franci elvețieni.