Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Decizia luată de blocul…

VIDEO Decizia luată de blocul ACUM după discuțiile cu Dodon

Unicul candidat al blocului electoral ACUM, la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, este Maia Sandu. Declarația a fost făcută de către deputații ACUM Igor Grosu și Alexandru Slusari, după întrevederea cu președintele R. Moldova, Igor Dodon.

Blocul ACUM nu poate să fie un paravan după care să se ascundă. Am fost întrebați despre un potențial candidat. În această funcție poate fi doar Maia Sandu cu echipa de acum și cu acel program pe care îl avea la guvern. Doar în astfel de caz pot avea loc discuții. Dodon cel mai probabil totuși se pregătește pentru prezidențiale. Oferta noastră este foarte clară, Maia Sandu – prim-ministru, iar garnitura guvernului și agenda guvernului – aceeași. Nu examinăm niciun altfel de candidat”, a declarat Igor Grosu.

Era absolut clar că vom veni cu același mesaj. La noi nu poate fi altă formulă la Guvern. Problema vine de la Igor Dodon, nu de la PSRM. Guvernul nu poate fi schimbat, aceasta este asumarea noastră față de alegători. Principala problemă în raportul cu PSRM este Igor Nicolaevici Dodon. I-am spus că unica garanție pentru noi este demisia lui Dodon.

Cu PDM am fi putut discuta dacă în această perioadă în partid ar fi avut loc un proces de purificare. Dodon a zis că deja este pregătit un guvern tehnocrat. Decizia a fost luată încă din vară. Noi știm foarte bine că cea mai mare frică o are un singur om, Igor Dodon. Acum, mingea e la ei în teren”, spune Alexandru Slusari.

Ieri, 12 noiembrie, după ce Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis cu voturile PSRM – PD, președintele R. Moldova, Igor Dodon, a susținut o conferință de presă unde a invitat toate fracțiunile parlamentare, astăzi, 13 noiembrie, de la ora 10:00, la consultări privind indentificarea și desemnarea unui nou candidat la funcția de premier.

Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis marți, 12 noiembrie. Moțiunea de cenzură depusă de socialiști a trecut de Parlamentul de la Chișinău cu voturile democraților. În total, au votat 63 de deputați.

Pentru au votat 34 de deputați din PSRM și cei 29 de deputați din PDM. Deputații din Partidul Politic Șor s-au abținut de la vot.

Socialiștii au depus moțiune de cenzură împotriva Cabinetului de miniștri condus de Maia Sandu, după ce miercuri, 6 noiembrie, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru o nouă modificare la Legea Procuraturii, asta după ce ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat că rezultatele concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general vor fi anulate din cauza faptului că procesul a fost viciat.

Guvernul condus de Maia Sandu a fost învestit în funcție pe 8 iunie 2019, după ce PSRM și ACUM au semnat o înțelegere temporară și au format majoritatea parlamentară.

În cazul exprimării votului de neîncredere de către Parlament, în cazul demisiei Primului-ministru sau în cazul alegerii unui nou Parlament, Guvernul în exercițiu (demisionar) îndeplinește numai funcțiile de administrare a treburilor publice până la depunerea jurămîntului de către membrii noului Guvern.

În perioada în care este demisionar, Guvernul este limitat numai în dreptul său de asigurare a realizării politicii externe și de inițiativă legislativă în domenii ce implică elaborarea și aprobarea unor noi programe de activitate.