Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Ce etnie va declara…

VIDEO Ce etnie va declara prim-ministrul Dorin Recean în cadrul recensământului populației?

Sursa: gov.md

Întrebat în cadrul unei emisiuni cărei etnii consideră că aparține, informație solicitată cetățenilor la recensământ, prim-ministrul Dorin Recean a răspuns: „sunt român și vorbesc românește”.

Între 8 aprilie și 7 iulie 2024, în R. Moldova va avea loc Recensământul Populației și Locuințelor (RPL). În perioada desfășurării recensământului, fiecare cetățean al R. Moldova este obligat de lege să răspundă la mai multe întrebări despre locuință, etnie, sex, religie, activitatea în câmpul muncii, dificultăți fizice sau studii, în conformitate cu Hotărârea Guvernului cu privire la organizarea și efectuarea recensământului.

Datele despre populație și locuințe din cadrul Recensământului vor fi colectate în mod direct, prin recenzarea persoanelor, și în mod indirect, utilizând sursele de date administrative și/sau private relevante.

Invitatul Podcast ZdCe, Oleg Cara, directorul Biroului Național de Statistică, a vorbit despre desfășurarea Recensământului populației și al locuințelor, care a început la 8 aprilie și va dura până la 7 iulie.

Directorul BNS a explicat modul în care au fost formulate întrebările și de ce etnia și naționalitatea sunt puse în chestionar ca având același înțeles. De asemenea, a răspuns la întrebarea dacă există etnia „moldovenească” și de ce este ca opțiune de răspuns la recensământ.

Oleg Cara a dat că datele colectate de la populație sunt protejate și anonimizate, astfel că respondenții sunt protejați împotriva utilizării în alte scopuri a informațiilor pe care le oferă recenzorilor. Totodată, șeful BNS explică de ce un recensământ nu trebuie să aibă loc în aceeași perioadă cu un exercițiu electoral.