Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   UPDATE/ Condamnatul Ilan Șor a…

UPDATE Condamnatul Ilan Șor a câștigat în circumscripția Orhei

Ilan Șor, primarul orașului Orhei, condamnat de prima instanță la 7 ani și jumătate de închisoare în dosarul fraudei bancare are cele mai multe voturi după prelucrarea a 6% din numărul proceselor verbale în circumscripția nr. 18, Orhei. Acesta are aproape 60% din voturi. Acesta este urmat de candidatul Partidului Democrat, Vasile Costin (19%) și de cel al Blocului ACUM, Valeriu Munteanu.

Update: După procesarea a 15% din procesele verbale, Șor este lider, cu 61% din voturi. Acesta este urmat de Valeriu Munteanu cu 16%.

Update: După prelucrarea a 48% din procesele verbale, Ilan Lor are 60% din voturi, iar Valeriu Munteanu, 17,71%.

Update:  Ilan Șor are 61% din voturi după numărarea a 73% din procesele verbale. Valeriu Munteanu are aproape 20%.

Update: Ilan Șor câștigă circumscripția nr 18, Orhei. După 92% din procesele verbale prelucrate, Șor are 60% din voturi. Valeriu Munteanu are 20%.

Citiți și: Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.18

Ilan Șor s-a implicat în politică în 2015. Atunci  el se afla în arest la domiciliu, fiind cercetat penal în dosarul privind furtul miliardului. Ulterior, Șor a fost eliberat pentru a se implica în campania electorală, iar în rezultat acesta a devenit primar de Orhei

În 2017 Șor a fost condamnat  la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Anterior, pe nume lui Ilan Şor a mai fost deschis un dosar pentru abuz în serviciu la administrarea „Băncii de Economii” SA şi „Banca Socială” SA. Totuşi, deşi au trecut patru ani de când Şor a fost pus sub acuzare, acest dosar penal nu a fost încă trimis în judecată, PA invocând „complexitatea cauzei penale şi necesitatea cunoştinţelor speciale în domeniul financiar-bancar”. Ilan Şor se află în libertate, fiind sub control judiciar, chiar dacă numele său figurează în ambele rapoarte Kroll, ca fiind unul dintre principalele personaje implicate în frauda bancară.

Potrivit declaraţiei de avere şi interese pentru 1 ianuarie 2017-27 decembrie 2018, Şor a avut un salariu de circa 124 de mii de lei în funcţia de primar de Orhei, adică, în mediu, circa 5 mii de lei pe lună. Soţia sa, interpreta Jasmin, ar fi câştigat aproximativ 4 milioane de ruble, echivalentul a 1 milion de lei moldoveneşti. Ilan Șor mai deține o casă de locuit de 201.8 m.p., achiziționată în 2014, două apartamente de 239.4 m.p. și 158 m.p. și 1/2 dintr-un apartament de 57.1 m.p.. Primarul de Orhei este proprietarul a unui autoturism Bentley Continental fabricat în 2010, achiziționat cu peste 2.5 milioane de lei în 2014.

Raportat la veniturile modeste, Şor are datorii de milioane.  Deşi a recunoscut în repetate rânduri că este deţinătorul mai multor afaceri de succes, unele moştenite de la tatăl său, altele dobândite între timp, aceste firme nu se regăsesc în declaraţia de avere depusă la CEC. Mai multe informații despre averea lui Șor puteți citi în următorul articol: Ilan (off)Şor, miliardar în autodenunţuri, cu datorii de milioane în declaraţiile de avere”.

Urmăriți harta interactivă de pe Ziarul de Gardă pentru a vizualiza cine sunt candidații care au câștigat în circumscripțiile uninominale.