Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Unde a „călătorit” Șor în…

Unde a „călătorit” Șor în ultimele trei luni? Detalii de la IGP

Sursa: Ilan Shor/Facebook

Inspectoratul General al Poliției (IGP) a venit cu precizări joi, 8 februarie, în legătură cu fostul deputat fugar Ilan Șor, care se ascunde în Israel pentru a nu-și ispăși pedeapsa cu închisoarea. Acesta ar fi părăsit de cinci ori teritoriul israelian, unde este cetățean, dar fără să fie reținut în statele în care a ajuns.

Conform unui comunicat de presă emis de IGP, în prezent, cetățeanul Ilan Șor, cetățean al Republicii Moldova, alias Ilan Șor, cetățean al Statului Israel este căutat la nivel internațional pe canalele INTERPOL, cu scopul arestării și extrădării.

Ultima traversare oficială a frontierei de stat de către Șor a avut loc la data de 17 august 2018, pe sensul de intrare în R. Moldova.

„Precizăm că din momentul anunțării în căutare, orice informație disponibilă este coordonată prompt și direct cu departamentele specializate ale Secretariatului General al INTERPOL, de la care se solicită sprijin în vederea impulsionării soluționării cazului, localizării și arestării subiectului.

Potrivit informației oficiale disponibile în ultima perioadă, începând cu luna noiembrie 2023, Ilan Șor circulă și are diverse întrevederi cu oficiali din alte state, în special din Federația Rusă, fapt despre care urmăritul comunică personal în postări publicate pe rețelele de socializare”, relatează oamenii legii.

Mai exact, la data de 6 noiembrie 2023, Ilan Șor a părăsit teritoriul Statului Israel, pe cale aeriană, identificându-se cu pașaportul eliberat de autoritățile israeliene pe numele Ilan Șor.

Poliția explică că confirmarea acestui fapt s-a solicitat imediat din partea BNC INTERPOL Ierusalim, fiind interpelate inclusiv celelalte 194 state-membre ale INTERPOL pentru furnizarea oricăror informații disponibile despre subiect.

Autoritățile din Israel au confirmat ieșirea din țară a lui Ilan Sor, iar ulterior au comunicat că acesta a intrat pe teritoriul Statului Israel la data de 9 noiembrie 2023, prin Aeroportul Internațional Ben Gurion din Tel Aviv.

„În baza informației operative deținute și alarmei generate în baza de date a INTERPOL privind căutarea internațională a persoanelor, la data de 26 noiembrie 2023, Ilan Șor a părăsit din nou teritoriul Israelului, fapt confirmat de către autoritățile statului respectiv.

La data de 6 decembrie 2023o altă alarmă generată indică faptul că Ilan Șor a fost verificat de către autoritățile din Israel, acestea fiind interpelate în aceeași zi, au confirmat că sus-numitul a părăsit teritoriul Israelului, la 6 decembrie 2023, ora 13:40.

Prin mesajul subsecvent recepționat din partea BNC INTERPOL Ierusalim, s-a comunicat că Ilan Șor a părăsit teritoriul Statului Israel la data de 07.01.2024, către Emiratele Arabe Unite. Imediat s-a solicitat informație din partea BNC INTERPOL Abu Dhabi, dar și asistență din partea secretariatului general al INTERPOL, însă, de către autoritățile din EAU nu a fost confirmată intrarea subiectului pe teritoriul țării respective.

Având în vedere faptul că eforturile noastre și cooperarea cu statele vizate nu au generat rezultate, s-a decis abordarea subiectului la un nivel mai înalt, astfel, prin demersuri oficiale s-a solicitat poziția și implicarea președintelui INTERPOL, secretarului general al INTERPOL și șefului Poliției din Israel, pentru a fi dispuse indicații de rigoare și acțiuni urgente”, notează IGP.

La data de 18 ianuarie 2024, informația operativă survenită oamenilor legii moldobeni, între timp, indică precum că Ilan Șor ar deține cetățenie rusă și ar fi călătorit din EAU spre Federația Rusă.

„În acest sens a fost expediat un demers către BNC INTERPOL Moscova, iar drept răspuns am fost informați că Ilan Șor nu este cetățean rus și că ultima dată a fost înregistrat cu ieșire din Federația Rusă la data de 27 decembrie 2014.

La data de 1 februarie 2024, în urma generării unei alte alarme în sistemul INTERPOL, s-a stabilit că Ilan Șor a fost verificat pe sensul de ieșire de pe teritoriul Statului Israel, urgent fiind interpelate autoritățile israeliene pentru a ne comunica detalii. BNC INTERPOL Ierusalim a confirmat că persoana vizată a părăsit Israelul nefiind înregistrat cu intrări din data respectivă, alte detalii despre zbor și destinație nefiind comunicate.

Potrivit unei postări publicate la data de 7 februarie 2024, pe pagina lui Ilan Șor, relevăm că acesta se află în Federația Rusă, unde a avut o întâlnire la Moscova.

Imediat după apariția informației în presă, subiect abordat în seara zilei de 07.02.2024 la diverse emisiuni TV, am intervenit cu demersuri suplimentare către BNC INTERPOL Moscova și secretariatul general al Interpol de la Lyon, solicitând întreprinderea în regim de urgență a acțiunilor ce se impun în privința căutatului Ilan Șor, cu scopul localizării și arestării acestuia, în conformitate cu prevederile Constituției INTERPOL”, se arată în comunicat.

lan Șor, liderul fostului partid „Șor”, care a fugit din R. Moldova în iunie 2019, după căderea regimului Plahotniuc, a fost condamnat, pe 13 aprilie 2023, de magistrații Curții de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani. Conform Procuraturii Anticorupție, Ilan Șor urmează să restituie peste 5,2 miliarde de lei Băncii de Economii.

Atunci, Curtea de Apel Chișinău a:

  1. respins ca tardiv apelul comun al avocaților Calaida si Colenco;
  2. respins ca neîntemeiat apelul avocaților Balan și Ulanov;
  3. admis apelul acuzatorului și reprezentatului Băncii de Economii (BEM);
  4. casat parțial sentința primei instanței, cu pronunțarea unei hotărâri potrivit modului prevăzut pentru prima instanță, prin care:
  • A fost recunoscut culpabil Ilan Șor în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 190 alin. (5) din Codul penal (escrocherie), cu stabilirea pedepsei de 12 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani;
  • A fost recunoscut culpabil Ilan Șor în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 243 alin. (3) din Codul penal (spălarea de bani), cu stabilirea pedepsei de 6 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis;
  • Conform art. 84 din Codul penal, a-i stabili pedeapsa definitiva de 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani.

Termenul de închisoare se va calcula din momentul reținerii, cu includerea perioadei aflării în arest. Acțiunea civilă a BEM a fost admisă integral, cu încasarea acesteia în mărime de 5,29 de miliarde de lei din contul inculpatului, se precizează în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Imediat după pronunțarea deciziei Curții de Apel Chișinău, Șor i-a amenințat pe cei trei magistrați care l-au condamnat. „Magistrații care au luat această decizie vor ajunge, foarte, foarte curând, după gratii. Aș vrea ca ei, urmărind acest video, să știe, că și eu simpatizanții mei cu siguranță nu vom uita cum sub presiune azi a fost luată o decizie ilegală, cu încălcarea tututor normelor legale”, declara Șor.

Șor a plecat din R. Moldova în iunie 2019, imediat după căderea regimului Plahotniuc, iar de atunci se află în Israel. Șor are și cetățenia acestui stat, care, conform Constituției, nu-și extrădează cetățenii. Deși a fost deputat, Șor nu a participat la nicio ședință convocată de Parlament.