Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   UPDATE/ Interpol a cerut Moscovei…

UPDATE Interpol a cerut Moscovei să-l rețină și extrădeze pe Ilan Șor, aflat în Federația Rusă

UPDATE 13:23 Șeful Interpol, Viorel Țențiu, a delcarat pentru TV8 că R. Moldova a expediat o solicitare Federației Ruse prin care a cerut reținerea și extrădarea lui Ilan Șor.

„După ce Șor a confirmat că este în Federația Rusă, la adresa Rusiei s-a transmis din nou o solicitare pentru a ne confirma că Șor s-ar afla în Rusia și am solicitat expres să fie localizat, reținut pentru ulterioara extrădare a acestuia în R. Moldova. De asemenea, a fost sensibilizat din nou secretariatul general pentru a ne ajuta să convingem autoritățile Federației Ruse să procedeze întocmai conform prevederilor actelor adoptate în cadrul organizației. Noi cunoaștem că Federația Rusă este membru al Organizaţiei Internaţionale a Poliţiei Criminale”, a spus Țențiu.

UPDATE 22:05 Potrivit unei postări publicate pe pagina lui Ilan Șor în seara zilei de miercuri, acesta într-adevăr a părăsit Israelul pentru a pleca la Moscova, unde a avut o întâlnire cu președintele Comitetului Dumei de Stat a Rusiei pentru afaceri CSI, Leonid Calașnicov.

„Ne-am exprimat reciproc opiniile referitor la problema principală pentru Moldova — cine sunt prietenii și cine sunt dușmanii. L-am informat pe Leonid Ivanovici despre viziunea noastră strategică asupra direcției, pe care ar trebui să o urmeze Moldova pentru a nu dispărea de pe harta lumii. Am rezumat planul nostru principal, potrivit căruia singura cale de salvare a Moldovei — apropierea de partenerii reali: Rusia, UEEA și CSI. Iar parcursul european este o cale spre sărăcie, război și pierderea statalității. Ceea ce, de fapt, se întâmplă sub ochii noștri de mai bine de doi ani”, a scris Șor pe Facebook.


Știrea inițială

Fostul deputat fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a părăsit pe 1 februarie teritoriul Israelului și încă nu a revenit. Declarațiile au fost făcute de către șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

„Vă aduc la cunoștință că la 1 februarie dimineața, la 6:02, Șor a părăsit Israelul, utilizând pașaportul statului Israel. Nu se cunoaște direcția de deplasare și nu se cunoaște numărul zborului, autoritățile din Israel nu ne-au comunicat informațiile respective”, a declarat șeful Interpol Moldova.

Potrivit surselor Jurnal TV, Șor s-ar fi deplasat spre Moscova.

Viorel Țentiu a subliniat și faptul că de fiecare dată când Ilan Șor a părăsit Israelul acesta a făcut-o folosind pașaportul israelian.

Autorităţile din Israel au confirmat, oficial, că oligarhul Ilan Șor a părăsit țara pe 6 noiembrie, însă zborul şi direcţia sunt necunoscute pentru acestea. Declarația a fost făcută de șeful Centrului Cooperare Polițienească Internațională, Viorel Țențiu, pentru TVR Moldova.

Atunci, surse ale Ziarului de Gardă din cadrul organelor de drept au afirmat că avionul în care se afla oligarhul fugar Ilan Șor, ar fi aterizat la Moscova. Anterior, Jurnal TV a scris despre întâlnirea lui Ilan Șor cu miliardarul rus Roman Abramovici la Istanbul, de unde cei doi ar fi zburat spre Rusia.