Principală  —  IMPORTANTE   —   Șeful INTERPOL din R. Moldova:…

Șeful INTERPOL din R. Moldova: Autorităţile din Israel ne-au confirmat că Ilan Șor a părăsit țara pe 6 noiembrie

Captură de ecran/Facebook

Autorităţile din Israel au confirmat, oficial, că oligarhul Ilan Șor a părăsit țara pe 6 noiembrie, însă zborul şi direcţia sunt necunoscute pentru acestea. Declarația a fost făcută de șeful Centrului Cooperare Polițienească Internațională, Viorel Țențiu, pentru TVR Moldova.

Autorităţile de la Chişinău nu au confirmarea oficială că Ilan Şor s-ar afla la Moscova.

„Dacă la ziua de ieri (miercuri, 8 noiembrie, n.re.), din informaţiile operative ştiam că el a părăsit Israelul şi a plecat într-o direcţie necunoscută. Şi tot aseară am aflat că se vorbea că a plecat prin Turcia. Noi aseară avem oficial din Turcia că el nu are nicio intrare din 2015. Azi dimineaţă, autorităţile din Israel, oficial, ne-au confirmat că într-adevăr dânsul a ieşit pe data de 6 noiembrie din Israel, după masă, dar zborul şi direcţia sunt necunoscute pentru autorităţile din Israel (…).

(…) Federaţia Rusă este stat membru INTERPOL şi secretariatul general de la Lyon va fi solicitat de către R. Moldova ca să intervină în cazul în care va fi nevoie. La data de 6, toate statele membre INTERPOL au fost solicitate, în cazul în care cetăţeanul Şor va fi pe teritoriul acestor state, să fie întreprinse măsuri pentru reţinere şi arestul acestuia conform solicitării Republicii Moldova”, a declarat Țențiu pentru sursa citată.

Surse ale Ziarului de Gardă din cadrul organelor de drept au afirmat că avionul în care se afla oligarhul fugar Ilan Șor, ar fi aterizat la Moscova. Anterior, Jurnal TV a scris despre întâlnirea lui Ilan Șor cu miliardarul rus Roman Abramovici la Istanbul, de unde cei doi ar fi zburat spre Rusia.

Sursele Ziarului de Gardă din cadrul organelor de drept, au menționat că avionul în care se afla oligarhul fugar Ilan Șor a decolat luni seara, 6 noiembrie, la ora 16:30, de pe aeroportul din Tel Aviv.

De asemenea, sursa citată de Jurnal TV a declarat că, la Moscova, ar urma să ajungă socialiștii Adrian Albu și Bogdan Țârdea. Liderul socialist Igor Dodon ar putea pleca spre capitala Rusiei joi, 9 noiembrie.

În luna august 2023, Radio Europa liberă a scris că avocații lui Ilan Șor, Carsten Zatschler și Thierry Bontinck, au depus la Curtea de Justiție a Uniunii Europene cereri de anulare a sancțiunilor impuse clientului lor de UE.

Vineri, 3 noiembrie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis anularea înregistrării la alegerile locale generale a tuturor candidaților partidului Șansă, afiliat lui Ilan Șor, cu două zile înaintea scrutinului electoral. Decizia a fost luată în contextul raportului prezentat de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) privind atacurilor asupra R. Moldova și implicarea Federației Ruse în alegerile din R. Moldova.

Directorul SIS Alexandru Musteața a anunțat, în cadrul unui briefing de presă, că Federația Rusă ar fi alocat peste 1 miliard de lei pentru destabilizare R. Moldova. Acesta a mai declarat că banii ar fi utilizați, inclusiv, de fostul deputat fugar Ilan Șor, pentru finanțarea partidului Șansă, după ce partidul Șor a fost declarat neconstituțional.