Principală  —  Ştiri   —   UPDATE/ SURSE: Avionul în care…

UPDATE SURSE: Avionul în care s-ar fi aflat oligarhul fugar Ilan Șor ar fi aterizat la Moscova

Un avion în care se afla oligarhul fugar Ilan Șor ar fi aterizat miercuri, 8 noiembrie, la Moscova, capitala Rusiei, afirmă surse ale Ziarului de Gardă din cadrul organelor de drept. Primii despre faptul că Șor ar fi părăsit Israelul cu destinația finală Moscova au scris tot miercuri, 8 noiembrie, jurnaliștii de la Jurnal TV

Sursele Ziarului de Gardă din cadrul organelor de drept au menționat că avionul în care se afla oligarhul fugar Ilan Șor ar fi decolat luni seara, 6 noiembrie, la ora 16:30, de pe aeroportul din Tel Aviv cu destinația Istanbul, iar ulterior a decolat spre Moscova.

De asemenea, sursa citată de Jurnal TV preciza că la Moscova se aflau sau urmau să ajungă în aceeași perioadă socialiștii Adrian Albu și Bogdan Țîrdea, dar și fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon.

Vineri, 3 noiembrie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis anularea înregistrării la alegerile locale generale a tuturor candidaților partidului Șansă, afiliat lui Ilan Șor, cu două zile înaintea scrutinului electoral. Decizia a fost luată în contextul raportului prezentat de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) privind atacurilor asupra R. Moldova și implicarea Federației Ruse în alegerile din R. Moldova.

Directorul SIS Alexandru Musteața a anunțat, în cadrul unui briefing de presă, că Federația Rusă ar fi alocat peste 1 miliard de lei pentru destabilizare R. Moldova. Acesta a mai declarat că banii ar fi utilizați, inclusiv, de fostul deputat fugar Ilan Șor, pentru finanțarea partidului Șansă, după ce partidul Șor a fost declarat neconstituțional.

Redacția ZdG a decis să rectifice informațiile prezentate în știrea inițială, publicată miercuri, 8 noiembrie, după ce sursa primară a informației, site-ul jurnal.md, la care ZdG făcuse referire, a făcut, la rându-i, mai multe modificări. Mai exact, în textul inițial se menționa că Ilan Șor ar fi zburat la Moscova cu un avion care aparține miliardarului rus Roman Abramovici, informație care nu a putut fi confirmată oficial și care a fost eliminată de pe site-ul jurnal.md.

De ce am decis să rectificăm știrea inițială?

O companie care acționează în numele miliardarului rus Roman Abramovici a trimis în adresa redacției ZdG, dar și în adresa altor instituții media care au preluat știrea despre Ilan Șor o „cerere de rectificare a informației”.

Cererea a venit pe adresa de e-mail a redacției luni, 27 noiembrie, la ora 16:33, din numele Societății Internaționale de Avocatură „Vernon David”. În document se menționează că acesta a fost împuternicită pe deplin să apere „drepturile și interesele legitime ale D-lui Roman Abramovici prin intermediul avocaților săi, în fața instanțelor de judecată de toate nivelele, dar și instituțiilor de profil, împotriva autorilor informațiilor defăimătoare și/sau persoanelor juridice care au răspândit informațiile respective”.

În document se face referire la știrea publicată pe site-ul jurnal.md pe 8 noiembrie cu titlul: Reuniune obscură la Moscova. Șor, cu avionul lui Abramovici, zboară încolo unde deja se află câțiva socialiști, informație preluată de site-ul zdg.md. Ulterior, surse ale Ziarului de Gardă din cadrul organelor de drept au confirmat că un avion în care se afla oligarhul fugar Ilan Șor a decolat luni seara, 6 noiembrie, la ora 16:30, de pe aeroportul din Tel Aviv și că ar fi aterizat ulterior la Moscova. 

În cerere, compania ne informează că „urmare adresării către redacția www.jurnal.md cu solicitarea de rectificare a informației, ultimii au dat curs cererii și au rectificat articolul excluzând cuvintele Roman Abramovici, dar si orice exprimare care permit afilierea cu persoana respectivă. Conținutul articolului rectificat poate fi vizualizat la https://www.jurnal.md/ro/news/6d05d9d96ddc297f/reuniune-obscura-la-moscova-sor-cu-avionul-lui-abramovici-zboara-incolo-urmeaza-sa-ajunga-si-dodon.html”. 

ZdG a verificat informația și a constatat că articolul publicat pe site-ul jurnal.md a fost rectificat, iar în varianta actuală nu se regăsește informația despre Roman Abramovici. 

Contactat de ZdG, Adrian Buraga, director general Jurnal TV, a precizat că „dacă știrea a fost refăcută, înseamnă că avocații au ajuns la un numitor comun deja”. 

„Dat fiind că anterior publicării nu a fost solicitat dreptul la replică, vă aducem la cunoștință că orice referire și/sau afiliere la persoana Roman Abramovici în conținutul articolului inițial și preluat de redacția Dumneavoastră constituie o informație ce nu corespunde realității, este defăimătoare și provine din surse cu o judecată de valoare fără substrat factologic, motiv pentru care articolul inițial a fost rectificat de către sursa inițială www.jurnal.md, se precizează în „cererea de rectificare a informației”. 

„Prezenta cerere urmează a fi interpretată ca fiind o cerere prealabilă de rectificare a informațiilor, motiv pentru care solicităm rectificarea imediată, dar nu mai târziu de sfârșitul zilei de azi, a conținutului articolului publicat de redacția Dvs. (inițial preluat din sursa – www.jurnal.md, sau din alte surse care au avut ca sursa inițiala www.jurnal.md), prin excluderea mențiunilor care fac referire la persoana Roman Abramovici și/sau permit afilierea cu persoana respectivă. Mizăm pe receptivitatea Dumneavoastră de a da curs cererii până la sfârșitul zilei de lucru a redacției Dumneavoastră”, se precizează în cererea semnată de avocatul Sergiu Bivol. 

ZdG l-a contactat pe avocatul Sergiu Bivol, autorul cererii „privind rectificarea informației” pentru a-l întreba cine l-a contractat și împuternicit să acționeze în numele lui Roman Abramovici. Sergiu Bivol ne-a prezentat un contract de consultanță juridică în care figurează semnătura sa și cea a lui Roman Abramovici. 

Sergiu Bivol, administrator ÎCS „Vernon David”:  „Dacă sunteți în nedumerire și nu știți ce trebuie să faceți, eu pot să vă spun cum să acționați mai departe. Având în vedere că nu sunteți Dvs. sursa primară, dar v-ați inspirat sau ați preluat această știre de la altcineva, bănuiesc că este vorba de Jurnal TV, jurnal.md, și în condițiile în care ei deja și-au rectificat știrea, ar trebui să faceți și Dvs. corespunzător, pentru că nu ar trebui să purtați răspunderea lor”.

Pe 9 noiembrie, Viorel Țențiu, șeful Centrului Cooperare Polițienească Internațională (Interpol Moldova), declara pentru TVR Moldovaautorităţile din Israel au confirmat că Ilan Șor a părăsit țara pe 6 noiembrie. Ulterior, Țențiu a declarat la Moldova 1 că Ilan Șor a revenit în Israel, joi, 9 noiembrie. Autoritățile nu cunosc locul în care s-a aflat Șor în perioada 6-9 noiembrie.