Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cine sunt judecătorii care l-au…

Cine sunt judecătorii care l-au condamnat pe Șor la 15 ani de închisoare. Deputatul care se ascunde de justiție i-a amenințat că vor ajunge „după gratii”: „Nu vom uita”

Condamnarea la 15 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis pronunțată de Curtea de Apel Chișinău în privința lui Ilan Șor a fost decisă de un complet de judecători format din Ion Bulhac, Silvia Gârbu și Marcel Juganari.

Șor, despre judecătorii care l-au condamnat: „Vor ajunge, foarte, foarte curând, după gratii

Ilan Șor, deputatul și liderul Partidului Șor, care a fugit din R. Moldova în iunie 2019, după căderea regimului Plahotniuc, eschivându-se de justiție, i-a amenințat pe cei trei magistrați care l-au condamnat, imediat după ce informația despre decizia de condamnare a fost făcută publică.

Magistrații care au luat această decizie vor ajunge, foarte, foarte curând, după gratii. Aș vrea ca ei, urmărind acest video, să știe, că și eu simpatizanții mei cu siguranță nu vom uita cum sub presiune azi a fost luată o decizie ilegală, cu încălcarea tututor normelor legale”, declara Șor.

Acesta a plecat din R. Moldova în iunie 2019, imediat după căderea regimului Plahotniuc, iar de atunci se află în Israel. Șor are și cetățenia acestui stat, care, conform Constituției, nu-și extrădează cetățenii.

Ion Bulhac, judecător din 2002

Ion Bulhac/foto ZdG

Decizia de condamnare în dosarul Șor a fost emisă de un complet format din trei magistrați: Ion Bulhac, judecător raportor, Galina Moscalciuc și Marcel Juganari.

Ion Bulhac a fost judecătorul raportor din dosarul Șor. Bulhac a fost numit judecător în iulie 2002. Până în decembrie 2004 a activat la Judecătoria Anenii Noi, după care a fost transferat la Judecătoria Ciocana din Chișinău. În aprilie 2017 a fost numit în funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău. 

Silvia Gârbu, judecătoare din 2003

Silvia Gârbu, foto: ok.ru

Silvia Gârbu a fost numită în funcția de judecătoare la Curtea de Apel Chișinău în 2017. Inițial, candidatura ei a fost respinsă de președintele de atunci, Igor Dodon. Ulterior, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a propus repetat candidatura ei, astfel că președintele a fost obligat de lege să semneze decretul de promovare. Silvia Gârbu este magistrată în funcție din 2003, când a fost numită pe un termen de cinci ani la Judecătoria Buiucani, mun. Chișinău. Ulterior a fost numită în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.

Marcel Juganari, judecător din 2008

Marcel Juganari, captură/protv.md

Marcel Juganari a fost numit judecător la 13 mai 2008. Prin decretul președintelui Republicii Moldova din 11 decembrie 2019, Juganari a fost numit în funcția de judecător la CA Chișinău. Anterior, a activat în cadrul Judecătoriei Ialoveni, fiind și președinte al instanței de judecată, iar din ianuarie 2017, a fost numit pe un termen de patru ani, în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Hîncești, după ce Judecătoria Ialoveni și Hâncești au fost comasate.

Avocații lui Șor anunță că vor contesta decizia la CSJ, dar nu mizează pe o hotărâre favorabilă clientului lor.

Decizia Curții de Apel Chișinău Ilan Șor a fost condamnat definitiv la 15 ani de detenție, în dosarul „Frauda bancară”, va fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Anunțul a fost făcut de către avocații lui Ilan Șor, care accentuează că magistrații Curții au emis hotărârea sub o presiune imensă din partea actualei guvernări. Mai mult, apărătorii acestuia se arată convinși că Ilan Șor va câștiga la CEDO, se precizează într-un comunicat al Partidului Șor.

Aureliu Colenco, unul dintre avocații lui Șor este fost judecător și fost președinte al Curții de Apel Economice, acuzat în acea perioadă de luarea mai multor decizii controversate

„Considerăm că decizia Curții de Apel Chișinău nu corespunde faptelor dosarului penal, legilor Republicii Moldova și Codului Penal. Judecătorii au luat această decizie sub o presiune extrem de mare din partea guvernării. Avocații au prezentat toate probele disponibile care, din păcate, au fost luate în considerare. Suntem convinși că, în aceste circumstanțe, avocații lui Ilan Şor vor câștiga acest dosar penal la Curtea Europeană (n.r. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Sunt convins că această instituție va aduce claritate în această cauză. Din păcate, acest proces va fi unul de durată, dar, având în vedere că Ilan Șor este politician și deputat, vom insista ca dosarul în cazul lui să fie examinat în regim de urgență”, a subliniat Aureliu Colenco, unul dintre avocații lui Șor.

Decizia Curții de Apel Chișinău va fi atacată la CSJ, deși, avocații lui Ilan Șor susțin că nu mizează pe o hotărâre favorabilă clientului lor, anunță Partidul Șor, în același comunicat. „Curtea Supremă de Justiție va fi formată din judecători numiți de guvernare. Toată lumea vede ce se întâmplă în sistemul de justiție. Din păcate, suntem în situația în care deciziile se iau în neconcordanță cu faptele dosarului penal, cu legile țării, ci în corespundere cu ordinile guvernanților date magistraților”, a punctat avocatul Aureliu Colenco.

Decizia CA Chișinău în dosarul Șor, după șase ani de la sentința primei instanțe: 15 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis și prejudiciu de 5,2 miliarde de lei care trebuie rambursat Băncii de Economii

Ilan Șor, în perioada în care se afla în arest preventiv

Joi, 13 aprilie 2023, la ora 17:55, după două zile de dezbateri judiciare, CA Chișinău a pronunțat dispozitivul deciziei în dosarul Șor, care face parte din dosarul ,,Frauda bancară”, prin care Ilan Șor a fost recunoscut culpabil și a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani.  Potrivit deciziei, Ilan Șor urmează să restituie peste 5,2 miliarde de lei Băncii de Economii, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.

Curtea de Apel Chișinău a:

  1. respins ca tardiv apelul comun al avocaților Calaida si Colenco;
  2. respins ca neîntemeiat apelul avocaților Balan și Ulanov;
  3. admis apelul acuzatorului și reprezentatului Băncii de Economii (BEM);
  4. casat parțial sentința primei instanței, cu pronunțarea unei hotărâri potrivit modului prevăzut pentru prima instanță, prin care:
  • A fost recunoscut culpabil Ilan Șor în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 190 alin. (5) din Codul penal (escrocherie), cu stabilirea pedepsei de 12 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani;
  • A fost recunoscut culpabil Ilan Șor în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 243 alin. (3) din Codul penal (spălarea de bani), cu stabilirea pedepsei de 6 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis;
  • Conform art. 84 din Codul penal, a-i stabili pedeapsa definitiva de 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani.

Termenul de închisoare se va calcula din momentul reținerii, cu includerea perioadei aflării in arest. Acțiunea civilă a BEM a fost admisă integral, cu încasarea acesteia în mărime de 5,29 de miliarde de lei din contul inculpatului, se precizează în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Din 2017, timp de șase ani, dosarul s-a aflat la Curtea de Apel Chișinău și Curtea de Apel Cahul, avocații lui Șor cerând de mai multe ori strămutarea examinării cauzei penale.