Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Un euro ar putea costa…

Un euro ar putea costa 40 de lei

Moneda unică europeană ar putea ajunge să coste 40 de lei. Aceasta se va întâmpla în cazul în care R. Moldova va rămâne, din nou, fără un Guvern, în cazul unor eventuale alegeri anticipate, după cum revendică protestatarii din Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN). Declaraţia a fost făcută de premierul Valeriu Streleţ, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

„Recunosc, avem enorme păcate faţă de cetăţeni, dar putem să le corectăm”, susţine Streleţ, argumentând că alegerile anticipate nu reprezintă o soluţie salvatoare.

„Să admitem că mâine se îndeplinesc cerinţele protestatarilor – se începe un colaps sistemic. Eu nu ştiu dacă vor mai putea fi organizate în regim normal nişte alegeri anticipate”, a mai spus premierul Streleţ, concretizând că sunt probleme extrem de grave: sunt probleme sistemice în sectorul financiar-bancar ce pot arunca cursul euro, care astăzi este menţinut cu forţa la limita 19,3 lei, la 40 de lei.

Premierul Streleţ a mai precizat că, dacă ar deveni clar că FMI îşi contramandează preconizata vizită în R. Moldova, astfel încât să nu mai putem obţine fluxuri valutare în suportul bugetar care să echilibreze balanţa de plăţi, rata dobânzii la credite ar urca până la 40 %, în aceeaşi condiţie fiind şi ratele de finanţare. „Asta înseamnă îngheţarea economiei, asta înseamnă lipsa economiilor în buget, stoparea plăţilor salariale şi sociale”, afirmă premierul.

Valeriu Streleţ spune că este dispus să discute cu protestatarii, care cer demisia Guvernului şi şi-au instalat corturile în PMAN, aşa cum, potrivit prim-ministrului, demiterea Guvernului ar fi o catastrofă pentru R. Moldova, în contextul în care urmează să ajungă în curând o delegaţie FMI.

„Am fost tentat să refuz funcţia de premier, dar am acceptat, pentru că am înţeles că ne aflăm într-o situaţie de o gravitate fără precedent. O eventuală demitere a Guvernului ar însemna o prăbuşire totală. S-ar putea ca nimic să nu mai poată fi reconstruit. Urmează să vină FMI şi să creăm o platformă care să ne permită să ne relansăm. Deja am început să avem nişte firicele de rezultate, dar reprezentanţii protestatarilor din PMAN solicită demisia Executivului”, a declarat acesta la „Moldova în direct”.

Streleţ a accentuat că Guvernul nu îşi va depune demisia, aceasta din cauza „că prea complicate şi prea complexe sunt problemele care stau în faţă şi o eventuală demisie este un act de laşitate şi de iresponsabilitate faţă de oamenii care au votat acest Guvern”.

„O eventuală demisie a Guvernului ar putea genera o serie de probleme ireversibile, care ar putea duce la colaps”, a declarat premierul în cadrul emisiunii. „Un eventual vid de putere în această perioadă poate duce la consecinţe complet imprevizibile”.

Pe de altă parte, Preşedinţia R. Moldova a anunţat că mai multe informaţii deţinute de Consiliul Suprem de Securitate referitoare la situaţia din sectorul bancar vor fi desecretizate.

„Vom desecretiza toate documentele care este posibil, legat de şedintele Consiliului Suprem de Securitate, la capitolul bănci, toate adresările preşedintelui către autorităţile competente de a soluţiona problemele, de a supraveghea”, a declarat Ion Păduraru, secretarul general al aparatului Preşedinţiei, la o întrevedere cu reprezentanţii protestatarilor.

Liderii Platformei „DA” au declarat că această desecretizare nu va avea niciun efect şi insistă ca şeful statului să-şi dea demisia, şi astfel să fie declanşate alegeri anticipate.

Ca răspuns, şeful statului, Nicolae Timofti, a declarat că nu-şi va prezenta demisia, iar acest lucru nici nu poate fi pus în discuţie. Printr-o declaraţie publică, şeful statului spune că a venit în această funcţie pentru a pune capăt unei perioade de instabilitate care a durat doi ani şi jumătate, şi nu va accepta să fie generatorul unei alte crize politice.