Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Summitul CPE/ Prim-ministrul R. Moldova…

Summitul CPE Prim-ministrul R. Moldova a mulțumit președintelui Ucrainei pentru „fermitatea cu care militarii și poporul ucrainean apără libertatea în regiune”

În marja summitului Comunității Politice Europene (CPE), prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean, a avut un dialog cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Șeful Guvernului de la Chișinău a mulțumit liderului de la Kiev pentru „fermitatea cu care militarii și poporul ucrainean apără libertatea și valorile europene în întreaga regiune”, conform unui comunicat emis de Executiv.

De asemenea, Dorin Recean și-a exprimat speranța că cele două țări vor deveni cât mai curând parte a blocului comunitar.

„Moldova și Ucraina nu sunt doar state vecine, ci și parteneri apropiați. Ne unește același deziderat și avem un interes comun – să aducem pacea în Europa și să devenim membri ai Uniunii Europene. Sunt sigur că împreună vom reuși să facem asta. Rămânem solidari și vom continua să oferim sprijinul nostru poporului ucrainean”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.

Președintele Ucrainei și-a exprimat recunoștința față de cetățenii R. Moldova pentru ajutor acordat refugiaților ucraineni, încă din prima zi a invaziei brutale a Federației Ruse în Ucraina. În discuție, Volodimir Zelenski a subliniat faptul că viitorul Moldovei și al Ucrainei este în UE.

„Moldova și Ucraina sunt nu doar state vecine, dar și partenere de încredere. Vom continua să consolidăm cooperarea dintre țările noastre și împreună să contracarăm provocările Rusiei”, se arată pe canalul președintelui ucrainean de Telegram.

R. Moldova este gazda Summitului Comunității Politice Europene, care se desfășoară pe 1 iunie 2023, reunind, în premieră, 49 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni.

Summitul are loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău. Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.