Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   sondaj / Traseismul politic: cum…

sondaj Traseismul politic: cum scăpăm de el?

În ultimele trei luni, 14 deputați și-au părăsit fracțiunile partidelor pe listele cărora au intrat în Parlament. Aceștia s-au rupt de la PDM și au migrat majoritar către grupul parlamentar „Pro Moldova”, fracțiunile PAS și Partidul Șor. „S-a început acea practică vicioasă din Parlamentul precedent – traseismul politic”, a declarat pentru presă președintele Igor Dodon care, acum 8 ani, el însuși, alături de alți doi colegi deputați, Zinaida Greceanâi și Veronica Abramciuc, părăseau Partidul Comunist al lui V. Voronin.

Galina Bostan, Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției

Care traseism? Dacă cineva ar pleca dintr-un partid pe bază de concept, că nu ar fi de acord cu linia partidului, poate că am mai putea vorbi de traseism politic, dar ceea ce se face la noi e corupție curată, un mod elegant de a denumi o luare de mită. Eu nu știu cu ce față și ce argumente ar putea avea acești aşa-ziși politicieni, ca atunci când vor veni iarăși să ne ceară puterea, să ne poată convinge că o cer pentru noi. Eu nu-i cred… Iar ceea ce se întâmplă în Parlament, ei sunt în jocurile lor, iar noi suntem ostaticii jocurilor lor murdare, pe care ei le fac în interesele lor. Ei toți trebuie sancționați, din momentul în care au demonstrat că nu au integritate. Trebuie să li se taie, pe viitor, orice conexiuni cu funcția publică. Trebuie să existe o presiune conjugată din partea presei, sectorului asociativ, cetățenilor, altfel partidele vor face mereu compromisuri și iar, și iar se vor vinde ori vor cumpăra… Acest „culiocel” (pungă – n.r.), pe care noi l-am văzut la TV, nu e pur și simplu un „culioc”. El înseamnă un sistem medical mai prost, oameni care mor în sărăcie, drumuri proaste și tot ce avem noi mai rău… Și deputații care se mută, pe bani, dintr-un partid în altul, sunt același „culioc”.

Victor Juc, Institutul de Cercetări Juridice și Politice

Nu scăpăm, cel puțin atât timp cât avem prevederea constituțională privind mandatul imperativ nul, care le permite deputaților să treacă de la un partid la altul. Fără a schimba legislația, e imposibil de luptat cu acest fenomen. Ar fi două considerente din care se întâmplă ceea ce se întâmplă cu partidele parlamentare. Într-un caz, deputații emigrează pentru că nu sunt de acord cu unele acțiuni ale conducerii partidelor – ceea ce denumesc ei lipsa democrației interne de partid. Ar fi un motiv? Într-un fel, da, pentru că la noi partidele sunt în mâna liderilor: liderul este cu banii, cu relațiile, cu promovarea cadrelor și cu multe altele. Și când imaginea liderului e în creștere și cea a partidului crește. Iar când imaginea liderului e în reflux și partidul decade. Și atunci apar nemulțumiri. Ăsta ar fi un considerent. Și al doilea, este unul subiectiv: racolarea unor deputați în schimbul unor sume de bani, a unor funcții… Asta, cel puțin, este situația la moment.

Sergiu Mocanu, Mișcarea Politică Antimafia

În R. Moldova, la nivel parlamentar, demult nu se mai face politică. Acum, noi avem în Parlament clanuri mafiote, grupuri pe interese care se bat între ele, vând deputații dintr-o parte în alta, sau îi cumpără. Și practica asta durează de mai mulți ani. Fenomenul propriu-zis al traseismului nu trebuie combătut decât politic. Dar asta se poate întâmpla în condițiile schimbării radicale a clasei politice. O eventuală revenire a lui Plahotniuc, în cătușe, desigur, ar putea arunca în aer toată clasa politică, ba mai mult, toată viața publică, cu politicieni, ziariști, directori de opinie care, la fel, au fost în toată perioada asta mercenari și s-au vândut de la o grupare la alta. Traseismul politic, dacă ar avea la bază concepte doctrinare, nu ar fi dăunător, pentru că așa cum presupune și Constituția, orice mandat imperativ este nul, adică orice deputat are un mandat reprezentativ și acționează doar în virtutea propriei convingeri. Și atunci când convingerile lui nu mai coincid cu cele ale grupului parlamentar, el este în drept să se retragă. Ceea ce se întâmplă la noi, însă, e piață, comerț. În cazul în care Plahotniuc, cel care a corupt cel mai mult sistemul politic, va fi readus în R. Moldova în cadrul unui proces public asupra lui, el ar putea vorbi despre tot ce a făcut el, și nu doar el, dar și Filat, și alții. Cu atât mai mult că Plahotniuc, prin intermediul lui Vasile Botnari, pe care l-a pus la Securitate, a avut acces și la arhivele fostului kgb. Noi am putea scăpa de toată râia asta din politică (și nu doar din politică) printr-un proces de lustrație a întregii rețele pe care altă dată a avut-o în R. Moldova – kgb-ul și o are în continuare FSB-ul rusesc. Și asta nu-i singura soluție.