Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Moldova — pe mâna…

[sondaj] Moldova — pe mâna hoților

Noi ameninţări pentru marii corupţi. Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a instituit o unitate specială pentru „combaterea corupţiei în rândul funcţionarilor de rang înalt” şi „recuperarea bunurilor şi activelor acumulate prin fraudă de către persoanele publice”. Decizia a fost anunţată, pe 8 iunie, de directorul CNA, Viorel Chetraru, după întrevederea cu premierul Chiril Gaburici şi vizează cazurile de corupţie „cu prejudicii mai mari de 1 milion de lei”.

Vânătoare de „şefi”: E posibil? E real?

Natalia-MolosagNatalia Moloşag, avocată

Actuala guvernare e la putere de 6 ani. Dacă s-ar fi vrut să scăpăm de corupţie, scăpam de mult. Din păcate, la noi, marii corupţi stau în marile funcţii în stat. Mai sus, nu-i unde. Ca să scăpăm de corupţie, e cazul să se taie „în carne vie”. Cine dintre ei e gata? Pentru mine, decizia anunţată de dl Chetraru, la fel ca şi scrisoarea dlui Gaburici privind demisia procurorului general şi a guvernatorului BNM, nu sunt decât o încercare disperată a puterii de a se alinia, într-un fel, revendicărlor străzii. Lumea fierbe. Mesajul din tribune devine tot mai agresiv. Ceea ce face dl Gaburici e o încercare de a cânta refrenul cântecului pe care-l strigă lumea la proteste. E parcă acelaşi refren şi, totuşi, altul. Puterea s-a rupt prea mult de lume.

Petru-Munteanu-22Petru Munteanu, avocat

Ar fi bine să avem ceea ce vedem în România, dar nu are de unde, pentru că corupţia la noi stă deasupra legii, adică deasupra statului. Parlamentul R. Moldova, care e organul suprem în stat, îşi exercită doar una din funcţiile sale principale, cea legislativă. Cea de control – nu. Ce mai vreţi? Mecanisme, instiutuţii de luptă cu corupţia avem, dar ce folos, dacă ori sunt corupte, ori sunt legate de mâini de marii corupţi de la putere. Nu scăpăm de corupţie, dacă nu dăm jos această putere coruptă, dar va trebui să mai răbdăm un pic. Trebuie să ne concentrăm acum pe alegeri. Toate la vremea lor. Trec alegerile şi după asta trecem „cu plugul” şi pe la Parlament, şi pe la guvern, preşedinţie, că nu mai avem ce aştepta.

Mihai-CernencoMihai Cernencu, analist politic

Intenţia e bună, dacă ţinem cont că în R. Moldova se fură ca în codrul verde, dar nu cred că va schimba ceva. În primul rând, nu e clar de ce trebuia creată pentru asta o unitate specială? Şi de ce doar pentru cei care au furat statul de un milion şi peste un milion de lei? Dar cei care au furat sub un milion? Într-un stat de drept legea e una pentru toţi. În opinia mea, e o decizie cam selectivă. Mă tem să nu fie folosită, ca şi alte decizii de până acum, în lupta politică pentru şantajarea oponenţilor politici sau neutralizarea lor. Vin alegerile, după alegeri se aşteaptă o reconfigurare a coaliţiei de guvernare şi nu-i exclus ca cei de la putere să aibă fiecare planurile sale legate de această reconfigurare şi de reglarea conturilor cu oponenţii.

Alexandra-CanAlexandra Cann, Asociaţia APIUS, preşedintă

Atât timp cât în eşaloanele de vârf ale puterii va exista corupţie, orice „vânătoare de şefi” este exclusă. În R. Moldova, toate instituţiile responsabile de lupta cu corupţia au fost total compromise. Şi pe mult timp înainte. Credeţi că SIS, CNA, Procuratura Generală nu au ştiut de „jaful secolului” – mă refer la bănci. Au ştiut. Dar au tăcut, fie pentru că nu au mână liberă, fie pentru că sunt şi ei din aceeaşi gaşcă de corupţi. O vorbă populară spune şi bine spune> „mână pe mână spală” ori „corb la corb nu scoate ochii”. Indiferent ce ar declara dnii Chetraru sau Gaburici, nu se va schimba nimic în R. Moldova până nu vom avea la guvernare elite politice, nu intruşi şi şefi de SRL-uri, ajunşi în funcţii de stat pentru a-şi face interesele.

osmochescuNicolae Osmochescu, profesor universitar

Nu avem de unde aştepta ceva spectaculos, cu finalităţi de ordinul celor din România în lupta cu corupţia, unde cad capete mari. Instituirea acestei unităţi, în cadrul CNA, poate că e necesară, dar nu cred că marii noştri corupţi sunt la libertate doar pentru că ne-a lipsit această subdiviziune. Mai mult, e o chestie de PR politic. Fum în ochi, ca să potolească, într-un fel, spiritele protestatare şi să arate că nu sunt surzi la revendicările străzii. Mai mult decât atât nu se va întâmpla nimic. CNA a avut şi până acum toate atribuţiile şi competenţele pentru a pune la zid corupţia în eşaloanele puterii. S-a întâmplat ceva? Percheziţii şi reţineri de tot felul – da, dar sentinţe serioase, cu privări de libertate – nu. E nevoie de presiuni, ca să se schimbe situaţia.