Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [SONDAJ] Imunitatea deputaților

[SONDAJ] Imunitatea deputaților

Deputaţii ar putea rămâne fără imunitate parlamentară. Curtea Constituţională a avizat pozitiv iniţiativa celor 39 de deputaţi de modificare a Constituţiei prin Parlament şi anularea imunităţii parlamentare. Decizia vine după ce Comisia Electorală Centrală a refuzat Platformei „DA” organizarea unui referendum privind anularea imunităţii şi reducerea corpului de deputaţi de la 101 la 71. Potrivit Constituţiei, legiuitorii au la dispoziţie 6 luni pentru a decide dacă se dezic sau nu de  imunitate.

Vor renunţa deputaţii de bună-voie la imunitate parlamentară?

Petru-Munteanu-22Petru Munteanu, avocat

Nu, nu vor renunţa. În caz contrar, mulţi dintre ei vor face puşcărie. Şi nu cred că le convine această perspectivîă. Situaţia s-ar putea schimba – deşi eu pun la îndoială acest lucru – doar în cazul în care vor creşte presiunile străzii. Atunci ei ar putea să dea drumul „la aburi”. Dar nu asta e problema. Problema e alta: cu sau fără imunitate, acest parlament e unul de buzunar, el nu mai este credibil şi nici nu ne mai reprezintă. El nu este parlamentul pe care l-am ales în 2014. Noi am votat partide şi deputaţi care azi sunt în afara acestor partide sau pe alte „orbite” politice. Şansa noastră de a schimba lucrurile e una: să alegem un preşedinte al nostru, altfel lucrurile se vor complica şi mai mult.

CoropceanuSergiu Coropceanu, Partidul Social Democrat

Cu greu, dar vor renunţa. Şi nu pentru că ar vrea, ci pentru a încerca să demonstreze (mai ales că vom avea alegeri) cât sunt ei de receptivi la cererea electoratului. Va fi un act de PR politic. Se va specula pe contul mişcării protestatare. Asta-i una. Şi doi: au nevoie deputaţii noştri de imunitate? Au, dar nu pentru a-şi face interesele personale, de afaceri sau de gaşcă, ci pentru a-şi putea exercita liber şi nestingherit mandatul. Din păcate, la noi, mai ales în ultimele două-trei legislaturi, imunitatea şi-a cam pierdut sensul. Şi rostul. Cu excepţia primelor parlamente, noi nu mai avem luptători în parlament, care să rişte pentru o cauză sau interes naţional. Şi atunci, la ce bun această imunitate?

Lilia-CarasciucLilia Carasciuc, Transparency Internaţional

Cei care au venit cu această idee au avut, cred eu, cele mai sincere intenţii. Şi faptul că pentru eliminarea imunităţii au semnat, la pachet cu alte două revendicări, 400 de mii de oameni trebuie luat în seamă. Dar felul în care au evoluat lucrurile şi modul în care gestionează guvernarea aceste opţiuni ale noastre mă pune pe gânduri. Nu cred că anularea imunităţii e o soluţie în cazul unui stat captiv. Da, este adevărat, eliminarea imunităţii ar dezlega mâinile organelor de drept în lupta cu corupţia din eşaloanele puterii, însă, acest lucru este posibil într-un stat liber. Într-un stat în care instituţiile statului sunt capturate, lucrurile s-ar putea întoarce împotriva noastră şi deveni o bâtă împotriva opoziţiei. Iar asta este foarte grav.

368-valentina-cusnirValentina Cuşnir, ex-deputat

S-ar putea şi să renunţe, dar „buba” nu e în imunitate. Ce folos dacă eu, deputat fiind şi plină de imunitate, am fost bătută măr de poliţie în seara de 7 aprilie-2009, pentru că am mers în Piaţa Marii Adunări Naţionale să văd ce se întâmplă…, că era ceva de groază. Mai mult, nu am avut nicio apărare în instanţele de judecată. Lucruile erau hotărâte în altă parte, aşa că problema nu e în imunitate. Un deputat are nevoie de imunitate pentru aş putea exercita liber mandatul, iar dacă a călcat pe alături cu drumul, trebuie aplicată legea. La Procuratura Generală stau, sub sechestru, sute de dosare grele de corupţie. Credeţi că din cauza imunităţii parlamentare? Nu. Problema e că în acest stat justiţia e la picioarele unui singur om.

Sergiu-MocanuSergiu Mocanu, Mişcarea Antimafie

Părerea mea e că vor renunţa la imunitate, deşi, după cum arată lucrurile, ei de mult nu mai au imunitate, decât formal. Imunitatea, în mod normal, stabileşte o relaţie a corpului de legiuitori cu instituţiile statului, iar din momentul în care aceste instituţii au intrat pe mâna lui Plahotniuc şi nu fac decât să execute ordinele lui Plahotniuc, imunitatea a devenit, practic, nulă. Ea nu mai serveşte la nimic. Cazurile cu deputaţii cumpăraţi, răscumpăraţi, cu noile majorităţi parlamentare, asta înseamnă. Aşa că deputaţii vor renunţa la imunitate. Imediat sau mai târziu, e o chestiune de timp. Dacă presiunea străzii va fi mai mare, înseamnă că va fi mai degrabă, iar dacă nu, atunci, mai spre toamnă.