Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Simpatizanții Partidului „Șor” organizează un…

Simpatizanții Partidului „Șor” organizează un nou protest în centrul Chișinăului

Membrii și simpatizanții Partidului „Șor” organizează joi, 16 martie, un protest în fața Parlamentului. Susținătorii formațiunii vor cere de la parlamentari „aprobarea inițiativelor legislative” privind „achitarea integrală a facturilor pentru lunile de iarnă”.

Într-un briefing de presă, deputata Marina Tauber a anunțat că în Parlament a fost înregistrat un proiectul de lege care presupune „majorarea, de la 5 la 10 miliarde de lei, a Fondului de reducere a vulnerabilități energetice”. Potrivit deputatei, „asta va permite ca Guvernul să achite integral facturile populației în perioada de iarnă”.

De dimineață, poliția a fost acuzată de organizatorii mitingului că în Briceni, Bălți, Glodeni, Fălești, Comrat și alte raioane, oamenii legii au stopat și documentat mijloacele de transport care urmau să aducă organizat oamenii la acțiunile de protest. Poliția ar fi lăsat fără numere de înmatriculare unele unități de transport. Potrivit informațiilor de pe canalele de Telegram ale organizatorilor, la Comrat, oamenii stopați de poliție au blocat drumul.

„Sute de autobuze și microbuze, pline cu doritori de a participa la întrunire, au fost stopate de polițiști, la indicația regimului Sandu-PAS. De asemenea, polițiștii lasă mijloacele de transport fără numere de înmatriculare”, anunță Partidul „Șor”, al deputatului fugar Ilan Șor.

Solicitați de Ziarul de Gardă, reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP) au declarat că „sunt documentați și stopați acei șoferi care nu au ajustate mijloacele de transport pentru aduce în siguranță cetățenii”.

„Poliția nu îngrădește dreptul la libera exprimare a cetățenilor, dar siguranța cu care aceștia sunt aduși la Chișinău ne vizează și suntem obligați să luăm atitudine în cazul în care unele mijloace de transport nu corespund normelor tehnice. Sunt documentați și stopați acei șoferi care nu au ajustate mijloacele de transport pentru aduce în siguranță cetățenii”, a declarat pentru Ziarul de Gardă, Diana Fetco, șefa secției comunicare și protocol din cadrul IGP.


Duminică, 12 martie, mai mulți membri și simpatizanți ai „Mișcării Pentru Popor”, din care face parte și Partidul „Șor”, s-au adunat la un miting anti-guvernamental. Deși organizatorii manifestației susțineau că la protest au participat 70 de mii de oameni, polițiștii au anunțat că au fost peste 2 100 de persoane.

54 de participanți la manifestație, între care 21 de minori, cu comportament dubios și obiecte interzise la ei, au fost conduși la Inspectorat pentru identificare și documentare, potrivit Inspectoratului General al Poliției (IGP).

Șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că Poliția a destructurat operațiunea planificată în timpul protestului anunțat pe 12 martie de „Mișcarea Pentru Popor”, unde se intenționa „organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă”.

VIDEO 10 mii de dolari pentru fiecare persoană care urma să asigure provocarea forțelor de ordine. Detalii de la șeful Poliției Naționale privind destructurarea unei operațiuni de destabilizare a R. Moldova

Cele șapte persoane reținute în dosarul „dezordinilor în masă”, plasate în arest preventiv pentru 30 de zile

Pe 13 martie, susținătorii Partidului „ȘOR”, în frunte cu deputata Marina Tauber, au blocat bulevardul Dacia din sectorul Botanica al capitalei. De asemena, presa din nordul țării a scris că au fost blocate și intrările în orașele Edineț și Bălți. Pe 14 martie a fost organizat un protest în fața Guvernului. Persoanele adunate au cerut audiență la prim-ministrul Dorin Recean. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, a precizat că „premierul are agendă prestabilită și din acest motiv nu poate ieși la manifestanți”.

Blocarea drumurilor naționale de către susținătorii formațiunii „Șor” a continuat și pe 15 martie. Reprezentanții formațiunii au menționat că au blocat drumurile deoarece prim-ministrul a refuzat să discute cu ei despre „achitarea integrală a facturilor pentru lunile de iarnă”. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, a declarat că Guvernul „nu comentează” acest protest.