Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE TEXT/ „Mișcarea Pentru Popor”,…

LIVE TEXT „Mișcarea Pentru Popor”, un nou miting în capitală. Tauber anunță că manifestația a luat sfârșit

Mai mulți membri și simpatizanți ai „Mișcării Pentru Popor”, din care face parte și Partidul „Șor”, s-au adunat duminică, 12 martie, la un miting împotriva guvernării. Deși organizatorii manifestației susțineau că acțiunea va avea loc în fața Parlamentului, aceștia, potrivit IGP, au ignorat Legea cu privire la întruniri și declarația depusă pentru organizarea întrunirii.

Inspectoratul General al Poliției (IGP) a destructurat operațiunea planificată pentru ziua de duminică, 12 martie, în timpul protestului anunțat de „Mișcarea Pentru Popor”, unde se intenționa „organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă”. Declarațiile au fost făcute de șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, în cadrul unui briefing de presă, unde a oferit detalii despre schema pusă la cale de unii cetățeni ai Federației Ruse.


UPDATE 15:33 Tauber a anunțat că manifestația a luat sfârșit. Ea și manifestanții vor să ducă la Guvern rezoluția adoptată, în ciuda cordonului format din polițiști.

UPDATE 15:17 Deputata Partidului „Șor” Marina Tauber, cercetată în cauza penală de finanțare ilegală a partidului, dă citire rezoluției mitingului: „Cerem conducerii țării să plătească integral facturile tuturor consumatorilor pentru gaze, energie electrică și termică (…)”.

UPDATE 14:37 Reprezentanții IGP anunță că protestatarii ignoră Legea cu privire la întruniri și declarația depusă pentru organizarea întrunirii.

„Nu se subordonează și sunt agresivi cu oamenii legii. Solicităm un comportament adecvat și fără violență, inclusiv în raport cu polițiștii”, susțin reprezentanții Poliției Naționale.

Mulțumim că citești ZdG!
Ajută-ne să continuăm să furnizăm informații esențiale — donează pentru jurnalismul nostru.

Donează

UPDATE 14:08 De pe o scenă improvizată, amplasată pe bv. „Ștefan cel Mare și Sfânt” din capitală, președintele raionului Orhei, liderul protestelor organizate în ultimele luni de Partidul „Șor”, Dinu Țurcanu, și deputata Partidului „Șor” Marina Tauber, cercetată în cauza penală de finanțare ilegală a partidului, țin cuvântări în fața manifestanților. Aceștia au lansat o serie de acuzații la adresa șefului Poliției Naționale și la adresa guvernării.

UPDATE 13:40 Șeful IGP și un reprezentant al Primăriei municipiului Chișinău le solicită organizatorilor manifestației să-ți desfășoare mitingul în fața Parlamentului, așa cum au anunțat anterior, ci nu pe bv. „Ștefan cel Mare și Sfânt” din capitală.

UPDATE 13:39 Manifestanții forțează cordonul format din polițiști, pentru a-și schimba locația.

UPDATE 13:36 Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a ieșit la discuții cu manifestanții. Deputata Partidului „Șor” Marina Tauber, cercetată în cauza penală de finanțare ilegală a partidului, a lansat mai multe acuzații la adresa lui Cernăuțeanu.

UPDATE 13:26 IGP informează conducătorii auto că pe bulevardul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din capitală, perimetrul străzilor Mitropolit Gavriil Bănulescu Bodoni și Mihai Viteazul, traficul este restricționat. Se circulă cu dificultate și pe strada Columna, același perimetru.

UPDATE 13:22 Poliția Națională anunță că 54 de participanți la protest, între care 21 de minori, cu comportament dubios și obiecte interzise la ei, au fost conduși la Inspectorat pentru identificare și documentare.

„Amintim repetat organizatorilor să nu admită participarea la întrunire a minorilor neînsoțiți de adulți”, arată un comunicat al Poliției.

UPDATE 13:12 Până acum, în capitală au fost înregistrate 4 alerte cu bombă, informația parvenind de la aceeași persoană, anunță Inspectoratul General al Poliției (IGP).

„Poliția califică aceste acțiuni ca parte continuă a măsurilor de destabilizare”, menționează reprezentanții IGP.

UPDATE 13:10 A începutul mitingul. Oamenii aduși organizat la așa-numitul protest din centrul capitalei scandează: „Noi suntem poporul!”, „Rușine!”. Aceștia mărșăluiesc pe bulevardul „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

Inspectoratul General al Poliției (IGP) a destructurat operațiunea planificată pentru ziua de duminică, 12 martie, în timpul protestului anunțat de „Mișcarea Pentru Popor”, din care face parte și Partidul „Șor”, unde se intenționa „organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă”. Declarațiile au fost făcute de șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, în cadrul unui briefing de presă, unde a oferit detalii despre schema pusă la cale de unii cetățeni ai Federației Ruse.

În eventualele acțiuni de destabilizare a R. Moldova sunt implicate serviciile specializate din Federația Rusă, conform șefului IGP. Diversioniștii urmau să fie organizați în 10 grupuri, de la 5 până la 10 persoane, iar pentru provocarea forțelor de ordine și crearea coridoarelor pentru a organiza destabilizări în timpul protestelor, aceștia urmau să primească câte 10 mii de dolari fiecare.

Diversioniștii erau racolați din rândul persoanelor cu antecedente penale și din rândul sportivilor și se bazau pe „anumite forțe de opoziție din R. Moldova care vor asigura în caz de necesitate avocați și suport”, mai spune șeful Poliției Naționale.