Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Șeful Delegației UE în R.…

Șeful Delegației UE în R. Moldova, despre imaginea justiției moldovenești și perspectivele de integrare europeană ale țării

Sursa: IPN/Elena Covalenco

Imaginea pe care o are justiția din Republica Moldova este neplăcută. Asta susține șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă. Conform oficialului, imaginea proastă a actului justiției ține de nivelul corupției sistemice, de captivitatea statului, precum și de procesele din justiție avute lc în trecut.

„Imaginea pe care o are justiția din Republica Moldova este neplăcută, în primul rând, în fața cetățenilor, dar și în fața partenerilor internaționali. Această imagine ține și de nivelul corupției sistemice, de captivitatea statului și actul justiției de până acum. Asta se reflectă și în nivelul foarte scăzut de încredere al cetățenilor și investitorilor, fie străini sau naționali. Agenții economici ne spun că primele lor condiții, atunci când se gândesc să facă investiții, nu țin de parametrii economico-financiari sau de nivelul taxelor, ci de funcționalitatea justiției și dacă există perspective pentru ca drepturile lor să fie protejate”, a declarat ambasadorul UE în interviul acordat Ziarului de Gardă.

Michalko recomandă autorităților de la Chișinău să facă din reforma justiției o prioritate, astfel încât țara să reușesc să beneficieze pe deplin de prevederile acordurilor semnate cu UE.

„Actul justiției trebuie să fie o prioritate primordială la care să se lucreze, astfel încât Republica Moldova să se bucure de întregul potențial al Acordului de Liber Schimb. Eu provin dintr-o țară care a trecut prin această istorie și, în primii 5 ani de funcționare a Acordului de Asociere, PIB-ul a crescut de două ori, iar această creștere a avut impact asupra dublării salariilor și pensiilor. Aceasta este o experiență importantă pe care Republica Moldova o poate avea, dar trebuie să se lucreze asupra justiției”, a mai spus oficialul european.

Cât privește perspectivele de integrare europeană ale Republicii Moldova, ambasadorul spune că, la moment, acestea se reflectă în modul în care sunt îndeplinire reforme pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor.

„Dorința de integrare europeană este exprimată prin îndeplinirea corectă, rapidă și pe deplin a prevederilor Acordului de Asociere. În Acord este foarte clar scris că, alegerea și ambițiile europene ale Republicii Moldova sunt recunoscute și au fost stabilite drept obiective comune, prin asociere politică și integrare economică. Este important ca aceste standarde să fie atinse cât mai repede și să fie simțite de cetățeni. Trebuie făcute reforme și schimbări. Vom continua să insistăm pe acest principiu și este foarte clar că odată cu îndeplinirea acestor standarde, noi vom oferi mai multă susținere. Procesul ține de voința politică a partenerilor noștri din Republica Moldova și de modul în care aceștia iau decizii, depun efort și îndeplinesc aceste obiective. Depinde de modul în care viața cetățenilor este sau nu îmbunătățită”, a mai declarat șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, în interviu acordat Ziarului de Gardă