Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ „Șase săptămâni de şantaj…

VIDEO „Șase săptămâni de şantaj asupra capitalei şi chişinăuienilor”. Manifestanții din fața Procuraturii au încercat să instaleze corturi pe carosabil. Trei persoane au fost reținute

Foto: partidulsor.md

Persoanele aduse organizat de partidul Șor pentru a protesta în fața Procuraturii ar fi încercat vineri dimineața, în jurul orei 4, să mute pe carosabil corturile instalate în fața clădirii, blocând artera de circulație. Despre aceasta au anunțat reprezentanții Poliției R. Moldova, care au eliberat la scurt timp traseul.

În același timp, ministra Afacerilor Interne Ana Revenco a venit cu o reacție la acțiunile manifestanților. Aceasta a calificat acțiunile organizate de partidul Șor drept „6 săptămâni de şantaj asupra capitalei şi chişinăuenilor”.

Forțele de ordine informează că toți „protestatarii” au părăsit spațiul din fața Procuraturii Generale, „lăsând corturile abandonate și mizerie în preajmă”, aceasta fiind „o decizie colectivă”.

În plus, pe parcursul nopții de 28 octombrie, au fost reținute și duse la Inspectorat pentru documentare 3 persoane agresive, „care nu s-au subordonat și au ultragiat oamenii legii”, potrivit Poliție.

„La 112 se înregistrează zilnic zeci de apeluri de la cetăţeni, care sunt supuşi presiunilor din partea celor, care se numesc protestatari, organizaţi de partidul Şor (…). Poliţia e la datorie şi protejează cetăţenii, dar dincolo de efortul poliţiştilor, capitala noastră este afectată de lipsa de acţiune a primarului Chişinăului. Situaţia în capitală a ajuns la limita siguranţei cetăţenilor, de aceea chem cu insistenţă Primăria Chişinău să solicite instanţei de judecată interzicerea manifestaţiilor organizate de fugarul penal Şor.

Protejăm dreptul la libera exprimare, dar când acesta e manipulat şi cumpărat, nu mai avem îngăduire. Ceea ce se întâmplă acum în capitală a ieşit demult din limita noţiunii de „exprimare a drepturilor democratice”. Folosirea oamenilor ca masă de manevră pentru hoţii de ţară nu are nimic în comun cu democraţia”, se arată în comunicatul publicat de ministra Revenco.

Astfel, Poliția a solicitat din nou Administrației Publice Locale, prin intermediul subdiviziunilor sale specializate, să asigure curățenia la locul întrunirii și în adiacent.

Pe de altă parte, reprezentanții partidului Șor susțin că au fost supuși „unui nou abuz”.

„Un nou abuz nocturn din partea poliției Maiei Sandu. La primele ore ale dimineții, când afară era încă întuneric, forțele de ordine au descins în număr mare și au distrus violent orășelul de corturi din fața Procuraturii Generale. Patru dintre protestatari au fost reținuți. La fel ca și data trecută, acțiunea s-a produs, fără a exista un fundament legal și fără un avertisment prealabil”, se arată în comunicat publicat de partidul politic.

Anterior, mai multe organizații au semnat o declarație prin care condamnă acțiunile organizatorilor, din 26 octombrie, ale manifestației Partidului „Șor” din fața Procuraturii Generale (PG).

Potrivit acestora, „acțiunile au depășit cadrul legal stabilit, fiind comise cu rea-intenție de blocare a sediului unei instituții publice”.