Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Rita Lefter-Simașco a fost numită…

Rita Lefter-Simașco a fost numită în funcția de membră a CEC. Ce avere a declarat șefa cabinetului președintelui fracțiunii PAS

Sursa: Parlament/Flickr.com

Rita Lefter-Simașco a fost desemnată în funcția de membră a Comisiei Electorale Centrale (CEC). Un proiect de hotărâre în acest sens a fost votat joi, 21 martie, de 53 de deputați.

Rita Lefter-Simașco ocupă, din mai 2023, funcția de șefă a cabinetului președintelui fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Din februarie 2024, președinta fracțiunii a devenit Doina Gherman. Anterior, Rita Lefter-Simașco a fost consilieră în cabinet, iar din 2011 până în 2021 – specialistă principală în Consiliul municipal Chișinău, conform CV-ului candidatei.

Rita Lefter-Simașco este licențiată în drept și deține o diplomă de master în același domeniu. 

Potrivit declarației sale de avere și interese personale, completată în februarie 2024, pe parcursul anului 2023, Lefter-Simașco a ridicat de la Parlament un salariu lunar de circa 15 mii de lei, compensații lunare
neimpozabile pentru cheltuieli legate de îndeplinirea atribuțiilor de serviciu de peste 84 de mii de lei și aproximativ 38 de mii de lei pentru prestarea serviciilor pentru PAS, iar soțul acesteia – un salariu de circa 173 de mii de lei, de la două companii.

Totuși, în declarația pentru anul 2024, la eliberarea din funcția de șefă a cabinetului președintelui fracțiunii PAS, după demisia lui Mihai Popșoi, aceasta a declarat în primele două luni ale anului 2024 un salariu de peste 48 de mii de lei.

În 2023, familia Ritei Lefter-Simașco a primit patru donații a câte 2 mii de euro. Aceasta deține un teren intravilan, procurat în 2018, cu o casă de 117.3 metri pătrați, declarată cu o valoare de 500 de mii de lei, a cărei recepție finală a fost făcută în februarie 2024. Familia candidatei mai deține și un automobil Volvo V60, din 2013, dobândit în 2023. Mașina a fost declarat în valoare de 200 de mii de lei, sumă care este menționată și la datorii, în formă de credit scadent în 2027.

Soțul Ritei Lefter-Simașco este proprietarul unei companii care efectuează lucrări de construcții – Dusari Cons SRL.

Parlamentul a luat act, la 16 februarie, de cererea de demisie a Ludmilei Lupașco din funcția de membră a CEC. Ludmila Lupașco a solicitat acceptarea demisiei din funcția de membră a CEC începând cu data de 12 februarie 2024, motivând că își stabilește domiciliul peste hotare.

Comisia Electorală Centrală este un organ colegial, format din nouă membri. Unul dintre ei este desemnat de președintele Republicii Moldova, iar opt de Parlament, cu votul majorității.

Conform noului Cod electoral, membrii CEC sunt numiți în funcție după cum urmează: un membru este numit de către președintele Republicii Moldova; un membru este numit de către Consiliul Superior al Magistraturii; un membru este numit de către Guvern, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne. Patru membri sunt numiți de către Parlament: doi membri propuși de majoritatea parlamentară; un membru propus de opoziția parlamentară. Dacă nu există o nominalizare comună din partea opoziției, fracțiunea de opoziție cu cei mai mulți deputați la data constituirii Parlamentului va desemna membrul comisiei; un membru propus de organizații ale societății civile, reprezentative pentru domeniul electoral.

Mandatul membrului Comisiei Electorale Centrale este de 6 ani. În caz de încetare înainte de termen a calității de membru al Comisiei Electorale Centrale, noul membru va fi numit pe un termen determinat până la expirarea mandatului comisiei.