Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Relațiile moldo-poloneze discutate, la Varșovia,…

Relațiile moldo-poloneze discutate, la Varșovia, de Maia Sandu și Andrzej Duda: „Oamenii care trăiesc cu acest război la hotar își doresc pace și libertate și susțin poporul ucrainean”

La Varșovia, unde comunitatea internațională a marcat un an de când a început războiul Rusiei contra Ucrainei, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, într-o vizită a șefei statului care nu a fost anunțată public în prealabil.

„L-am revăzut pe președintele Andrzej Duda, un mare susținător al țării noastre și al parcursului nostru european. Am discutat cu președintele Duda despre evoluțiile de securitate din regiune, despre provocările cu care ne confruntăm și consecințele războiului asupra țării noastre. Oamenii din Republica Polonă și din Republica Moldova, care trăiesc cu acest război la hotar, își doresc pace și libertate și susțin poporul ucrainean”, a spus președinta Maia Sandu, potrivit unui comunicat al Președinției.

Totodată, șefa statului a menționat că Polonia este un partener de încredere pentru țara noastră, în special în aceste timpuri dificile.

„Am mulțumit pentru sprijinul consecvent pe care ni l-a oferit poporul polonez pentru dezvoltarea democrației, susținerea economiei și a aspirațiilor noastre de a deveni membri ai Uniunii Europene”, a conchis Președinta Maia Sandu.

Tot miercuri, 22 februarie, instituția prezidențială a emis un comunicat în care a menționat Maia Sandu a participat marți, 21 februarie, la evenimentul public de la Varșovia, la invitația președintelui SUA, Joe Biden.

Liderul de la Casa Albă a ținut în Polonia un discurs istoric care a marcat un an de la începerea războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei.

După adresarea președintelui american, șefa statului a discutat cu omologul său de la Washington despre consecințele războiului din Ucraina asupra R. Moldova și despre „eforturile noastre de a menține pacea și ordinea publică în țară”.

„I-am transmis Președintelui Biden că moldovenii își doresc să rămână parte a lumii libere, să trăiască în siguranță și să-și realizeze visul de a adera la Uniunea Europeană și i-am mulțumit pentru sprijinul important oferit de către SUA pentru dezvoltarea economică și transformarea democratică a țării noastre”, a spus președinta Maia Sandu.

Totodată, lidera de la Chișinău a folosit ocazia acestei întâlniri pentru a-i transmite președintelui Statelor Unite ale Americii mesajul că, „în situația dificilă în care ne aflăm, cu un război la hotar, avem nevoie și mai mult de sprijinul SUA pentru a ne consolida reziliența economică”.