Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția Partidului Politic „Șor” la…

Reacția Partidului Politic „Șor” la decizia CSJ care obligă formațiunea să verse în bugetul de stat peste 2 milioane de lei

Paridul Politic „Șor”consideră că este incorectă decizia Curții Supreme de Justiție (CSJ) de a declara inadmisbil recursul depus împotriva hotărârii Comisiei Electorale Centrale, prin care formațiunea este obligată să verse în bugetul de stat 2 090 000 de lei. Totodată, reprezentanții partidului susțin că sunt gata „în cazul epuizării tuturor căilor din R. Moldova, să-și apere drepturile la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”.

În ciuda faptului că Partidul ȘOR nu a încălcat legea, CEC a considerat că formațiunea politică trebuie să transfere această sumă în bugetul de stat. Această decizie neîntemeiată și nedreaptă a CEC a fost atacată de avocații noștri în instanță. Cu toate acestea, de fiecare dată, instanțele judecătorești, sub diferite pretexte, nu au pus cazul pe rol. De asemenea, la 2 decembrie, CSJ a refuzat să examineze cazul în fond. Astfel, plângerea noastră argumentată împotriva deciziei CEC nu a fost examinată în fond de nici o instanță, se arată într-un comunicat emis de Partidul Politic „Șor”.

Mai mult, Partidul Șor susține că la data de 11 decembrie, Curtea Supremă de Justiție va examina un alt proces legat de acest caz.

În același timp, având în vedere nevinovăția noastră, suntem gata, în cazul epuizării tuturor căilor din Republica Moldova, să ne apărăm drepturile la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Suntem convinși că, mai devreme sau mai târziu, cu siguranță, vom obține câștig de cauză , se arată în comunicat.

La 2 decembrie, CSJ a dat câștig de cauză CEC, obligând în acest fel formaţiunea să verse în bugetul de stat 2 090 000 de lei. Decizia vine după ce în aprilie curent, Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat că Partidul „Șor” a fost finanțat în campania electorală pentru alegerile parlamentare 2019 contrar prevederilor Codului electoral.

La sfârșitul campaniei electorale, Valeriu Munteanu, fost candidat al Blocului ACUM la Orhei, a depus la CEC o contestație în care semnala că Partidul „Șor” ar fi fost finanțat ilegal. Ulterior, CEC a constatat a că Partidul „Șor” a fost finanțat în campania electorală pentru alegerile parlamentare 2019 contrar prevederilor Codului electoral. În cadrul ședinței, fostul preşedinte CEC, Alina Rusu a declarat că Partidul „Șor” a obținut în campania electorală donații în mărime de 2 090 000 de lei de la agenți economici care au beneficiat în anul precedent alegerilor, de bani din fonduri publice, lucru care contravine Codului electoral.

În cadrul campaniei pentru alegerile parlamentare, Partidul „Șor” a avut venituri și cheltuieli de 19,8 milioane de lei.