Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Raportul privind monitorizarea alegerilor de…

Raportul privind monitorizarea alegerilor de la Hâncești: 5 candidați au omis reflectarea completă a cheltuielilor

Alegerile parlamentare noi din 15 martie s-au desfășurat în condiții de riscuri iminente de epidemie, fapt ce a fost vizibil și în raport cu numărul mic de alegători care au mers la vot. Promo-LEX a făcut public raportul de monitorizare a alegerilor de la Hâncești în urma cărora, candidatul PSRM, Ștefan Gațcan, a ajuns în Parlament.

Ziua alegerilor

Autoritățile electorale și locale au depus eforturi de minimizare a riscurilor epidemiologice. Opiniile critice privind inacțiunea organelor electorale de a sista scrutinul nu au avut suport juridic. Privind oportunitatea desfășurării zilei alegerilor, în opinia Promo-LEX, Parlamentul este unica autoritate publică care a eșuat în adoptarea deciziei de amânare a scrutinului. Amânarea putea fi pusă în aplicare exclusiv prin stabilirea stării de urgență, care de altfel a fost stabilită imediat după scrutin. Misiunea a delegat o singură echipă mobilă care a activat în regim de observare redus. Au fost identificate trei cazuri cu semne de transportare organizată a alegătorilor.

Cel puțin 125 993 de lei  neraportați de către 5 din 7 concurenți electorali

În perioada monitorizată, concurenții au efectuat cel puțin 176 activități de promovare, cele mai utilizate fiind activitățile de distribuire/plasarea a afișajului electoral – 45%, urmat de întrunirile cu alegătorii – 30%. Per concurenți, cele mai multe activități de campanie au fost organizate de Partidul „Șor” – 34%, PSRM – 29% și PAS – 20%.

Potrivit rapoartelor depuse la CEC de către toți concurenții înscriși în cursă, ponderea majoră a cheltuielilor declarate este: pentru publicitate și materiale promoționale – 78%, pentru întruniri și evenimente – 15%, remunerarea personalului din stafful electoral – 3%; pentru utilizarea transportului – 3%; altele– 1%.

Promo–LEX constată că 5 din 7 concurenți electorali au omis reflectarea completă a cheltuielilor efectuate în campania electorală: PSRM (91 015 lei), CI Cobzac Grigore(16 978 lei), PDM(10 409 lei), Blocul UNIREA(6 122 lei), Partidul Șor (1 469 lei). Suma totală estimată ca fiind neraportată este de cel puțin 125 993 de lei.

Organele electorale inaccesibile persoanelor cu necesități speciale și dezechilibrate din perspectiva de gen

Potrivit observatorilor Promo-LEX, structura de gen a birourilor electorale ale secțiilor de votare(BESV) a fost dezechilibrată. Astfel, 85% din componența birourilor au fost femei, proporția păstrându-se și la nivel de conducere a BESV.

Situația rămâne precară și la capitolul accesibilitatea sediilor organelor electorale inferioare pentru persoanele cu dizabilități locomotorii și/sau persoanele cu nevoi speciale. De altfel, sediul CECEU nr. 38 este inaccesibil, iar sediile BESV sunt în proporție de 75% inaccesibile.

Raportul integral poate fi accesat aici.

Misiunea de observare a alegerilor parlamentare noi din 15 martie 2020, a fost desfășurată de Asociația Promo-LEX cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin Programul “Democrație, Transparență și Responsabilitate”.