Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Radiografie electorală: Totul despre candidații…

Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.29

Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

Circumscripția uninominală nr. 29 include mai multe străzi din sectoarele Centru și Râșcani din municipiul Chișinău. Spre deosebire de alte circumscripții aici candidează doar cinci concurenți electorali. Primul în buletinul de vot figurează candidatul PDM Guznac Valentin, urmat de socialistul Adrian Lebedinschi, Ruslan Verbițchi de la Blocul ACUM, Inna Popenco de la Partidul „Șor” și Dumitru Jelescu (PL).

Foto: candidat.md

Guznac Valentin, PDM

Candidatul democraților pe această circumscripție activează în prezent în funcția de șef al Centrului multifuncțional Chișinău 1 din cadrul Agenției Servicii Publice. Anterior acesta a ocupat fotoliul de viceprimar de Bălți, viceministru, ministru al Administrației publice locale în Guvernul Greceanîi, deputat în Parlament pe listele PCRM, dar și Director al Camerei de licențiere și Secretar General adjunct al Guvernului.

Potrivit Moldova Curată, în iulie 2008, fiind ministru al Administraţiei Publice Locale, V. Guznac a fost învinuit de un grup de deputaţi din Adunarea Populară a UTA Gagauz-Yeri, printr-o scrisoare deschisă publicată în presa locală, de exercitarea presiunilor asupra deputaţilor independenţi în procesul alegerii Preşedintelui Adunării Populare a UTA Gagauz-Yeri. Ulterior, în 2013, Procuratura Anticorupție a anunțat că a deschis trei dosare penale în care erau anchetați Guznac și ministrul Sănătății Andrei Usatâi pentru exces de putere, neglijență în serviciu și fals în acte publice. Potrivit procurorilor, mai mulți patroni de farmacii plăteau mită unor angajaţi ai Ministerului Sănătății și Camerei de Licențiere pentru a-și amplasa farmaciile în zone interzise de lege.

Conform declarației de avere și interese personale, în perioada 2017 – 2018 Guznac a ridicat un salariu de circa 263 de mii de lei de la Cancelaria de Stat, la care se mai adaugă încă un venit de aproape 79 de mii de lei de la mai multe întreprinderi de stat. Candidatul PDM nu declară niciun teren, apartament sau casă de locuit. Familia lui Guznac deține doar un automobil de model Audi A6, procurat în 2005 cu 15 mii de lei. Valentin Guznac indică în declarația de avere că deține cote părți la mai multe societăți pe acțiuni, printre care „Asito”, „DAAC Hermes” și firma de producție și comerț „La trafic”.

Foto: Facebook/Adrian Lebedinschi

Adrian Lebedinschi, PSRM

Jurist de profesie, Lebedinschi ocupă fotoliul de deputat din 2015. Din 2009 acesta a început să activează în calitate de avocat, iar din 2014 își desfășoară activitatea în cadrul Biroului Asociat de Avocați „Lebedinsky & Partners”. Anterior acesta a deținut mai multe funcții în cadrul MAI, fiind membru al Organizației veteranilor organelor afacerilor interne. Anterior presa a scris că Lebedinschi este unul dintre cei șase deputați socialiști care dețin cetățenia română deși partidul din care fac parte se declară împotriva unirii cu România.

În declarația de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, Lebedinschi indică că a obținut un salariu de aproape 340 de mii de lei de la Parlament, la care se mai adaugă 197 de mii de lei de lei din vânzarea unei cote părți a unui apartament, o pensie pentru militari de aproape 191 de mii de lei și o indemnizație de la MAI de peste 2,3 milioane de lei. Familia deputatului deține trei terenuri și trei apartamente, două dintre care au fost primite din donație. În declarația lui Lebedinschi au fost trecute și două automobile. Un Hyundai SantaFe, procurat în 2016 cu aproape nouă mii de dolari și un Mercedes E220, procurat în 2009 cu șase mii de euro. Deputatul declară că deține o cotă parte de 50% în cadrul Biroului Asociat de Avocați „Lebedinsky & Partners”, 25% în cadrul SRL-ului „LPNP  Tax Solution”, dar și 100% în cadrul societății „Lolid Impex”.

Foto: acum.md

Ruslan Verbițchi, Blocul ACUM

Ruslan Verbițchi este președintele Organizației Teritoriale Râșcani a Platformei DA. Mecanic-regulor de profesie , Verbițchi ocupă în prezent funcția de vicedirector al SRL „R-Stil Design”. În august 2018 Verbițchi a fost reținut de vameșii ucraineni, fiind acuzat de contrabandă cu armament. Membrul Platformei DA declara atunci că totul este o înscenare, iar formațiunea din care face parte susținea că Verbițchi este intimidat de autoritățile de la Chișinău.

În perioada 2017 – 2018, Verbițchi a obținut un salariu de 12 mii de lei din funcția de vicedirector. Candidatul Blocului ACUM indică în declarația de avere și interese personale că familia sa deține două apartamente, cota parte dintr-un alt apartament și un spațiu comercial. Aceste bunuri au fost obținute prin moștenire și donație. Ruslan Verbițchi deține un automobil de model Dacia Logan, procurat în 2012 cu 37 de mii de lei.

Foto: Facebook/Inna Popenco

Inna Popenco, Partidul „Șor”

Inna Popenco s-a implicat în viaţa politică în cadrul alegerilor locale din 2015, când însă a fost singura din lista candidaţilor la funcţia de consilier local din partea „Ravnopravie” care nu a reuşit să acceadă în această funcţie.

Ulterior, Popenco a candidat la alegerile prezidențiale din 2016 din partea partidului. „Ravnopravie”. Aceasta a fost însă eliminată din cursa electorală cu o săptămână înainte de primul tur prin decizia definitivă a Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), drept urmare a unei sesizări depuse la CEC de contracandidata sa, Silvia Radu, care o acuza de folosirea mijloacelor băneşti nedeclarate, dar şi că a împărţit orheienilor carduri de fidelitate pentru magazine sociale.

Din anul 2007, Popenco activează în calitate de medic internist la Spitalul raional Orhei. În perioada 2017 – 2018 candidata Partidului „Șor” a ridicat un salariu de circa 126 de mii de lei de la Spitalul raional Orhei, dar și o indemnizație de 1750 de lei d ela Primăria Orhei. Inna Popenco nu declară automobile, apartamente sau case de locuit.

Foto: academia.edu

Dumitru Jelescu, PL

Dumitru Jelescu este asistent de deputat în Parlament. Din 2011 până în 2013 acesta a făcut practică în cadrul Judecătoriei Buiucani, Procuraturii sectorului Buiucani, Biroului Asociat de Avocați „Tuhai & Partenerii”, dar și în cadrul Comisiei Electorale Centrale.

În perioada 2017 -2018 Jelescu a ridicat un salariu de 155 de mii de lei de la Parlament, dar și 74 de mii de lei din prestarea serviciilor pentru mai multe SRL-uri. Conform declarației de avere și interese personale, Jelescu a mai obținut 10 mii de lei din înstrăinarea unui automobil. Candidatul liberalilor deține cota parte într-un apartament cumpărat în 2017, dar și un alt apartament, obținut printr-un contract investițional.

Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 29