Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Prima declarație a președintei Maia…

Prima declarație a președintei Maia Sandu după ce Comisia Europeană a recomandat țărilor UE să inițieze negocierile pentru aderarea R. Moldova la UE. „O Moldovă în Uniunea Europeană este unica noastră șansă”

Sursă foto: președinte.md

Zi importantă pentru viitorul Moldovei – Comisia Europeană a recomandat țărilor membre ale Uniunii Europene să inițieze negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Acest pas este o recunoaștere a efortului nostru comun – al instituțiilor statului, care muncesc pentru a transforma țara, precum și al cetățenilor, care aleg pacea, democrația și dezvoltarea”, menționează președinta R. Moldova Maia Sandu în prima declarație publică după decizia anunțată de Comisia Europeană privind începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE.

„Raportul Comisiei Europene confirmă că Moldova a făcut în ultimul an reforme serioase care pregătesc țara noastră de a deveni un stat european și necesare pentru a îmbunătăți viața tuturor cetățenilor. Decizia finală privind începerea negocierilor cu Moldova va fi luată de către statele membre la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie. Decizia de azi a Comisiei Europene ne încurajează și ne responsabilizează să continuăm lucrurile începute: să facem Moldova mai puternică, un stat care asigură pacea acasă și contribuie la securitatea regională și are grijă de bunăstarea cetățenilor săi”, precizează Maia Sandu.

„E mult de lucru. Drumul pe care am ales să mergem este plin de provocări. Nu ne sperie munca, iar obiectivul nostru este ca Moldova să fie gata să adere la UE până în 2030. O Moldovă în Uniunea Europeană este unica noastră șansă de a garanta un viitor al păcii, libertății și prosperității pentru întreaga țară”, a punctat Maia Sandu.

Comisia Europeană recomandă miercuri, 8 noiembrie, Consiliului European deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la UE. Anunțul a fost făcut de președinta CE, Ursula von der Leyen, care a prezentat Raportul de extindere al Uniunii Europene. Totodată, Comisia Europeană recomandă acordarea statutului de țară candidat pentru aderarea la UE pentru Georgia.