Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Prim-ministra daneză Mette Frederiksen, vizită…

Prim-ministra daneză Mette Frederiksen, vizită la Chișinău: „Moldova este un partener și un prieten important al Danemarcei”

Prim-ministra Regatului Danemarcei, Mette Frederiksen, a vizitat pe 31 ianuarie R. Moldova, în cadrul vizitei sale în Ucraina. Șefa guvernului danez a avut o întrevedere cu președinta R. Moldova, Maia Sandu. În cadrul unui briefing de presă, Mette Frederiksen a declarat că R. Moldova „este un prieten și un partener important al Danemarcei” și că țările noastre ar putea colabora în „mai multe domenii”.

„Moldova este un partener și un prieten important al Danemarcei. (…) Noi, în cadrul Uniunii Europene, suntem categoric determinați să sporim asistența macrofinanciară pentru R. Moldova până la 295 de milioane de euro. (…) Avem mai multe domenii în care am putea colabora strâns. Ne dorim să consolidăm un parteneriat și mai puternic între cele două țări”, a declarat șefa guvernului danez, Mette Frederiksen.

În acest sens, președinta Maia Sandu a mulțumit Danemarcei pentru ajutorul oferit R. Moldova pentru gestionarea crizei refugiaților și de sprijinul anunțat în cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova. Maia Sandu a declarat că țara noastră este interesată de cooperarea în domeniul energiei regenerabile și de creșterea investițiilor daneze în R. Moldova.

„Mulțumim Danemarcei pentru ajutorul oferit R. Moldova pentru gestionarea crizei refugiaților. Suntem, de asemenea, recunoscători pentru sprijinul anunțat în cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova. Acesta va finanța proiecte de tranziție energetică și de sprijin pentru presa locală.

Sper, în acest context, că R. Moldova va relua cooperarea cu DANIDA, Agenția daneză de dezvoltare internațională, iar țările noastre vor intensifica cooperarea bilaterală în diverse domenii.

Am vrea să cooperăm în domeniul energiei regenerabile. Criza energetică prin care trecem acum ne-a determinat să punem accent pe independența energetică a țării, în special pe resursele regenerabile sau verzi. Apreciem vizitele de prospecție ale reprezentanților unor companii daneze în R. Moldova, în acest sector. (…) Anul acesta, țara noastră va începe realizarea unui program național de gestionare a deșeurilor solide. De asemenea, ne-am asumat un angajament ambițios de decarbonizare pentru următoarele decenii. Dorim să cooperăm cu Danemarca în aceste sectoare.

Suntem, de asemenea, interesați de intensificarea schimburilor economice și creșterea investițiilor daneze în R. Moldova. În Moldova activează, în prezent, 36 de companii cu capital danez. Cu siguranță, acest număr poate să crească, a declarat președinta Maia Sandu.

Pe 30 ianuarie 2023, premiera daneză Mette Frederiksen a avut o întrevedere cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în orașul ucrainean Nikolaev. Cei doi lideri au inspectat infrastructura distrusă de atacurile rusești și s-au întâlnit cu militarii ucraineni răniți, tratați într-unul dintre spitalele locale.

Danemarca a fost una dintre cele nouă țări europene care au semnat Angajamentul de la Tallinn, la 19 ianuarie 2023, care presupune dotarea Ucrainei cu potențial ofensiv de care are nevoie pentru a elibera tot teritoriul ucrainean ocupat de Rusia.